ahli geng kongsi senduk

Sunday, 31 July 2011

selamat berpuasa....


akak nak mengucapkan selamat berpuasa uollsss..semoga di bulan mulia ini segala amalan kita akan di dilai dan di rahmati allah. amin
dilarang cerca mencerca ok....

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

Sunday, 24 July 2011

tudung dulu2

orang semua cakap blog kak senduk ni asyik nak maki orang je...so sempena nak ramadhan ni akak nak cerita skit pasal tudung.

kita membesar dikelilingi oleh pelbagai jenis tudung...so ini adalah fesyen2 tudung yang akak pernah tengok sepanjang hidup akak...


cara pakai tudung ni mudah je...anak tudung..belasah je anak tudung apa...pin bawah dagu..kelepet tepi..amik cincin masuk ujung tudung tarik...siap..selalunya makcik2 banyak pakai style tudung ni....



tudung ni pulak mmg biase...makcik2 nak pi sebeleh umah ..kuar2 jalan2..tudung bawal katanya...ujung tudung selempang kiri dan kanan..siap...pantas....


ade satu masa tudung corak2 cam ni mmg populer...ape lagi amik tudung ikat ke ..ala2 mudah dan cepat...so makcik2...paling sesuai ketika hendak kepasar dan mengumpat dengan jiran sebelah...


ha macam ni pun ade..anak tudung ko terkeluar...kadang tu sampai tutup kening....ni ala2 x nak bagi nampak anak rambut katanya....ni yang menekankan penutupan aurat ni...


tudung mmg populer tahun 80an..tudung cikgu bedah katanya...ikat belakang...jalannnn...lalalala


bila dah masuk2 tahun 2000 tu..mula tudung wardina katanya...ikat..gulung2 kat kepala..nahhh sepit tepi muka..siap...wardina x muka akak?...



bila wardina punya tudung populer...ade lagi tudung baru..tudung binda katanya...nak jugakkk.... kannnn ala2 sebonjot kat tepi muka...chantek sangat aku....


then kuar pulak tudung kain jersi..ala2 getah..ko sarung je..siap...mudah cepat....macam2 kaler ade...pelangi..tompok2..ko cakap je...(dah macam jep sepah dah akak)


di gabungkan pulak dengan tudung lain..nampak kelainnan katanya...variasi katanya...yer kerr...


ni tudung ala2 mak datin...bagi nampak rambut...ala2 kelas tanya..bagi nampak remos....jambul...ko mampu?


pernah nampak orang pakai tudung cam ni?...ni ala2 fesyen penjual kain orang kampuchia...meniaga katanya ..panas...bagi nampak telinga..senang nak tawar menawar harga kain...bagi jelas dengor...

so wardina dah ade tudung...binda dah ade...so akak nak jugak...akak namakan tudung senduk...


langkah 1: amik tudung bace cerah..cream..warna light2..pakai cam biase...tudung bawal lagi bagus...


langkah 2: ikat kebelakang ujung tudung tu..jerut leher hingga muka bertukar menjadi biru...


langkah 3: amik tudung lain corak2...bendera juga boleh yer...


langkah 4: amik tudung warna tadi...letakkan di bawah dagu....ala2 nak gantung diri gitew





langkah 5: ikat mati di atas kepala..pastikan ketat...pastikan nak bukak mulut pun susah yer....


langkah 6: ikat reben..pastikan kemas...

tadaaaaaa...siap.......chantek kan...


nak cantek lagi letak keronsang..penambang gaya...dah siap tudung senduk....gaya ni mmg sesuai di pakai ketika majlis berjumpe bakal mertua...melawat saudara di hospital tampoi...


kalau nak cantek lagi..gunakan anak tudung putih dan tudung puteh sebagai warna asas....untuk aksesori..amik sedikit kapas sumbatkan ke dalam dua belah lubang hidung...

gaya ini sesuai untuk menghadiri majlis tahlil arwah dan majlis pengebumian...

sekian terima kasih

selamat mencuba...

tudung2 berikut di sponcer oleh Cik Shaz..tudung2 berikut boleh didapati di dalam drama 12 episod bertajuk Siti Mariam di astro chanel 114 tv Al-Hijrah.

