ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Saturday, 22 March 2008

Please Help me....Tolong..Tolong...Urgent!


Help! help!....
akak ade masalah ni..x tau nak buat keputusan cam ner..harap2 korang dapat bantu akak...harap2 lah...

situasi umah sekarang
a) kawan2 selalu lepak duk2 situ n sekali sekala ade tido situ taku kalau ade oarang lain duk situ ..dia kata x de privacy lak sebab kawan2 we all selalu ade lepak...
b) kadang2 ade gak bawak jantan balik umah..dulu si A&C ade diorang ni jenis x kisah sangat. paham ponden2 cam akak n si B ni..so kalau nak cr housemate baru nak kena pikirkan hal ni gak...kadang2 ade cur kan..so diaorang leh paham ker?
c) kitorang konsider kelawar malam jarang nak tido cepat n ade je keje nak buat
d) kitorang ni pondan n yang jantan (A&B) dah kuar..so ade ke jantan yang nak duk ngan kitorang
e) sewa umah 6oo x masuk api, air, mantanance so kalau tinggal 3 orang je mati lah akak..mungkin akak leh cr duit..tp yang x keje tu cam ne lak?


situasi 1
kisahnya cam ni dulu akak tinggal ngan kawan2 yang baik hati dan sangat fun....lepas beberapa tahun kawan ade lah gaduh , cakar skit2 kan tp akak ok je..x kisah..then sekarang tiba tiba kawan akak satu umah ni gaduh siap bertumbuk seperti akak ceritakan pd blog yang lepas..gitew...
so akak tinggal nga kawan akak ni satu bilik..akak kenal dia lame dah sejak akak darjah enam dulu mase akak duk kat new york ...akak mmg rapat ..tp sebab kami same2 perempaun palsu akak pun sering koyak2 kan mulut dia..begitu juga dia...kami berkongsi masalah dan sering memberi masalah..biase lah tu adat manusia kan...kiranya akak bg dia ni name si B lah....senang kan..dulu mase wal2 akak duk situ pun akak di ajak oleh dia..sebab tu bekas umah parents dia..tp parents dia dah xde dah..tinggal mak tiri sindarela dia je...so kitorang sewa rm600 satu umah x masuk api air..mak tiri dia ni naikkan sewa sebab nak suruh kitorang kuar umah tu ...tp kitorang malas sebab dah best duk situ kan..n kawan2 dah tau umah kat situ...dia ni baru benti keje n xde keje lagi...x cr lagi or x dapat akak x tau...dia ni agak moody skit orangnya...sukar nak berbincang..sebab tiap kali bila akak bukak mulut ade je dia x puas hati..mudah terasa dan cepat buat keputusan secara drastik..most of the time dia yang duk dalam bilik n akak tdo kat luar. ini yang akak rase lah ...sebenarnya akak nak jugak privacy tp akak ni jenis lebih kurang..so akak x kisah akak dah lame nak bg tau dia tp macam x tekuar je...pasal duit dia susah skit sebab sekarang ni dia x keje lagi...

situasi 2
kawan akak satu umah ni lak duk berdua satu bilik...konsider ehem2 lah kan..di plak akak bg si A & C. dia ni ade keje tetap n agak moddy gak tp dia niboleh gak bawak berbincang..tp most of the time menyakitkan hati gak. akak kenal dia pun lame gak kurang skit je dr kwn akak si B tu..si A ni orangnya kadang2 sukar di fahami..tp sejak si A kenal ngan si C dia ni jadi lain skit..sebab percintaan kot..mane lah tau...pasal duit dia ok..tp banyak gak alasan yang agak2 brengset kadang..alasan x munasabah pun ade...tp sejak2 di dah rapat ngan si C ni dia more buat keputusan bergantung pada tindakan si C ni...

kesimpulan
si a, B Dan C ni bergaduh gila2 ni...sampai bertumbuk..uoll pun tau..masalahnya bila mereka bergaduk akak yang tersepit di tengah2...akak pening sekarang...nak buat keputusan tp x tau cam ner...kalau akak nak ikut si A & C pindah mmg ok sebab mereka ade duit nak dulu kan deposit umah lain n akak leh bayar kemudian..tp akak tau si B akan terasa sebab mesti dia rase akak lebih menyokong pihak A&C plak..kalau akak still stay ngan Si B jiwa akak sakit..n tersiksa..n kalau akak nak ajak si B pindah sebab umah tu mahal sangat n nak cr umah lain..si B x keje n xde duit...akak runsing sangat..x tau nak buat cam ner...dua2 pihak kawan akak..akak sayang mereka..akak x nak keputusan akak buat mereka rase kecil hati...akak ade pikir yang kenape akak perlu jaga ati kawan2 akak ni..akak penat pikirkan pasal diorang tp mereka x pernah pikirkan akak...akak mmg nampak happy go lucky tp ati akak ni sedih je bila balik umah..akak sewa umah sebab nak privacy..akak nak duk satu bilik..duk relax..tp ape yang akak dapat adalah sakit ati...akak buntu sekarang..x tau nak buat ape!

soalanya
korang tolong akak buat keputusan..skit x banyak ia mungkin akan membantu...

