jom click sini

ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Tuesday, 7 April 2009

didikan si ibu berangan...

hey uolsss..ape kabar semua?..baik?..rindu akak x?..maaf le yer..beberapa hari lepas akak x sempat nak update blog ..al maklum lah banyak sangat undangan menyanyi..sibuk betul..malam menyanyi..siang lak menjahit...petang2 pulak menganyam tikar..buat bakul....sibuk tul akak..almaklum ibu tunggal macam akak ni mmg sibuk selalu demi sesuap nasi..akak ni anak (ikan) banyak..semua nak makan..mane nak sekolah lagi..mane nak beli baju, semua nak harap akak..cam ni lah naseb ibu tunggal uolss..semua tanggungan atas bahu akak..sebab tu anak2 akak sanggup jilat tapak kaki akak demi mendapat sesuatu..tp akak x manjakan anak2 akak ni...mane yang degil tu akak libas...

sorry yer akak sibuk menjahit uolss...x sempat nak update blog...

ok ari ni akak nak bercakap tentang "bahasa yang di gunakan dengan anak"..uolss semua ada anak?..akak pun ade anak gak..anak ikan..anak tekak..anakmata....bukan ape...ari tu akak ade pegi alamanda...akak pi lah kfc..tengah2 beratur ade lah satu couple ni ngan beratur gak dengan 2 anak..anak dia dalam umur 5 tahun ngan 7 tahun cam tu lah....

ngah sibuk beratur anak dia main lari2..mmg degil lah anak dia ni...then dengan perasan omputehnya mak budak2 ni speaking london.." kakak please sit down...dont run..what u want to eat my dear..mama will buy it for u?"...dengan muka blur dua anak dia ni balas " ibu royak gapo bu..akok dok fahe ..ibu royak lah bahaso melayu"...cam tu lah lebih kurang...yang penting anak dia cakap dalam lograt kelantan....sedehhhhhh!!!!

adoiiii...hampir pitam akak di buatnya...lantas akak pandang muka mak dia then akak senyum sinis...mak dia macam termalu pulak...yer yer je ko speaking london ..walhal anak ko tak paham..sah ko ni kat umah cakap kelantan ngan anak ko..ujung2 nak nampakkan kelas ko speaking depan orang ramai kan...sian ko...tu lah jagan berlagak..ko cakap je lah bahasa kelantan tu..x lah ko malu kan...

oh tuhan..pandaikan lah anak aku cakap inggeris..dia malu kan aku kat kfc td...

akak x kisah kalau ko kat umah mmg speaking ngan anak ko..x pun mmg anak ko paham bahasa inggeris tu..usah le ko berangan lebih..xde maknenya ko tu bila ko cakap inggeris ko tu nampak kelas...kalau ko speaking berabuk ujung2 xde sape paham x guna gak...nak cakap tu biarlah bertempat...konon nak berangan speaking sepanjang masa ni..ujung2 ko di hanjingkan anak sendiri..x ker ko bunuh diri pas tu..sian ko...

sorry ibu..adik hanjengkan ibu tadi...

rase nak je akak cercakan mak dia tapi sian pulak...rase nak je akak cakap.." bengong mu ni wei"..

Let's SHOPPING Uollss!