Wednesday, 20 July 2011

ko period ek!



salah ke kita kalau kita address people ngan panggil kakak or abang untuk tanda hormat?..
walaupun kita tau yang kita ni lebih tua dr mereka...

alkisahnya....td akak pi bank...so kena lah parking kat basement satu bangunan ni....

selalunya bila nak kuar kena bayar kat pintu gate nak kuar tu...masuk cip..masuk duit berambus...
tapi tadi dia tulis " Sila bayar cip anda di mesin pembayaran"...

so kena lah parking balik and bayar kat mesin tu...
parking..catwalk..dan bayar...

sampai je kat mesin tu..ade dua orang beratur...so akak tunggu lah giliran...
pekerja parking tu ade kat sebelah mesin tu berdiri macam tolong masukkan cip dan bayarkan lah cam tu...

so sampai gilirin akak..akak pun senyum..hulur kan cip..
then akak tanya dia " kak sekarang kena bayar kat sini ke..dah x leh bayar kat pintu tu macam selalu ke?"..yer lah saje nak tau kan...

pompuan tu tetiba pandang akak dengan muka ketat and terus sembur akak

" ape kakak2...aku bukan kakak ko...dia lagi tua panggil orang kakak pulak"...

masalahnya betina ni cakap dengan nada yang kuat dan keras...akak terperanjat..kenapa pompuan ni...semua orang yang beratus pandang

tersentap akak....rasa macam nak nangis je kat bahu lengchai bratur blakang akak tu..."kamo jahat"...

tp akak kan gagah dan gajah....trus dengan tindakan reflek akak trus terjerit " hey babi..ko kenape..aku jentik p****t ko ke tetiba nak maki aku ni..aku ni panggil ko kakak sebab aku hormat kat ko puk***k!"...

semua yang beratur belakang akak tercengang...

betina tu terdiam...tercengang dan dia mungkin x sangka akak akan maki dia macam tu...akak pun heran kenapa dia tetiba marah sangat akak panggil dia kakak...

akak cuma nak hormat dia je..sebab akak tengok dia sesuai di panggil kakak...kalau aku panggil makcik kang mengamuk plak ko kang....

amik cip tadi.. jalan ..akak pandang dia..dia macam malu..and tunduk je pandang tempat lain...

akak syak lah dia period...

ko period pun perlu ke ko nak jerit2 cam gampang.... pada pompuan tu sorry ek..sia2 je ke ko kena maki ngan aku td...

Wednesday, 13 July 2011

hur har = pitam


akak heran lah kenapa yenna yenni ni hur har (huru hara)...

akak bukan racist yer..cuma akak sejak kecik mmg dah duk sebelah umah yenna...celik2 mata je dah dengar yenna yenni terjerit2...sebelum akak belajar cakap "hai"...akak teror cakap "dey" ok..bleh...

kalau kat umah akak ni...ku pandang kiri yenna..ku pandang kanan yenni...gitew lah gamaknya....

so kalau akak nak tengok wel wel...ala cam thaipusam tu...x yah pi batu cave uollsss...ko tunggu je depan umah sebab kat sebelah umah akak ni yenna ni ada kuil dia sendiri...

ko nak tengok dia cucuk lidah..cucuk telinga...muka badan..ketiak...segala bagai lah...ko sebut je...

bak kata ...jiran akak ni alim lah..selalu buat upacara keagamaan dia...

yang blah kiri ni ok..dia cool je...yang blah kanan ni...ya tuhan..hur har tiada bandingan...

itew akak x kisah sebab kita kat malaysia ni kan bebas beragama...bebas ikut apa cara pegangan masing2....cara masing2..mungkin cam tu lah mereka tengok kita...