1) akak duk je ngan si B kat umah tu n cari orang lain sewa bilik yang kosong tu..tp akak kena split duk bilik yang lain...

2) akak ikut si A&C pindah duk umah lain n jagan pikirkan sangat pasal si B..

3) Balik umah parents akak (dekat jer..tp x leh lah nak menggatal lagi)

4) pindah sorang je..cr bilik sewa..n duk ngan orang lain...

5) suruh si B cr duit mane2 n pindah umah lain dgn dia n crik umah yang murah n ade 3 bilik so sorang satu bilik..

akak buntu sebab dua2 belah pihak akak kawan. n akak x nak kecikkan hati mane2 pihak n akak perlukan ketenangan...n akak perlukan keputusan secepat mungkin sebelum ujung bulan plz plz plz

(maaf yer kawan2 kalau ade yang terasa..akak terpaksa buat keputusan..bukan nak sakit kan hati tp akak juga ade keinginan..kalau akak terkasar bahasa harap maafkan yer...)

13 comments:

hafezzahruddin said...

Dear Kak Senduk,
Kalau u sudi dengar cadangan I yang tak berapa kenal seisi rumah u, I ok je.
Cadangan I, apa kata u pulak yang tunjuk taring. Maksud I bukannya suruh u gigit tengkuk diorang, tapi bertegas skit. Ceritakan apa yang u rasa kepada mereka. Berbual baik-baik secara dewasa. And sambil tu, jgn lupa bahasa tu mesti tujukkan yang u masih ada nilai persahabatan.
And pastu pindah la sementara kat rumah parents. Takpe, tahan la nafsu nak menyundal tu sementara. Mungkin dalam 2, 3 bulan. Kumpul duit untuk cari rumah baru, and the same time, cari orang yang sudi join menyewa.

Ni je la yang I dapat fikirkan. And ingat ye bahawa menyayangi diri sendiri bukan beerti kita lupakan atau buang kawan. Kalau betul-betul la sahabat sejati, nesti akan faham situasi u.

Miss Reezberry said...

thanks..i paham ape maksud u

KOS SERANI said...

TOH PUAN SRI REEZ HELLE BERRY,
NO.1 & NO.5 LEBIH KURANG SAJA, CUMA NO.1 TU, KAMU X PAYAH PENAT BERANGKUT BARANG DAN SURVEY SINI SANA CARI UMAH BARU DAN X PAYAH SEDIA DEPOSIT DAH.U SATU BILIK, SI "B" SATU BILIK N SATU BILIK LAGI SEWAKAN.

NO.2 TU BOLEH...TAPI PEREMPUAN MCM KAMU X BOLEH STAY DGN YG X DRAG NI,X SAMA SEGI SITU SINI.

NO.3 TU PULAK...U JIMAT DUIT STAY NGAN PARENTS...TAPI WARNA HIDUP U JADI SLOW N DOWN DAN U AKAN RASA PANAS BONTOT STAY KAT UMAH JADI MUSLIMAH SEJATI.

NO.4 TU LAGI LAH PARAH...KALAU KO AMBIL BILEK SORANG JER DAN U X TAU ATAU X SERAGAM DGN HOUSEMATE BARU...KO AKAN JADI MENTOL YG X MENYALA.

NO.5 (SILA RUJUK NO.1 KAT ATAS)

TAPI AKU SETUJU DGN IDEA SI NTAH DIN KAT ATAS TU KATA...KAMU KENA DUDUK BERBINCANG. KO SEBAGAI ONE OF THE TENANT YG BAYAR SEWA JUGA, KO KENA BERSUARA. THIS TIME AROUND...U MUST BE PROMPT,LUAHKAN PERASAAN...BINCANG DGN PENUH BERHEMAH DGN BERCIRI-CIRIKAN WATAK ZULEYKHA YG CHANTEK MANIS TAPI BERPENDIRIAN TEGAS...SEPERTI YG DITULIS DLM KITAB2 LAMA.

