ahli geng kongsi senduk

Wednesday, 27 January 2010

Buta oh buta

sekarang ni akak tengok ramai betul orang buta datang minta sedekah..lagi2 kalau korang lepak2 kat kedai mamak or tempat2 makan open air...time kita syok duk borak time tu lah dia datang minta sedekah....

bersedah itew kan amalan yg mulia... bak kata orang tangan yang memberi itew lebih baik dr yang menerima kan...orang kata kalau nak besedekah biarlah jangan sampai nk menunjuk2 kan...

wah gitew kan tetap nak raba2 kan...

macam akak kat puchong ni...lately ni ramai betul orang buta minta sedekah...betul ke buta...ada orang2 buta ni buat road tour ke ek?..akak tengok pandai je dia elak2 meja kat kedai tu....akak syak diorang ade buat latihan elak halangan ni...lepas tu dia mesti datang berdua...yang tukang bawak tu pulak punya lah sombong..senyum pun x nak..

ucap lah terima kasih ke..bukan kita minta tp..pandai2 lah kan...lepas tu akak tengok yang tukang bawak tu siap pakai baju kurung siap batu lip lap lip lap..siap gelang emas bagai...yang penting hp canggeh ok...amboi...kelas ko kan...

yang bawak orang2 buta ni ejen diorang ke ...or ade talian keluarga ek...

biasenya lepas kita bagi sedekah..dia akan bg tisu yang kecik tu..dan kadang2 kalendar ...tp ade gak yang pose2 lepas dapat duit berambus terus...

kenape semakin ramai orang buta sekarang ek...ke masing2 pakat jadi buta sebab hasil mintak sedekah lebih meriah dr keje2 biase...ape dah jadi ngan orang2 istimewa ni ek..


diorang kan hebat dalam deria rasa tangan kan...bukan dulu orang2 cam ni lebih hebat buat bakul...?..opsss jahatnya aku

korang bayangkan lah satu malam dapat kutip 200 ringgit ujung bulan bape uolss...kalah gaji ko exekutif ok...ko x menangis!

cita2 adik bila dah besar nak jadi orang buta..adik leh kaya...

nak di maki..dosa..kang orang cakap kita ni x berperi kemanusiaan...mmm entah lah uollsss

akak bukan salahkan takdir uolss..tp agak2 korang kalau satu malam ade 5 orang buta mintak sedekah kat korang..x ke kopak..walhal ko duk minum kat kedai mamak tu minum nescafe o ais je...yang harganya 1.50 sen...

mmmm..walaupun mak x leh melihat..mak tau rupa ko ni elok....

ni nak cakap ni..yang penting...datang naik kete ok...pastu kuar terus pos tongkat...yang betul2 buta kita leh tengok..yang belakon buta cam ne uolss...

apepun bersedekah lah dengan seiklas hati tanpa minta balasan...ape pendapat uolsss....

Tuesday, 26 January 2010

Sungguh Merensa Kan!


u olss ade facebook?....agak2 hari2 update?...ape yang korang update?

akak rensa (rimas) uolss ngan sesetengah orang dalam facebook yang update status x henti2..ko rase hebat ke update status tiap dua minit....ko rase pencipta facebook tu bg ko award ke sebab penghapdate status paling kerap ha!

hapdate entah ape2 thah

contohnya:

1) mmm..pening lah..rase macam nak makan panadol.

2) my love i know u still love me..rindu bau perfum u..


3) tengah tunggu nasi ayam kat kedai...


4) abang i amik i balik keje ari ni..yahoooo

ko rase best ke?...semua benda ko nak hapdate...yer akak paham mmg semua wat cam tu..ni benda2 yang kadang x yah nak kongsi pun nak hapdate...

ni tiap 2 minit ko hapdate..kejap2 hapdate..ayooooo...kalau ko nak update sangat kenape ko x update cam ni...

contoh:

baru lepas korek bontot..gatal

lepas dua minit update lagi...

lepas garu2 i cium...

lepas 2 minit tu update lagi.....

dah cium stimm pulak..rase nak garu lagi...

pastu update lagi..