yang akak nak cerita ni...bila dia pasang lagu...volume dia harus maximum...dan yang penting dia x kisah pun waktu bila dia nak pasang....bak kata ade dia kesah....


ayooooo karawa le

lagu2 dia semua kiler song ok...semua di petik dari lagu2 dalam filem tamil terkini...ko mampu...

dalam banyak2 lagu kat dunia ni akak ada benci amat dengan satu lagu ni....tajuk dia " cinta 3 segi"...akak x kisah lah cinta 4 segi ke lima segi ke yang penting akak x suka lagu ni...

dulu waktu akak duk umah sewa kawan akak si babybee yang chantek rupawan menawan kalbu tu..pasang lagu cinta 3 segi ni sejuta kali..ujung2 aku rosakkan lagu tu ok...opsss..menanah gegendang telinga ni...

ok back to story...yenna sebelah umah akak ni pasang lagu cinta 3 segi yang salem nyanyi tu ok..ko mampu yenna minat salem...ko jagan gila2 ok....dia pasang lagu tu punya lah kuat ...

yang paling penting lagu tu dia ulang2 sejuta kali....dah lah lagu azab...ulang2..siap sing along ok...ko mampu...pitam....di selitkan dengan gerak tari perlahan......matilahhhh

ko pi tanya paula abdul..dia mampu ke menari dengan rentak lagu saleem ni...tp yenna ni mampu kay

akak x leh tahan ...akak jalan ke luar akak pi umah dia...akak hint2 bagi dia perasan lah yang akak pening dengar lagu tu...horey dia perasan yer..trus dia tutup lagu tu...

2 minit selepas itew...dia pasang lagu tamil berentak dance music yer....ulang2 lagu sama 19 belas juta kali....eeeeee sakit jiwa....akak rasa tu lagu hit masa kini kot..siap dia bergendang2 ngan tin milo...

mmg sakit jiwa kuasa 15 yer...


sekarang ni ko pilih...ko nak dengar lagu salim ke ko nak dengar lagu tamil dance 19 belas juta kali...

ko tunggu yer ...aku tengah cari lagu lina kamsan ni.. lagu jawa tu....aku dapat lagu tu aku pasang berkali2 sampai ko bengang kulit ko tukar jadi putih...awas ko...

Tuesday, 12 July 2011

cerita menarik?....entah le

akak x tau lah kenapa akak malas nk type blog sekarang ni..mungkin tangan berat kot..gajah lah katakan...

kadang tu nak type ni x kena..type tu x kena...

kang tulis cerita bangang kang x best lak....

x kan akak nak cerita pasal kek kot...akak bukan jual kek...x kan nak pose cerita " ari ni i ade terima tempahan kek 3000000 biji...penat tauuuu..walaupun penat i gagahkan juga"...nanti orang cakap akak ni hotmama lak kan...

betul x...akak kan cerita pasal anak kot.. akak masih dara dik non...x kan nak cerita" ari ni anak i turn 3 years old... birthday my love baby ke 3..dia makin cute macam daddy dia...dia dah tumbuh bulu ketiak dah..."...feeling pulak kan....

sebenarnya malas nak type...kat opis banyak keje..kat umah banyak membuta lak..tu kadang2 tu x sempat nak type...jgan kata blog aku malas..yng facebook ade kat phone tu pun status bertukar setahun sekali je...

kadang ade gak orang2 ni rajin duk update blog ari2..heran akak..kirnya macam nak bg tau ape yang dia buat hari2 lah...

contoh...blog mengenai masakan..." terliur semua sebab i dah pandai masak kecokodok pisang...hubby i suka.." eleh..semua benda masakan lah dia nak letak kat blog dia...apasal ko x buat masakan pelik macam tenuk rebus tomyam...mentibang laut goreng lengkuas ke...baru lah orang nak baca blog ko..unit..menarik tertarik.....ini x..blajar masak lemak cili api pun nak bg tau..lepas tu pose cerita meleret2 lapan belas muka surat...x ke ko pitam bangun pitam bangun 100 kali....