P/S: ABOUT UR JOBLESS HOUSEMATE TU...KENA FAHAM, MEMANG ORG JOBLESS INI CEPAT EMOSI...MAYBE U PON PERNAH RASA CAMANA TENSIONNYA BILA FIKIRAN BUNTU XDE KEJE DAN CAMANA NAK CARI DUIT ROKOK DAN CAMANA NAK HADAPI HARI ESOK.

aRieL said...

Dear Kak Senduk,

Saya amat menyokong nasihat yg diberikan hafez itu. Lebih baik Kak Senduk stay dgn umah parents dulu dan setelah Kak Senduk memiliki duit yg mencukupi dan kawan utk don serumah, barulah berpindah. Tapi harus deposit utk umah baru harus dibayar oleh Kak Senduk seorg saje. So kiranya rumah itu Kak Senduk yg punye. Sekiranya masalah seperti ini berlaku lg, kak senduk bleh tendang mereka kuar rumah sbb Kak Senduk org besar dirumah itu.

Semoga Kak Senduk dpt memikirkan jalan yg terbaik. Ape2pun jgn lupe update di blog ya.

Nur Adreanna Natasya said...

dear akaq senduk..
ok... kejadian macam ni sebenarnya pernah terjadi kat mek jugak dulu kay. Mungkin uolls leh ikut cadangan dr komen2 kat atas. tapi bagi mak kawan ke, bukan kawan ke tetap manusia yang ada ego, kecerdikan, kebodohan dan perangai yang bermacam-macam. kat sini uolls leh nilaikan sejauh mana dorang tu pun anggap uolls sahabat yang baik. takkan kiter je nak bertimbang rasa dan memahami perasaan orang lain sedangkan dorang anggap kita macam tunggul kayu. uolls leh try gakla nasihat dorang, tapi kalau tetap tak makan saman tu paham-pahamla. i rasa siapa yang paling baik dalam penilaian uolls tu. u dok je ngan dia.

Galmaran said...

See here or here

ita.itu said...

pilih no 4 je kak..sng citer..x geng mana2 pun

meenzuleyka said...

sapalah tu kawan2 yg suker tidur rumah u tu...hmmm xde rumah ke diorg tu hehehehe...

izal said...

ayooo pening baca masalah rumah ko ye kak senduk...aku pasti ngko lagi ler sakit jiwa kat umah tu...ape2 pown...ikutlah nasihat fonen2 diatas tu dan semuga anda berjayaaa...yehhaaa

HajarAznam said...

Sekarang ni yang lebih penting adalah apa yang ada di dalam hati kita ni. Ialah kan akak kerja penat2 balik nak relax2 kat rumah tetiba kena mengadap benda2 tu semuakan buat pening kepala je. Kawan2 la jugak kan tapi kalau dah sampai macam tu susahlah. Saya rasa baiklah akak pindah duduk dgn org lain dulu sekarang ni tak payah lah dengan si A, B atau C. Tak bermakna kita pindah rumah lain bermakna putus kawan lebih baik tinggal lain rumah dari tinggal serumah lepas tu makan hati, gaduh, sakit jiwa semua. Ala mula2 memanglah dia org akan terasa skit tapi lama2 saya rasa dia org pun akan faham. Tapi akak plak kalau dah pindah janganlah lupakan kawan plak sekali sekala jenguklah ke rumah A, C & B..jangan hanyut plak dgn kawan di rumah baru sampai lupa kawan lama. ok lah kaka All the best ok :)

peej said...

hye kak..
pija rasa baik pindah sendiri la..
sbb kan..supaya xde la nampak mcm berpihak kat sapa2 kan..
sbb kan..kalau dok serumah mmg ade je yg x kene..mcm2 keburukan sorg2 kite nampak...
bile dah x sama2..baru la akan jadi rapat balik..ye la..maybe sbb jarang2 jumpa..

Anonymous said...

Nak sentap pun dah tak ader guna dah ermm takperlah
baru nih aku dpt baca benda nih
it ok

Anonymous said...

cayalah..

ini lah sbb ye last2 akak duk ngan parents..

jujurnye saye lebey suka akak duk ngan parents n family.. dh la akak anak yg baik.. dpt lg spend masa lebih dgn family.. best2.. ada hikmah nya akak pening2.. lalu akak decide balik umah je. :) good for u!

akak hensem tak hari ni? dah lama tak komen blog akak. sikit tahun (tahun entri blog akak) lagi nak katamkan..

-anonimon penakut itu lah. ada lagi dia ni rupanya-



oh btw akak.. best tgk layout baru blog akak.. akak nampak lebih HENSEMMMM ..

*larikkkkkkkkkkkkkk toing toing toinggg*

Let's SHOPPING Uollss!