dah garu..then cium..jilat plak..mmm rase masin...

ko update lah sampai tangan ko lumpuh...rensa x?...mungkin ade benda lain yang lebih baik di tulis kan...

lagi satu dalam facebook ni...ade permainan ape that akak x pernah main..yang tanam2 tu...yg sayur2an lah..bela binatang lah...

rajin ni duk susun2 pokok tu..siap membajak tanah lah bagai...

in reality harammmm....jangan kata nak menanam sayur nak beli pun ko malas kan...

tengok..gigih ke tidak..kalau lah ko rajin in real life cam ni..nescaya ko ni dah kaya dah

ni sanggup ni x tidur demi nak menuai tanaman dalam facebook...sanggup cancel appointment demi nak mengaut hasil tanaman ni...pastu sibuk2 duk cerita semua orang...

nyah ko nak dengar tak..mak main tanam2 dalam facebook dah sampai lever 45..hebat kan i...

cuba lah ko cakap ngan mak ko..mesti senduk dapur tu ko dapat kat kepala ko....nak ke dapur ko malas..ape lagi nak bercucuk2 tanam..dalam facebook kemain lagi ko sanggup tidur pastu bangun tengah2 malam demi nak memungut hasil tanaman katanya..ayooooo..tolong lah...

akak nak tanya korang..best ke..sebab akak x pernah bukak game tu..kalau facebook tu ade lah akak update sikit2 kan...

entah lah kan..lain manusia lain lah ragamnya kan...ape pun ade aku kesah1


Sunday, 24 January 2010

Jom Makan Satey

ha uolllss cahantek ke tidak......amacam cuti ujung minggu korang?...meriah ke tidak?...ujung minggu akak sedih...seba dintis...
ok ni akak nak sambung citer akak...

kan akak citer jiran akak makan telur biawak kan...semalam biawak yang bertelur tu pulak yang menjadi santapan mereka...

sian akak tengok almarhum itew..sekarang biawak itew dudah menjadi kenangan

akak tengok ngan mata kepala akak sensiri diorang tangkap biawak tu uolss...meninggal ok...biawak tu besar nak mampus...


wah siap bergotong royong tangkap biawak ni...lepas tu melapah biawak bersama2 katanya...

uolss tau biawak tu dia orang uat ape?....


buat satey....

meh lah rasa uol....sedap uollsss..makan ngan kuah satey sekali
wah ramai sedara mara endon tu datang nak menjamu satey biawak katanya..selama ni akak ingat biawak buat kari je..rupanya buat satey pun sodap....

meh rasa uollssss....

waktu diorang bakar satey biawak tu asap di sampai keumah akak baunya...nak termuntah2 akak ngan mak akak..baunya macam satey ayam, daging gak...cuma kita dah tau tu satey biawak..tu yang rase nak pengsan tu...


yang penting siap offer mak akak rasa satey tu...ape lagi menyumpah2 lah mak akak kan...

Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

pelik akak kan..biawak pun diorang nak makan...sedey lah uollsss...

Friday, 22 January 2010

KONTI !

Korang tahu ape itew KONTI ?

konti ni selalunya di gunakan dalam istilah drama or filem...konti bermaksud benda sama..contohnya pakaian...kalau drama tu sceen yang sama...kalau kena pakai baju yang sama itew namanya konti...eh betul ke..kira betul lah....

bukan ape...selama ni akak ingat akak ni fashionable....rupanya adooooo... bukan ape kita ni kan golongan biase2 yang adoo ni xde lah baju banyak kan..ujung2 itewlah baju jalan itew lah baju pose2 manja...



tengok ni akak beli satu baju cam2 gaya akk leh buat..ko bley?..masih konti?

rupanya gerak geri akak dan mungkin gerak geri kawan2 akak ni di perhatikan... baju ape yang akak pakai..suar ape akak pakai...SPENDER AKAK PAKAI... SOALAN.... bertukar ke siap kali jumpe kawan2....?????


