sesiapa yg berminat untuk beriklan atau membeli produk di blog ini boleh whatsapp ke 60173806280.

Tuesday, 16 July 2013

Resepi kedua hari ni : Ubi kayu masak ungkep ala Kak Senduk

hey..dapur kak senduk kembali....

uollss dah sedia dengan pen dan kertas.?... sempena ramadhan ni akak nak ajar resepi2 yang mudah untuk di masak untuk berbuka dan bersahur..pada siapa yang azalinya bangang nak masak leh lah cuba resepi akak ini..senang je...mudah..jimat..kosnya sangat rendah.. walupun korang bangang sangat pun leh cuba senang sangat... 

kalau bangang masak je x pe yer..kalau x kenal bahan2 yang nak digunakan tu di kategorikan super bangang...

tema hari ni masih kita utarakan masakan jawa.... sebab apa jawa..sebab aku jawa lerr.. aku wong jowo... so kalau ko suruh aku bg resepi klantan ..kirim salam lah yer...

arini akak nak ajar masak : UBI KAYU MASAK UNGKEP

(gambar curik dr blog org lain...maap yer)

Ungkep apa tu? unkep bermaksud masakan yang di tutup... entah lah betul ke tidak ade akak kesah...

ok kita lihat bahan2nya.. bahan2 ni ada yang buat simple je..tapi akak suka kalau dia macam berempah sikit..

BAHAN-BAHAN

Ubi kayu ikut suka ko ( jangan amik yang besar2 sgt..sedang2 je..senang empuk)
3 ulas bawang merah (sedang)
3 ulas bawang putih
ikan bilis / udang kering agak2 segenggam gitew
cili padi (ikut suka banyak mana.. nak letak boleh x letak pun boleh)
sedikit ketumbar ( kalau bangang x tau apa ni..pi google sana)
sedikit jintan ( kalau bangang x tau apa ni..pi google sana)
minyak 3 sudu untuk menumis
air 2 cawan besar (ikut banyak mana ubi ko)
serbuk kunyit
garam
gula 
serbuk perasa.

CARA-CARANYA

1) Kopek ubi..bersihkan..potong sedang2...belah empat..ikut suka...
2) tumbuk bawang putih, merah, ikan bilis/udang kering, ketumbar, jintan dan cili padi...sapa suka pedas lebih lah cili tu yer...
3) panaskan kuali..letak minyak..tumiskan bahan yang di tumbuk tadi...tumis sampai naik bau..bukan naik hantu yer
4) masukkan air.. dan masukkan potongan ubi...
5) masukkan sedikit serbuk kunyit ( nak biar dia warna kuning2 skit)..(kalau nak pakai kunyit hidup pun boleh..tumbuk dengan bahan tumbuk tadi)
6) masukkan garam , gula, serbuk perasa ikut suka korang.. tekak korang yang nak makan kan..
7) yang penting tutup kuali dengan tutup periuk gitu... baru lah ungkep namanya...


biarkan memdidih sampai air tu kering ( sampai agak2 ubi tu empuk)...selagi x empuk tambah je air...
masak sampai empuk dan jangan kering sgt..sebab ubi ni ada kanji..kalau kering dia akan berkerak..biar dia ada gravy skit..baru sedap..kira basah2 cam tu.. so siap...

makan panas2..sebab kalau makan dah sejuk kurang best ..nanti gravy dia akan resap dalam ubi tu...



akak cakap ngan ko..selalu korang masak ubi rebus cecah sambal kan...tapi ubi ungkep ni lagi sedap...percaya lah..kalau nak tau cuba.. bau dia mmg menarik...kalau korang masak nescaya jiran2 menyebok tu mesti tanya korang..masa apa tu..sedapnya bau....

 selain ubi korang boleh guna bahan yang sama buat AYAM UNGKEP , DAGING UNGKEP, MENTIBANG LAUT UNGKEP, TENGGILING PASIR UNGKEP dan segala binatang yang hendak engkau ungkepkan... cuma korang tambah je kentang and kulit kayu manis skit.. kalau nak masak utk ayam & daging jgan lupa ketuk2 kan serai..humban kedalam.. baru yummy..

sapa yang ada laki tu nescaya laki korang sayang korang lebih..nasib baik aku x de laki..kalau ada laki mesti laki aku x makan luar punya...

selamat mencuba..nak tau resepi jawa apa lagi akan akak kongsi esok..nanti kan....

so mak mak aku ni kan cerita tentang masakan....

p/s : kalau sapa yang nak cuba tu..lepas tu komen lah kat sini..apa rasa ubi ungkep resepi akak ni yer...

