hi uolllsssss....
ari ni akak nak feeling2 makcik2 sebab nak kongsi satu resepi.. resepi ni lain dari yang lain.. makanan orang jawa katanya... tapi x semua orang jawa tau benda ni...
masakan ni dinamakan Tempe Busuk Masak Cekur.
haaaaa pelik kan.... tapi benar ok... kalau korang makan tempe busuk ni..rasa dia macam berangin2 cam tu...kadang tu orang nampak tempek yang dah lama tu orang buang kan..tapi ada masakan yang sedap boleh di hasilkan dengan tempe lama ni...wah rasa dia heaven uollsss.. berangin2 ..pedas...makan lak ngan nasi panas... pitammmmmmm
so akak nak kongsi sikit resepi nya...
Bahan2nya
Tempe busuk (tempe yang di simpan lama)
10 tangkai cili padi ( ikot suka ko lah senah)
2 Helai daun cekur
5-8 Ubi Cekur
1 Biji Santan kelapa
Garam
Serbuk perasa
Cara memasak
Ambil cili padi dan cekur tadi tumbuk sampai lunyai...racik2 daun cekur tadi ala2 bunga rampai gitew...(sana nak bagi dia ada warna skit..ada ijau2 gitew)...Jerangkan santan dalam periuk...didihkan sikit..masukkan bagan yang di tumpuk tadi (cili dan cekur). biar sampai mendidih..masukkan tempe busuk tadi.. dan masukkan daun cekur...garam dan serbuk perasa.. gaul2 bagi hancur skit....siap...
sapa yang x biase mmg akan rasa pelik...tapi akak sekeluarga mmg suka..kalau ada berebut ni...lagi pedas lagi sedap...resepi ni ada juga yang masak dengan pucuk ubi.. dan boleh di padankan dengan benda2 lain...siapa yang biase makan dia mesti tau cam ne rasa dia...
sapa nak cuba boleh cuba..sapa yang feeling2 geli tu..leh pi jalannnnnnnnnn.
next post akak akan pagi resepi UBI UNGKEP...makan panas2..satu kuali pun x cukup... nak tau apa?... tungguuuuu
stakat ni dulu uollssss....wah akak dah rasa makcik2 makcik lak...rasa cam hotmama lak kongsi2 resepi...