hi uolllsssss....
ari ni akak nak feeling2 makcik2 sebab nak kongsi satu resepi.. resepi ni lain dari yang lain.. makanan orang jawa katanya... tapi x semua orang jawa tau benda ni...
masakan ni dinamakan Tempe Busuk Masak Cekur.
haaaaa pelik kan.... tapi benar ok... kalau korang makan tempe busuk ni..rasa dia macam berangin2 cam tu...kadang tu orang nampak tempek yang dah lama tu orang buang kan..tapi ada masakan yang sedap boleh di hasilkan dengan tempe lama ni...wah rasa dia heaven uollsss.. berangin2 ..pedas...makan lak ngan nasi panas... pitammmmmmm
so akak nak kongsi sikit resepi nya...
Bahan2nya
Tempe busuk (tempe yang di simpan lama)
10 tangkai cili padi ( ikot suka ko lah senah)
2 Helai daun cekur
5-8 Ubi Cekur
1 Biji Santan kelapa
Garam
Serbuk perasa
Cara memasak
Ambil cili padi dan cekur tadi tumbuk sampai lunyai...racik2 daun cekur tadi ala2 bunga rampai gitew...(sana nak bagi dia ada warna skit..ada ijau2 gitew)...Jerangkan santan dalam periuk...didihkan sikit..masukkan bagan yang di tumpuk tadi (cili dan cekur). biar sampai mendidih..masukkan tempe busuk tadi.. dan masukkan daun cekur...garam dan serbuk perasa.. gaul2 bagi hancur skit....siap...
sapa yang x biase mmg akan rasa pelik...tapi akak sekeluarga mmg suka..kalau ada berebut ni...lagi pedas lagi sedap...resepi ni ada juga yang masak dengan pucuk ubi.. dan boleh di padankan dengan benda2 lain...siapa yang biase makan dia mesti tau cam ne rasa dia...
sapa nak cuba boleh cuba..sapa yang feeling2 geli tu..leh pi jalannnnnnnnnn.
next post akak akan pagi resepi UBI UNGKEP...makan panas2..satu kuali pun x cukup... nak tau apa?... tungguuuuu
stakat ni dulu uollssss....wah akak dah rasa makcik2 makcik lak...rasa cam hotmama lak kongsi2 resepi...
14 comments:
Kalau ganti tempe baru pun boleh kan sis hehehe...kami kalau tempe cepat je licin, x sempat busuk ^_^
fuhhhh..macam chef dah akak senduk kite...
tempe sedap hoi..tapi tak pernah lagi try tempe yg uchuk masham ni..sedap eh kak?
halha halah halah, blog sendok bertukar menjadi blos masakan plak di bulan ramadhonn..nampaknye kene tunggu pas raye la utk post2 ko yg berbaur cercaan dan mengundang sentapan kan kak.. ok la, blog masakan pon haku layan jugak kak..zasss
PENAH MAKAN RASANYA.KAWAN JAWA (DAH ARWAH BULAN MEI LEPAS) DIA MMG PANDAI MASAK.ANTARA MENU DIA PENAH BUAT IALAH YG ADA TEMPE BUSUK NI ;)
ALFATIHAH UTKNYA
tak pernah cuba!!...tapi tempe my fav!!
perghh terliur nengok.. nak kena cubalah lah nnt
Kannnnnnn... resepi yg terlazat ko penah masak utk mak time bulan puasa thn bila tak ingat la... awass mak nak buat nanti pasti laki mak gembira!
tempe tu memang harus busuk ke??
Wow >>CERITA DALAM KAIN PEREMPUAN.. PASAL PAD
Menarik >>Yang Berangan Nak jadi Fesyen Desinger kena tengok ni
Lansing >>NAK KURUS SEBELUM RAYA DENGAN SET PERCUBAAN PERCUMA? CLIK SINI
Serius >>KENAPA PENIAGA ONLINE KENA PAPAR HARGA
suka korang le nak busuk ke tidak... aku suka yang busuk..hihihi
kak senduk lepas ni boleh masuk Masterchef Celebrity la.....hohoho
Aku org Klntan ni pun sgt suka tempe ni,pecal n pucuk ubi kayu@singkong ni..sbb aku dok KL lbh 15 thn sjak bljr U lgi...mknn Jowok ni dah serasi dgn tekak aku krna ia alami xmnis n xmsin sgt..asli gitu...jika ke Jakarta aku suka mknnnya kerana bnyak guna cekur sgt bgus untuk bdn mak oi..Dah dok Kltn ni agak susah dpt tempe yg di msak. mknanya kena mask sndri itu if jmpe tempe kat Tesco.
kak senduk nan ayu..
kadang tu orang nampak ""tempek"" yang dah lama tu orang buang kan..
typo kak senduk oi.. lain maksudnya tu dalam bahasa jawa.. hahahaha~
Ingatkan tempe busuk xleh masak dah..I loike tempe!
http://amawife.blogspot.com/?m=1
last year bulan julai akak cerita pasal tudung kan. apa kata sekarang akak buat lagi entry pasal tudung. kan dah banyak jenis tudung. post tau kak senduk!
Post a Comment