Monday, 15 July 2013

Tempe Busuk Masak Cekur


hi uolllsssss....

ari ni akak nak feeling2 makcik2 sebab nak kongsi satu resepi.. resepi ni lain dari yang lain.. makanan orang jawa katanya... tapi x semua orang jawa tau benda ni...

masakan ni dinamakan Tempe Busuk Masak Cekur.



haaaaa pelik kan.... tapi benar ok... kalau korang makan tempe busuk ni..rasa dia macam berangin2 cam tu...kadang tu orang nampak tempek yang dah lama tu orang buang kan..tapi ada masakan yang sedap boleh di hasilkan dengan tempe lama ni...wah rasa dia heaven uollsss.. berangin2 ..pedas...makan lak ngan nasi panas... pitammmmmmm

so akak nak kongsi sikit resepi nya...

Bahan2nya

Tempe busuk (tempe yang di simpan lama)
10 tangkai cili padi ( ikot suka ko lah senah)
2 Helai daun cekur
5-8 Ubi Cekur
1 Biji Santan kelapa
Garam
Serbuk perasa

Cara memasak

Ambil cili padi dan cekur tadi tumbuk sampai lunyai...racik2 daun cekur tadi ala2 bunga rampai gitew...(sana nak bagi dia ada warna skit..ada ijau2 gitew)...Jerangkan santan dalam periuk...didihkan sikit..masukkan bagan yang di tumpuk tadi (cili dan cekur). biar sampai mendidih..masukkan tempe busuk tadi.. dan masukkan daun cekur...garam dan serbuk perasa.. gaul2 bagi hancur skit....siap...

sapa yang x biase mmg akan rasa pelik...tapi akak sekeluarga mmg suka..kalau ada berebut ni...lagi pedas lagi sedap...resepi ni ada juga yang masak dengan pucuk ubi.. dan boleh di padankan dengan benda2 lain...siapa yang biase makan dia mesti tau cam ne rasa dia...

sapa nak cuba boleh cuba..sapa yang feeling2 geli tu..leh pi jalannnnnnnnnn.

next post akak akan pagi resepi UBI UNGKEP...makan panas2..satu kuali pun x cukup... nak tau apa?... tungguuuuu

stakat ni dulu uollssss....wah akak dah rasa makcik2 makcik lak...rasa cam hotmama lak kongsi2 resepi...

PERHATIAN SEMUA!

hey uollsss..

berabad lama dah akak x update blog ni..makin tua ni makin malas lak..lagi2 bulan ramadan ni.. nak merepek kang kurang lak pahala puasa...

so akak ada pengumuman !

SEMPENA RAMADHAN AL-MUBARAK NI. BLOG INI AKAN DI SUAM2 KUKU KAN BAGI MENGELAK GEJALA UMPATAN..CACIAN.. HINAAN..SENTAPAN...CERCAAN DENGAN SENGAJA ATAU TIDAK SENGAJA...

DENGAN ITU POST2 YANG BERBENTUK CERCAAN AKAN DI GANTIKAN DENGAN POST BERBENTUK ILMIAH YANG WALAUPUN!

SEKIAN TERIMA KASIH

YANG BENAR

SYARIFAH NUR SENDUK 

Monday, 17 June 2013

mari ramai2 pakat pakai tanah liat basah kat muka...

hey uollssss ..puas menyalak suruh akak update?...

saje je aku lambat update... hahahahah

ok ok.. ari ni akak nak cerita satu benda yang tengah gila orang semua dok pakai...

dulu semua anak beranak..nenek atok..mak orang dok meragut rumpai laut...sekarang apa dah jadi..diam je..rumpai laut dah abis di tuai ke... xde pun nampak die hard fan rumpai laut ni duk menyalak suruh semua orang duk ragut rumpai..ke masing2 dah cantek sebab ragut rumpai laut....

ha lagi satu.. perut ko dah leper lom guna inchloss tu.. eh senyap gak ke... semua duk pakat lempar dalam longkang ke... ke masing2 kurus cam lidi dan x perlukan inchloss lagi..hotmama guna inchloss ni..akak kagum sbb dia dapat kekalkan bentuk empat segi dia...ujung2 inchloss lempar kan ke longkakng...dia duk berdiet dengan benda lain...

and then akak rasa lah semua orang kat malaysia ni semua dah putih cam snow white..sebab tukang jual produk putih dah makin senyap..akak rasa semua terlebih makan sbb tu trus jadi putih lutsinar gamaknya...

hari ni akak nak cakap tentang produk yang duk semua lah duk post kat fb... thanaka powder .