mak miskin nyah baju mak ade bape helai je....sedih kan

bukan ape....kita ni kadang2 bukan ade banyak duit nak beli baju hari2kan..so kekadang tu ade baju yang kita pakai tu 2 -3 kali seminggu....kadang2 tu ade jugak baju tu pemberian kawan2 ...so mane yang ade capai terus pakai....sebab dalam geng2 akak ade 1 dua je yang fashionable ni...itew pun sebab mereka mmg perlu fashionable...kang takut plak dikata outdated dan xde sense of style...


tengok mak...baju mak je satu gudang..lepas pakai humban tong sampah..x leh konti ok

akak dah ade dengar dua 3 kali yang berbunyi yang akak n kawan2 akak ni sering konti bila pakai baju..kadang2 tu terpakai jaket tu dua hari berturut2....ala x kisah kan..bukan nak pi red carpet or masuk tv pun...kalau masuk pun bukan orang tau pun kan...



ok sape nak baju ni..i nak bukak dan buang..i dah pakai baju ni lima minit...next lima minit kena baju lain...

kadang2 tu orang2 ni x tau yang kita ade 5 suar or baju yang sama kat umah...so bila kita pakai nampak lah macam ari2 pakai suar yang sama..walhal ade 5 helai ni..sebab ape..suar or baju tu kita selesa dan seronok nak pakai...x gitew....



aku suka baju ni so aku beli lah banyak2..ko kenape ha?

macan jeans contohnya...ko basuh ke jean2 ko ari2..habis lah faded warnanya...x lah kalau ko ni mmg x leh tengok mesin basuh..asal tengok mesin basuh je nak basuh baju..asal nampak baju je teringat mesin basuh....



baju ni nenek aku yang bagi..dia kata kalau aku x pakai baju ni hari2 harta pusaka aku x dapat...

mungkin jugak baju tu adalah pemberian nenek ko sebelum nenek ko mati ke...hadiah dari bapak ayam ko ke....laki ko beli sebab hadiah ulang tahun percintaan korang ke...ko pakai sebab baju tu jee yang leh buat korang feeling chantek ke...so untuk appreciate ko pakai lah pakaian tu hari2 ..kan kan kan...sampaikan x nak bukak bukak



nyah mak ingat mak dah fesyen sangat dah ni..ujung2 rupa mak cam hanjeng rupanya...

kadang2 kita ade banyak baju yang x nak pakai..kita bagi kat kawan2....mungkin kawan2 kita suka...sebab x semua orang suka pakai pakaian yang second hand ni...mungkin x kelas...

nyah kasut ni semua mak nak buang...ko nak?..ade lima belas kontena kasut baru sampai petang ni

ala..kita cuba ingat mane kita berada cukup...x perlu lah pakai yang gah gah supaya orang lain kata kita stylo maut dan kelas atasan..walhal adooooo

duit banyak sangat ok..i buang2 je

sayang oi...akak ni xde lah banyak duit..tu kadang2 tu ko tengok akak ni pakai baju sama...akak bukan artis dik..kalau akak artis yer lah akak nak kena tukar baju hari x leh sama...

so biase lah tu kekadang sesama kawan2 tu mengata ko pakai itew ko pakai ini..itew kan gurau2..ko bukan x kenal sape kawan2 ko...so take its as a positive critic...begitew juga akak mengingatkan diri akak...

x salah kalau ko bagi tau orang tu or bagi tau akak sendiri yang ko dah rase nak muntah sebab tengok akak or sape2lah sebab pakai baju or suar yang sama....akak terima...so lepas dapat kritikan kita tukar cara kita lak..betul x...
mmg orang suka memerhati...orang suka nak kata ape kita pakai...tapi bila kita kata balik agak2 dia suka x....lu pikir sendiri....

mmg kita kadang2 x perasan ape kita buat ni orang lain duk perhati dan kata2...tapi agak2 dia bagi x kita duit kalau kita mintak sebab nak beli baju baru...

