ahli geng kongsi senduk

Monday, 13 July 2015

SAY NO TO RACISM !

Assalamulaikum

Salam ramadhan ke 26 untuk semua

hari ni akak terpanggil nak komen isu Low Yat .. amok2 .. bantai2.. hina2

Bagi akak ini adalah isu kepenggunaan dan bukan isu racism .. akak bukan backup cina atau x sokong kaum melayu... ini juga bukan sebab akak yang berwajah chinese look ala2 Alice Woon tau.. bukan juga sebab akak bersuamikan Lee Hom yer.. lagi satu..ini pandangan akak..akak punya pasal lah...ade ku kesah...

sapa x kenal ... ni laki akak .. ko jangan banyak bunyi

bagi akak penipuan ada di mana sahaja.. isu ni timbul sebab sbb ada insident bantai membantai dan acara lepuk melepuk sesama kaum.. pada yang terlibat mungkin hanya mereka saja yang tau apa terjadi sebenarnya...

yang akak geram jemah duk perlis sana pun duk komen cam dia ada kat low yat tu... malaysia kan berbilang kaum..kita sepatutnya bersatu x gitew...bukan menghentam sesama sendiri.. ini tengah viral kan..lepas ni kita pasti tau perkara sebenar sbb siasatan pasti menunjukkan sapa salah sapa betul...

Oleh itu pihak polis dan KPDNKK sila lah buat siasatan..bila ada siasatan baru ada pemantawan.. betul x... pengguna guga mungkin tertekan dengan charge GST kannn ...orang meniaga semua nak untuk..tapi tengok lah dr segi apa keuntungan tu kita dapat kan...


dulu akak beli laptop pun kat kow yat gak.. elok je akak guna..akak siap servey kat situ paling murah.. dapat free gift satu troly lagi tau.. baik cina tu..elok pulak tu..tangan dia berurat2..muka comel..bibir merah..eh tetiba... then biase lah lepas 5 taun barang elektronik..ko guna selalu pasti lingkup kan..tu standart lah...

ha cam ni... eh tetiba berair lak..air apa ni kat suar akak...

 kalau nak cakap isu menipu.. kenapa ko x amokkan mak jemah yang jual kuih besar kuku 4 ketul 2 inggit or mee kari berperisa air kaki kat bazar ramadhan tu.. isunya sama kan... PENIPUAN... atau KEPROPAAN...

kalau nak cakap isu hp or barang elektonik mereka menipu.. berapa banyak kedai melayu or india jual barang melambong tinggi berbanding dengan peniaga cina..

jgan kerana perkara seperti ni kita jadi ngok dan tolol.. mmg kita patut sokong bangsa kita tapi tangani lah dengan bijaksana... tak semua bangsa cina suka menipu.. akak ada kenal banyak kaum cina meniaga dengan bagus..build relationship yang baik dengan semua kaum.. beli barang murah dan kadang dapat lebih lagi..

ni akak dapat info terkini


Nah Bah!..berapa ramai juga masyarakat melayu yang KUAT PROPA jugak...

Sapa yang hauk sekarang...malu je tauuuu

akak selalu dengar orang cakap ni " Cina kalau meniaga tak menipu tu bukan cina namanya"...
tapi ko pernah x pikir dalam FB segala bagai kak jemah jual "KRIM SAPU 5 MIN KURUS 10 INCI" atau serbuk or "PIL JADI PUTIH MACAM KERTAS A4 DENGAN SEKALI TELAN"... sapa yang jual..bukan melayu ke...so?

            
"dengan kuasa bulan dr Siti Nur Kuali menjadi Siti Nur Cahaya"

ada ke ko pakai trus kurus.. adakah ko telan serbuk tu dr kulit ko yenna karat bisa hauk trus mendadak jadi snow white?.. itu juga satu penipuan kan.. cuma cara yang berbeza... nanti ade lah lahanat yang cakap..tu tektik pemasaran kak... kepala bana ko pemasaran... tu penipu gak tu...

lagi satu skim bebagai yang sibuk post duit kepok2 bersusun.. then pose baring atau doggy atas kereta mewah bersusun.. dengan betinanya berdiri berbaris cekak pinggang sambil pegang cheq  sebesar alam tunjuk amount duit ribu riban tu.. bila ko masuk ada ko dapat ?.. ujung2 bila masuk x pasal2 ko kena cari 50 orang bawah ko untuk ko pegang title bronze yang pulangannya hado.. x pun ujung2 setengah jalan skim ko masuk tu lingkup... itu juga penipuan... ko x amokkan lak kan...


oklah pokok pangkalnya PENIPUAN ada di mana2.. tlg jangan bangkitkan isu perkauman demi untuk kelapangan dada sendiri.. X kira melayu cina india atau lain semua ada yang PROPA.. jadi pikir2 kan lah yer...jangan pandai nak laungkan isu yang ko sendiri x tau ujung pangkal.. 

ok lah akak that all ... akak nak nak pi serang satu penipuan ni...ada pakcik mana entah yang bini dia rambut kembang tu...dalam FB tu yang duk sibuk canang dia beli kuih RM 4 inggit dapat 14 ketul murah.. dia beli kuih apa murah sangat.. kuih siput ke...  

Let's SHOPPING Uollss!