Sejak daru dulu wanita burma asli tenah gunakan thanaka ni untuk cantekkan wajah mereka.. oleh itu semua orang pakat nak jadi orang burma hari ni...



benda cam rupa tanah liat ni rupanya di buat dr batang pokok..rupa tanah liat je akak tengok...sebelum ni kalau korang perasan orang myanmar keje kat malaysia banyak pakai benda ni..pagi2 buta gi keje semua dok colet kat muka...tinggal pakai cawat pakai tombak trus leh pi memburu...



kat malaysia ni...ko suruh je artis cantek pakai and jadi duta..konpom laku...sekarang ni bila nora danish pakai produk ni trus makcik2 yang mengangankan wajah mereka persis nora danish.. tu yang trus dok borong berkodi2... dalam hati sambil berkata " moga moga aku cantek cam nora danish"...

sebelum ni nora danish x pkai benda ni muka dia azab ke...buruk ke..dia mmg cantek...dia tepek rempah kari babas kat muka pun dia tetap cantek cik kak oi...

yang kita tidak...nampak je orang cantek pakai trus beli..manakan pula ngan beli berguni2 jadi ejen...post lak kat fb x henti2 jaja muka nora danish.. bagus berniaga ni...akak bukan cakap produk ni x bagus..tapi sikap sengal ubi segelintir yang beranggapan produk2 cam ni dapat mencantekkan mereka...

kat malaysia ni..kayu ko celop kan tepong.. ko amik artis comel jadi duta... kompom 6 bulan lepas tu ko leh pakai mercedes lah gamaknya...betul..akak x tipu...senang benor percaya...

akak rasa lepas ni akak nak amik tahi ayam lencong..aku pek cantek2 ..suruh sapa2 cantek jadi duta ..post kat pesbook bagai nak gila..akak yakin konpom laku...

yang nyakitkan hati tu sibuk duk tayang kat pestbook... anak emak laki semua dok tenyeh bedak rupa tanah liat basah ni kat muka sambil buat muka kiut...." yes thanaka i dah sampai..ready to transform like Nora danish"... sedih ko kak.. nak je aku mandikan ko ngan air yasin agak terang skit hati tu tu..

ko x tau produk mahal apa yang nora danish tu pakai jadi lawa..sah sah dia adik beradik mmg lawa secara azali..ni muka ko yang kusam berjelaga ni berharap pakai bedak thanaka ni trus cantek berseri.





mungkin ada betul benda ni bagus..sebb tu orang myanmar ni duk pakai benda ni kan...nak tau pi tanya orang myanmar sana...

ok lah malas nak komen panjang2..kang ejen bedak tanah liat basah ni naik hantu lak baca...terpulang pada sesiapa yang nak pakai... itu hak anda...

banyak lagi petua orang kampung kita yang leh buat kita jadi cantek...suci kan hati.. jaga pemakanan dan banyakkan minum air masak.. konpom cantek...

akhir kata...kalau muka ko dah bisa cam bisa ular tedung selar..ko sapu 3 tahun Thanaka ni pun muka ko tetap bisa ok.. tetap pandang cermin retak.. sekian terima kasih.


Tuesday, 7 May 2013

kalau muka monyet mekap 3 kati pun x kan jadi merak kayangan...

hi uollssss...pe kabar...

semua masih lagi dalam demam undi?...puas hati dengan keputusan undi?... pilihan dah di buat keputusannya kisa setuju je lah kan...moga siapa yang menang akan melaksanakan tanggungjawab mereka kepada semua rakyat.....

ari ni akak x nak cakap pasal undi or politik...akak nak cakap pasal juru mekap atau mak andam...

berapa uollss sanggup bayar untuk dimekapkan untuk majlis perkahwinan atau majlis tunang korang?
100, 200, 500..or 1000 ringgit?

masing2 ada pendapat masing2...sapa yang mampu dan inginkan hasil terbaik..maka sangguplah bayar lebih kan...sapa yang x mampu makan bayar lah sedaya mungkin...