ok kawan2 ani ni kita masak...ungka pedas dengan serai wangi..gerenti ramai baca blog kita

ade tu pulak cerita pasal beli baju anak " ari ni baby i pakai baju oshkosh dia nampak kiut " lepas tu duk pose gambar 1000 helai anak dia...kasut nak ..spender anak..

sebenarnya aku nak tayang yang aku banyak duit beli banyak2 baju,..ko ade

rajin ko letak gambar2 bagai kan..siap edit2 gambar ade bunga2..pelangi..burung bagai...kenapa ko x buat je anak i x pakai baju sejak di lahirkan hingga dia telah tunbuh bulu jembutnya...baru lah trill orang nak baca..setakat ko beli baju dua tiga helai lepas tu ko post kat blog sampai berhari2....agak2 orang x muntah ke...

tapi lantak lah kan..ko ade anak kan..kalau akak ade anak akak cam tu gak kot...

tp paling x leh blah..kalau ade yang pose gambar sendiri dengan pose ala2 feeling cute gadis korea walhal rupa ko gadis desa....duk tunjuk kontek lence korea yang sampai nak terbeliak biji mata...duk cerita laki dia best ..laki dia itew laki dia ini...

ko je ke ade laki

laki aku kaya ko ade?

pening2 tau..maaf lah ek..kalau cerita2 yang ala2 feeling2 sendiri tu akak bukak je tp nak baca nak belek2 lama2 blog tu..jgan lah harap...bukan ape...kadang tu..bosan...

korang jgan terasa lak kalau korang buat benda ni...ni ape yang akak rasa..kalau korang rasa best ok je...

akak lari dulu nohhhh!


Friday, 1 July 2011

K-Pop lagi sedehhhhh

nak tanya ni uolllss suka x K-Pop?
di ingatkan K-pop ok bukan Chi-Pop...

ari tu akak ade ter bukak astro..ade rancangan "K-POP HITS TALENT SHOW" versi malaysia...

akak rasa itew adalah rancangan paling HANJENG sekali dalam dunia...

ape perasaan ko bila wanita berwajah desa feeling dia adalah mirip wanita korea.. then nyanyi lagu korea yang ko rase bukan bahasa korea
yang dia nyanyi tapi bahasa binatang...
mmg x boleh blah...

dia ade kategori.
1) menyanyi
2) menari

majoriti peserta yang masuk kategori nyanyian mmg x leh blah..semua umur 15, 16, 17 tahun cam tu..budak2...yang feeling suara diorang sedap...akak berani kerat jari utk menyatakan bahawa suara diorang lebih hanjeng dr suara kalau ko nyanyi kat jamban.

walaupun suara ala2 itik..tp kawan2 dia bg s
upport macam suara dia cam wondergurl...

perasaan macam korea sgat lah ni


mmg x leh menyanyi..lepas tu dengan bahasa korea yang entah apa2...then feeling sedap...
hampir2 lah menanah telinga akak dengar nyanyian diorang.... naik lumpuh deria pendengaran akak ni...

minggu ni audition dia kat wangsa walk..then minggu depan kat berjaya times square.

pengacara rancangan ni adalah jehan miskin... akak tengok dia terpaksa membuatkan rancangan itew best walau hakikatnya SEDEHHHHHHHH...

kalau korang x caya korang tengok sendiri rancangan tu...

lagi satu kategori tarian... semua feeling super junior, 4 minute, wondergurl...
mengagis uoollsss....mau kusta mata kalau tengok...mmg diorang rasa yang diorang mmg korea betul lah...


akak rasa kita boleh buat rancangan macam tu..tp kenapa K-pop..malaysian pop kan bagus...

kalau lah korang rasa akak ni propa lebih..korang boleh tengok kan astro hitz..akak rasa setiap rabu kot kul 11 malam... selamat menonton...

sayang astro hit kan chanel yang bagus..kenapa lah dia buat reality tv show yang sampah...

ko mmg sedehhhhhh!

Let's SHOPPING Uollss!