Wednesday, 20 January 2010

telur biawak...

semalam lepas balik keja..akak duk lah pose2 manja kat umah sambil borak2 ngan mak akak..alal borak2 biase je..girls talk...yer girl sangat lah aku ni...
mak akak citer pasal orang sewa belakang umah akak......

mak akak siang semalam bersih2 kan longkang....macam tersumbat..sebab ade bahagian longkang tu tertutup x nampak lak pulak ape yang buat longkang tu tersumbat....so mak akak sibuk lah jirus n pancut air kat longkak tu...

mak akak cakap dia jolok2 longkang tu siap kuar kulit telo lah..tulang ayam lah...mak akak cakap kat bawah longkang tu ade biawak buat sarang sebab tu tersumbat...

sibuk mak akak jirus2 air kuar lah lima biji telur...lonjong2 telurnya..mak akak cuba picit2 pakai kayu tapi x pecah so mak akak biar je telur tu dalam longkang...takut2 gak kalau telo ular kan....x ke naya mak akak jadi nagina plak nanti...

so mak akak cakap lah ngan orang indonesia yang sewa umah akak tu..dia orang madura...tapi islam....mak akak cakap dia jumpe tulur itew2 lah ini lah....

than dia cakap" oooo makcik itew telur biawak tu...kat mane makcik jumpe...."..

mak cakap lah telur tu ade 5 biji besar2 ade lagi dalam longkang tu...

lantas dia pegi kat longkang tu then dia amek semua..then dia cuci...

ayooo makcik itew banyak sedap makcik....

"oooo ini mmg telur biawak makcik...sedap ni makcik..saya makan...dah biasa dah makcik...masak lemak sedap makcik..rasa dia macam telur penyu...tapi makan mentah pun bagus...bagus untuk tenaga"....

dulu makcik kat kampung saya siap buat pertandingan makan telur biawak..saya lah yang menang...

mak akak menjerit2 dengar orang tu cakap..mau x nya geli kan..ade ke telur biawak di makan...kan x boleh kan..itewkan binatang dua alam..lepas tu kan biawak makan benda2 kotor...ko gila ke hapa....

tengah borak2 ngan mak akak..orang tu pi dapur umah dia bawak kuar garam...then mak akak cakap dia koyakkan kulit telur biawak tu dia letak garam terus masuk dalam mulut...

ape lagi mak akak menjerit2 lah macam orang gila...x sanggup tengok..mak akak siap muntah2 depan umah orang tu...nah mendapat ko...

yang penting dia cakap kat mak akak ....

" rugi makcik x rasa..sedap makcik...ni kalau orang cina tahu ni mesti dia nak beli..kalau jual sebiji 20 ringgit ni...kalau makcik nak rasa saya simpankan sebiji..kalau makcik makan saya yakin makcik mesti macam anak dara kembali"...

then mak akak cakap kat dia...

" x payah...biarlah aku jadi tua...aku rela makan rumput dr makan telur biawak..."....

x ke pengsan...

Saturday, 16 January 2010

ninja oh ninja


balik keje tadi sampai je umah pose depan tv tengok tv sambil main nyanyi ngan anak buah akak...

tetiba ade orang bagi salam

"assalamualaikum..."...

akak pun jawab lah...walaikumsalam....

akak suruh anak buah akak pegi tengok sape kat luar..." abang tengok sape datang tu.."...
anak buah akak lari keluar...akak dengar ade suara perempuan cakap...

" haikal nenek mana "...then anak buah akak lari masuk panggil mak akak...

"mak wan..mak wan..cikgu ninja datang"..

mak akak terkejut...cikgu ninja?...sape pulak tu...

akak ngan maka akak pun kuar rumah..tengok2 ustazah anak buah akak datang anta kupiah anak buah akak tertinggal kat tadika siang tadi...

then mak akak cakap" maaf yer ustazah ..cucu saya ni mmg nakal sikit..ade ke dia panggil ustazah ni cikgu ninja.."...

ustazah jawab..." xpe kak budak2 biase lah tu..."

trus mak akak tanya anak buah akak " abang kenape abang panggil cikgu..cikgu ninja...cepat minta maaf.. sape ajar abg ckp cam tu"...

trus anak buah akak cakap sambil tunjuk akak.." uda cakap orang pakai cam tu ninja"...

cam ni lah ustazah tu

trus mak akak jegil mata kat akak..

ape lagi uolss.... pengsan lah....