kat sini bukan mampu atau x mampu yang akak nak bincangkan.. tapi tahap mana KEBERANGANAN korang demi mendapat hasil mekap yang cantik?

akak ada ramai kawan yang muat makeup ni...dan macam2 ragam orang akak dah jumpe...

ada sesetengah tu nak mekap murah nak hasil yang meletop...yang penting siap nak test mekap..kalau cantek baru setuju nak amik...di ingat kan disini para perempuan berangan sekalian..NO SUCH A FREE MAKEUP TEST YER... kretiviti orang kita kena bayar... setengah betina tu feeeling hidup nak free test mekap... cantek baru confirm... ko jangan mimpi yer sundal...

kalau muka ko cantek...x yah test mekap pun akan cantek... ingat ek...bila korang nak test mekap ni ko ingat jurumekap tu suka ke...kalau dia buat korang kena bayar actual price walaupun hanya test mekap.. kenapa?.. ko ingat diorang buat test mekap tu pakai tepung ubi dengan tanah liat...pakai mekap yer...so ko x yah nak feeling sangat hidup ko...mekap kena bayar...

another thing adalah...mereka akan tanya ..MAKEUP APA U GUNA EK... sebab apa soalan ni di utarakan..sebab kebanyakkan betina bangang akan tanya soalan ni kerana mereka beranggapan kalau ko mekap pakai mekap mahal .. pakai MAC or designer brand...muka akan nampak cantek dan kalau pakai mekap murah muka akan nampak azab...

ada betul dan ada salah...

ko mmg bangang... semua ini melibatkan kretiviti yer... semahal mana mekap ko tapi teknik mekap yang sedih makan hasilnya adalah sedih... kalau orang tu mempunyai skill mekap yang hebat pakai bedak yat lee or 3 beauty pun muka ko akan iras erra fazira...

kalau nak macam ni hasilnya..akak leh buat dengan kaki sambil tutup mata

tapi pokok pangkalnya..kalau muka ko macam monyet...mekap 3 kati pun muka ko x mungkin jadi merak kayangan... ini adalah fakta.. so kaji wajah uollss sebelum mempertikaikan kretiviti seseorang...

perkara ketiga adalah kata2 yang x dapat di terima oleh kebanyakkan mekap artis... KENAPA X NAK AMIK NYAH TU MEKAP?... DIA MEKAP CANTEK.... X NAK LAH NANTI MUKA AKU NAMPAK MACAM PONDAN...!

kalau alasan x nak amik pondan dengan sebab  agama..segi sentuhan bukan muhrim boleh lah diterima pakai kan...

ingat!... sebelum memulakan mekap hendaklah korang beri guideline pada juru mekap ..macamana hasil yang korang mahukan... mahu tebal..mahu natural... mahu macam pondan..over the top..semua tu boleh...

pernah x korang tengok muka erra fazira, neolofa, rozita che wan jadi muka pondan?... yang mekap diorang semua pondan tau.... xde kan... so korang pikir lah sendiri..kang cakap bangang banyak kali kang sentap lak...

amacam macam pondan ke tidak?

pernah x tengok miss universe back stage..or fashion show victoria secret backstage... korang akan tengok kebanyakkan juru mekap mereka adalah lelaki, pondan.... ada tak peserta miss universe or victoria secret model bermuka pondan kerana hasil mekap diorang... x kan...

sebab apa... semua juru solek atau mak andam ni di tugaskan untuk mencantekkan orang.. dan bukan memondankan muka orang.. paham?... melainkan korang mintak ... I NAK MUKA I CAM PONDAN DI HARI PERSANDINGAN I...

kalau itu yang ko mahu..ini hasilnya

so kat sini akak bukan nak cakap pondan ni semua mekap cantek dan bagus... x kiralah pondan ke pompuan ke...kretiviti mereka ni subjektif... mereka ada kepakaran sendiri... kalau mereka x pandai mekap x lah jadi juru mekap... x kan lah orang yang pakar tebang balak di suruh mekap pengantin kan... so pikirkan..

ada juga manusia di luar sana beranggapan kalau jurumekap tu pernah mekap artis ..berlumba2 nak amik2..kalau cakap x pernah mekap muka artis semua x nak amik..sebab takut x lawa... kalau dia mekap nora danish x semestinya dia akan mengnoradanishkan muka uollss walaupun muka uollss itu hakikatnya seperti kak ton... paham.. teknik tu yang penting bukan siapa dia pernah mekap...

