jom click sini

ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Wednesday, 27 May 2009

lets kenal anai2...

hye uolss.. ari ni akak nak sekolahkan korang dengan beberapa informasi tentang serangga.. almaklum lah akak kan kerja kat syarikat penghapus serangga kan...


uolss kenal ape itew termite?..ape lagi anai2 lah uolsss..kalau uolss nak tau dalam malaysia ni ade 8 jenis anai2 yang terkenal ..kira2 anai2 ni macam siti nurhaliza lah popularnya...yang paling di takuti ade dia jenis...isaitu coptotermes sp dan schedorhinotermes....

dua jahanam ini tinggalnya dalam tanah..dia x de busut.. yang anai2 dalam busut itew adalah anai2 jenis garden uolsss...ok ..dua jahanam ini tinggal dalam tanah dah dua jenis ini lah yang selalu serang dalam rumah uolss...ade paham?...

kalau uolss nak tau termite ade queen , king , worker and soldier.. korang ingat manusia je ade queen king bagi ni ker...yang penting queen n king ni leh idup sampai 40 tahun tau..kerja king n queen ni berzina je kerjanya...buat anak..dalam setahun dia lahirkan anak haram lingkungan 3 juta anak..so uolss leh lawan x?...anai2 ni serang ape saja yang datangnya dari alam semula jadi..macam kayu, perabut, karpet..dan kalau korang malam duit dalam peti besi pun diaorang leh ngap..sebab duit kan dr kertas...

so kalau korang ade termite dalam umah jangan sesekali uolss spray ngan ridset tu yer..sebab mane yang kena ridset je yang akan mampos..ridset x leh membunuh dia..malah dia akan lari dan pi tempat lain dan merosakkan lagi harta benda korang...

kalau korang serbur racun anai2 yang kena je lah yang mampus...sebab queen n king dalam tanah masih syok berzina buat anak...ape yang kina nak bunuh adalah queen n king dia uolss...kalau uolss nak halau mungkin ape yang uolss leh buat adalah curah ngan air panas je kat tempat itew....tp ini x jamin anai2 akan hilang tau....


kalau nak kesan anai2 ni senang..selalunya uolss akan nampak laluan anai2 ini di panggil mud tube...(tube tanah)...dan dia akan makan kayu...tp kalau uolss nampak perabut or pintu uolss di serang dan dia mengeluarkan habuk putih..itew bukan anai2 ok..tp itew bubuk...kumbang kecil..ia berbeza ok...


dan anai2 yang buat busut tu adalah anai2 jenis garden..so diorang ratu2 taman je uolsss...hanya 5% anai2 jenis taman ini yang serang rumah..paham ker tidak....


lagi satu...korang tau kelkatu tak?..kalau uolss nak tau kelkatu ni lah permulaan anai2...dia akan terbang.. mengurat n mencari pasangan then bila dah dapat jantan.. ape lagi berzina lah untuk membentuk koloni baru..then jadi lah king n queen anai2...kira macam dating2 lah gak..macam uolss lah..mula2 dating dulu pastu main kan......

macam mane anai2 leh masuk umah uolss..dr semua sudut..dr rekahan dinding, soket elektrik, piping dan macam2 lagi...so paham ke tidak uolsss.....

so uolss kalau nak tau lebih lanjut..layari lag blog ini.. ridpestpcg.blogspot.com .....ber informasi ni uolsss....

Let's SHOPPING Uollss!