Thursday, 14 January 2010

bising lah sundel!

hey korang...rindu akak?...sorry ek busy lah uollsss ..banyak keje....almaklum lah awal tahun kan...

so ari ni akak nak citer ngan korang....

korang pernah tengok tak motor kalau break je dia ade kuar suara..bunyi2...bunyi lagu lah..bunyi jet pejuang lah....

kisahnya gini...jiran akak...dia telah membuatkan akak hampir sakit jiwa yer...almaklum lah yenna ni kan suka yang extra ordinarykan...so motor n motor dia pun mesti lain dr yang lain kan....

so malam tadi lepas akak anta hotmama balik akak pun balik trus kat umah...mata ngantuk tp teringin lak nak online...

tengah akak online akak dengar motor jiran akak lalu..dah lah bunyi ekzoz macam bunyi kapal perang..lepas bila break ade lak bunyi burung....berkicau2 sekuat2 alam...

dah tu asyik break je lah pulak....berkali2 lah pulak tu lalu...dah pukul 12 lebih dah ni...ape dia buat thah...break je bunyi burung...

sakit betul jiwa akak...sampaikan mak akak yang tido pun leh terbangun...

so akak kuar lah...n nak slow talk ngan dia...akak cakap dia buat bising..dah malam..dah lah ekzos dia bising then break bunyi burung lak tu...

dey saya ada motor saya punya suka lah...

selamba je dia jawab.."saya mau test lah ini break baru"...

tengkorak ko test motor kul 12 malam..x ke gila...then dia buat bodoh je....

so akak malas nak panjang2 kang gaduh plak..ko tahu lah yenna kan..cakap banyak kang lain pulak yang jadi nanti...then akak masuk...stengah jam lak pastu anjeng dia bulak menyalak x berenti2....sakit nyerrrrrr jiwa aku...

dey muthu come play with appa

akak intai dr tingkap tengok dia main baling2 bola ngan anjeng dia..yang penting emak anak abang pakcik nenek semua kuar main ngan anjeng malam2...mane x anjeng dia memekak...ko ni buat pesta anjeng ke...

we are happy famili...we play together

akak kuar lagi..akak cakap ngan dia anjeng dia bising....then dia cakap kat akak...

" ayo abang...ini negara demokrasi lah abang..saya suka saya apa buat..nanti saya punya anjeng penat saya kasi stop lah..u mau tido u kasi tutup sama bantal lah.."....amacam sakit x jiwa...

so kalau anjeng ko tu x reti penat ko nak main ngan dia sampai pagi lah ek...

akak malas nak cakap banyak....masuk umah tutup laptop..tido......

kalau aku layan lagi si gila ni...ujung2 aku lak yang jadi hanjeng nanti....


Monday, 4 January 2010

apasal ko cam kimak..kan dah dapat!

korang pernah x mandikan anak..?..mesti biase kan rata2 pembaca blog akak ni semua mak orang kan..mesti selalu mandikan anak kan..x pun anak buah ke kan...

tapi pernah x korang mandikan mak orang plak..lepastu mandikan pulak ngan air tebu...amacam menarik?....gini ceritanya

akak balik keje tadi singgah lah pasar malam..saje je lama x pi pasar malam kan....so teringin lak nak makan bontot ayam kan...

lepas beli akak jalan2 lagi...oooo teringin nak minum air tebu yang sejukkkkkkk tu kan..mesti segarkan...

lepas beli jalan2 lagi... then ternampak plak roti john..ape lagi benti lah..order satu roti john daging mayonis lebih...sambil2 tu sedut lah air tebu dalam cup tu kan...

akak x gerak pun tetiba ade orang langgar akak....sakit betul...

akak tengok budak gemok umur dalam darjah 4 cam tu dah tergolek...bihun sup dia dah berderai ke tanah..pastu satu plastik duku dia dah bergolek2 kat jalan....

akak x langgar dia dia yang tetiba langgar akak...so akak pandang je lah budak tu... geram gak sebab kuah bihun tum panas kena kaki akak...

tetiba sorang perempuan gemok ala mak mak gitew datang terus cerca akak dalam bahasa pantai timur....

sila ubah sendiri ikut loghat negeri korang yer...tapi sepaham akak cam ni lah maksud dia...