banyak betina di luar sana x tahu... yang juru mekap ni akan buat the best kalau kita ni x banyak kerenah dan serahkan kretiviti mereka ke muka anda..."  I SERAHKAN TUGAS NI PADA U...I TAHU U KRETIF..TOLONG JADIKAN I PUTERI DI MAJLIS ISTIMEWA I... akak yakin mereka akan buat the best untuk uollsss...

kalau ko banyak kerenah... sebenarnya hasil mekap diorang tu adalah cincai..kebanyakkannya akan mendapat hasil yang biase2 sahaja ... so pikirkan...

pesanan akhir... kalau ko bayar 100 ringgit dan ko feeling2 hasil mekap meletop macam ayang kamil and nurul syukur... ko nak jangan berangan sangat..

ingat juru mekap juga carik makan..bukan jadi tukang mekap percuma dan boleh senang2 di perbodohkan sesuka hati..

kalau cerewet sangat mekap sendiri..amacam santek x?

sekian terima kasih....

Tuesday, 30 April 2013

Jalan2 Cari Nahas

hi uollsss...

ari ni akak nak cakap pasal Jalan Jalan Cari makan... bukan nak kondem tapi rasa marah...

ahad lepas akak ngan kawan nak p tengok wayang di U8 shah alam.. so dekat lah dengan TTDI shah alam kan... so sementara tunggu wayang start ada lagi 2 jam lebih...

sorang dr kawan akak ajak pi makan.. dia kata ada satu restoran dia tengok dalam jala2 cari makan.. nama restoran tu  Restoran keluarga AFC (Anjasari Fried Chicken)...

dia cakap best sebab pengacara tu makan beria-ia.. resepi keluarga katanya... ala2 fast food melayu cam tu.. kita mesti lah kena support business melayu kan...

so sebab dua kawan akak tu lapar kitorang trus gerak ke kedai tu...


sampai je akak tengok orang agak ramai ..mungkin sebab masuk JJCM kot... so kitorang pun masuk.. kat luar ada 5 meja dalam ruang yang amat sempit....kat dalam penuh sempit

suasana ini adalah khayalan yer.. pelsu sangat

akak duduk and dua lagi kawan akak order... counter order makanan ala2 fast food gitu.. tapi makanan dia akan serve. akak tunggu dalam setengah jam macam tu baru air sampai...akak minum float.. kawan akak order coke and sorang lagi akak x ingat apa.. tapi yang sampai adalah sarsi float dan air sarsi.. di tukar sendiri oleh restoran dengan alasan coke dah abis...


orite..tunggu punya tunggu satu makanan sampai.. spegetti meat ball.. rasa x sedap presentation sedih.. meat ball dia besar guli ada dua ketul...seratus kali lebih baik makan kat kedai biase yang serve spegetti ni..


then sampai pulak chicken chop.. lagi sedih... x tau nak gambarkan cam ner...

yang penting yang serve yang lap meja kemas meja adalah kanak2 sekolah rendah.. akak pun heran cam ni punya servise ke deserve masuk JJCM...

then tunggu lagi stengah jam sampai satu makanan yang akak x tau gambarkan apa.. kawan akak kata dalam gambar kat counter tu nampak sedap... afc chicken bite...tapi yang sampai 2 helai daun salat yang kecil dengan lebih kurang 10 ketul ayang goreng kunyit ..potongan dia pun ada besar ada kecik...di curah dengan sos yang ala2 keropok lekor..rasa manis...dia curah terus belambak atas ayam tu..what is that?... 

akak pun x tau nak cakap cam ner dengan restoran ni... nama ..review dah membangkitkan selera..tapi bila datang sedehhh..

kepada orang2 melayu kat luar sana yang nak bukak restoran... tolong lah meniaga denga ikhlas..kalau makanan sedap..puas hati..layanan bagus pasti ramai yang datang lagi nak makan..kalau macam ni lah caranya... first and last lah gamaknya...

terus terang akak cakap..beli ayam kat pasar malas lebih baik...

sorry akak bukan nak kondem business orang..tapi kalau cam ni bukan akak je marah..semua pun marah.. ni namanya jalan2 cari nahas... masih banyak perlu diperbaiki sebelum semua pelanggan lari dan x moh datang lagi...

p/s : to JJCM lain kali x yah nak propa sangat..resepi keluarga lah apa lah..kalau macam ni punya rasa..maknyanya resepi keluarga ko sedehhhhhh!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...