" awak ni buta ke..x nampak ke anak saya.. yang awak langgar dia kenapa?...ni bihun sup ni dah pecah..awak kena ganti ni..buah2 dah golek2 kat tanah ni awak kena kutip"...
yang penting cakap ngan akak siap terbeliak2 biji mata...

dalam hati akak aku yang salah..aku x tau ape2 tetiba kena maki kan...lepas tu macam biase lah kan..masyarakat kita ni kalau berlaku perkara cam ni semua pakat tengok dan menyebok...

tapi ade yang backing akak cakap yang akak x buat ape2 anak dia yang lari pastu anak dia yang langgar akak...

akak x jawab ape2 pun sebab akak terkesima kan...

pastu akak tengok mak dia sibuk membebel lagi..sambil sumpah seranah akak...yang penting dalam cercaan itew terselit perkataan " PONDE"....

opsss u dah tekan suis hanjeng akak ni...

akak trus senyum kat mak budak tu...akak bukak penutup cawan yang berisi air tebu tadi akak pegi depan mak budak tu yang sibuk kutip buah duku tu...

terus akak mandikan dia..pastu akak buang cawan tu depan pompuan tu....

ape lagi ko nyanyi lah lagu " suriram..suriram ram ram"

akak capai roti john tu campak duit RM 3 trus akak jalan macam xde ape2 berlaku....

dia menyalak dengan kuat..kung kung kung

akak dengar perempuan tu seranah akak lagi kuat....tanpa henti...

akak buat dont know je....


sebab ape... i x paham bahasa anjeng yer.....

* sorry yer akak bukan bersikap kenegerian yer...sebab yang berlaku tadi mmg orang dr negeri tu...bukan sebab akak benci atau ape..x kira lah ko dari mane pun ..kalau ko anjeng ko harus menerima balasannya....

Saturday, 2 January 2010

nak mencekik pun nak berebut

siang td umah akak ade buat baca yasin..buat makan2 skit ahli keluarga ngan geng marhaban mak akak...ape lagi acara battle of marhaban lah kat umah akak td..tunjuk skill...

so menunya

1) masak lemak ayam dengan nangka
2) masak rambal goreng (yang cam pur tempe, kentang n bagai2 tu) masakan jawa
3) kerabu pucuk paku n kerabu mangga
4) pajeri nenas
entah ape thah lagi..ade aku kesah..mak akak yang masak....banyak gak lah..lebih kurang 11 jenis cam tu...

semalam mak akak cakap ari ni buat lepas asar...so balik keje akak pun bergegas balik...

rupanya dah buat kul 11 pagi....akak tengah keje lah gamaknya td...

lepas tu abang akak ade rakam guna handy cam....
ok semua makan time...krurrrrr krurrrrr.kruurrrrr

yang tuhan..kawan2 mak akak makan cam pirana..mak akak cakap diorang berebut2....

akak mmg dah tau dah..dulu mase buat makan2 kat umah akak tu cam tu lah gak..makcik2 tua tu makan cam pirana..

jangan rebut ek..tolong beratur plz...

tp yang penting tengah makan cam pirana tu..akak lalu semua stop makan dok tengok akak lalu...

"jangan takut baby...pondan tu x makan orang yer...."

" ko kenape x pernah tengok pondan..ap;e lagi training lah anak cucu korang jadi pondan..."

lepas akak lalu je sambung makan macam pirana..yang penting siap ade bawak tupperware mintak bungkus..hanjeng ke tidak...

sedapnya uolssss....11 kali mak tambah..nak tapau leh?

tapi akak sonok cam tu..biar abis makanan tu..x lah kita membasir nak buang...yer dak?

selama ni akak ingat budak je kalau nampak makanan serbu cam pirana..ni kategori nenek orang pun sama...motip berebut2?

aku syak umah ko x de makanan....


Let's SHOPPING Uollss!