ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Tuesday, 7 April 2009

didikan si ibu berangan...

hey uolsss..ape kabar semua?..baik?..rindu akak x?..maaf le yer..beberapa hari lepas akak x sempat nak update blog ..al maklum lah banyak sangat undangan menyanyi..sibuk betul..malam menyanyi..siang lak menjahit...petang2 pulak menganyam tikar..buat bakul....sibuk tul akak..almaklum ibu tunggal macam akak ni mmg sibuk selalu demi sesuap nasi..akak ni anak (ikan) banyak..semua nak makan..mane nak sekolah lagi..mane nak beli baju, semua nak harap akak..cam ni lah naseb ibu tunggal uolss..semua tanggungan atas bahu akak..sebab tu anak2 akak sanggup jilat tapak kaki akak demi mendapat sesuatu..tp akak x manjakan anak2 akak ni...mane yang degil tu akak libas...

sorry yer akak sibuk menjahit uolss...x sempat nak update blog...

ok ari ni akak nak bercakap tentang "bahasa yang di gunakan dengan anak"..uolss semua ada anak?..akak pun ade anak gak..anak ikan..anak tekak..anakmata....bukan ape...ari tu akak ade pegi alamanda...akak pi lah kfc..tengah2 beratur ade lah satu couple ni ngan beratur gak dengan 2 anak..anak dia dalam umur 5 tahun ngan 7 tahun cam tu lah....

ngah sibuk beratur anak dia main lari2..mmg degil lah anak dia ni...then dengan perasan omputehnya mak budak2 ni speaking london.." kakak please sit down...dont run..what u want to eat my dear..mama will buy it for u?"...dengan muka blur dua anak dia ni balas " ibu royak gapo bu..akok dok fahe ..ibu royak lah bahaso melayu"...cam tu lah lebih kurang...yang penting anak dia cakap dalam lograt kelantan....sedehhhhhh!!!!

adoiiii...hampir pitam akak di buatnya...lantas akak pandang muka mak dia then akak senyum sinis...mak dia macam termalu pulak...yer yer je ko speaking london ..walhal anak ko tak paham..sah ko ni kat umah cakap kelantan ngan anak ko..ujung2 nak nampakkan kelas ko speaking depan orang ramai kan...sian ko...tu lah jagan berlagak..ko cakap je lah bahasa kelantan tu..x lah ko malu kan...

oh tuhan..pandaikan lah anak aku cakap inggeris..dia malu kan aku kat kfc td...

akak x kisah kalau ko kat umah mmg speaking ngan anak ko..x pun mmg anak ko paham bahasa inggeris tu..usah le ko berangan lebih..xde maknenya ko tu bila ko cakap inggeris ko tu nampak kelas...kalau ko speaking berabuk ujung2 xde sape paham x guna gak...nak cakap tu biarlah bertempat...konon nak berangan speaking sepanjang masa ni..ujung2 ko di hanjingkan anak sendiri..x ker ko bunuh diri pas tu..sian ko...

sorry ibu..adik hanjengkan ibu tadi...

rase nak je akak cercakan mak dia tapi sian pulak...rase nak je akak cakap.." bengong mu ni wei"..

33 comments:

run.rush said...

Haha..funny :)

She kicked her own ass!

ZaCk said...

Yer ke...ahaks.. sian la anti(auntie)tuh...
Kak senduk speaking la ngan antie tu plak patutnye..hehe...

NieSah said...

terbaek punye anak ckp mcm tuh..
sian mak dier..
eheh..

abbyfunny said...

ghapo mu ni kakok.. ibu kecek london mu dok pahe.. geno mu kakok.. mu dok tau ko kakok senduk mu ado dok denga nu.. kawe malu doh.. kekekekekekekeke

hezesuze said...

haaa lama bnar tuggu n3 kak senduk ni...akhirnye....(tunggu smbil pgang lesung) wakwakwakwa


hahaha itew pasti si ibu prasan kak senduk berada dcc dia..tu ler pasal nak tunjuk skill london ler kekdahnye...hehhe

last2 tkemaluan la jwabpnye...

||| PöJìé PööH ||| said...

hahaah!!
kawe malu deh!!
ada oghang ghoyak omputeh..
hehehe!
lawak da.

rizz said...

muahahhaahklaknya adoi la xpsal2 kua bhasa klntan tewos hahaha

pepito mikoraso said...

padan muker pompuan 2..
btw..
akk letak radio dak-ym kat blog..
best2..
troskan menyokong radio dak-ym..
mesti gempak punyer..
hek3

jengae said...

yeahhh kak senduk is back!!!
mantap sungguh intro entri kak senduk ini. igtkan mmg nk cerita pasal menjahit

aduhh klakar lah mak die tuh..anak die ni mmg nk kne libas ni..kat rumah sebok perasan ckp london..dpn org hanjengkan mak ye..siap kau...ni mesti sbb mak tak belikan ape yg die nak ni...

DaKMuO said...

ngah ngah ngah.. siot.. mak jenis haprak.. aku ske anak dia... dgn muka slumber hanjeng je menhanjengkan mak dia.. ngeh ngeh ngeh... kan besh kalo aku de kat sblh kak senduk masa tu.. leh je aku senduk mak budak tu.. ngeh ngeh ngeh.. jgn mare kak senduk, pinjam nama sat na...

iLOVEspeed said...

anak de nnt misti funny mcm akak kang. hahaha!

Lidya said...

kuangggakakkakakakakak.. sian nyer...
alahai..
bapak sian dowh!~

my pink diary says... said...

harus guling2 kalo ai kt situ..hahahah..

moral of the story...

sayangi bahasa ibunda anda...

gitewwwww

Kersani said...

hai kak senduk.

masih baru dalam dunia blog ni. nk cerca pun tak brapa pandai. tapi best jugak baca blok akak/abang senduk nih.

dan untuk post terbaru i, nk cerca sket je. kelakar giler!! hahaha!

jiejah said...

akakakakakak dush dush mak dia lempang diri sendiri :))

Anonymous said...

FYI Kak SEnduk...dh rmi Ibu² kt Putrajaya tu yg ferasan nk speaking london...walhal sebut sejibik²..memalukan jer k..IBu yg malang itew antara kes yg Kak Senduk come accross masa kt KFC Alamanda..wakakakaka

With LOF±:
Kak KERTU...

Roseriana CA said...

haha..kelas kak senduk..ada gak manusia camtu..buek malu yoo..

b-boy said...

harus kecek kelate gtew..hik3

~~ mr april ~~ said...

nasib baik saya darik kecik ckp orang putih dgn mak saya..hehehhe

linn said...

agaknye dia teringat anak dia yg dok kt negeri omputih kot kak. tu yg spiking london tu. ujung2 salah anak. so kesian!

peej said...

hahha..kelakar kan..malu je..tu la konon best sgt la speaking..
ada gak jenis kat rumah cakap melayu..dlm blog konon 1 family speaking..pun aku menyampah..
1 lagi..akak perasan x..orang kalau mabuk semua nak speaking..haha..x kira broken ke apa..gilaa..

cik syazni said...

huu~

Ma'am_Chelsea said...

Klau la aku jadik mak budak tuh... Balik umah, siappppp kauu!!! Aku kasik mkn budu sebotol!!! Buat malu mok (mak) jewwww!!!!

Invisible_authoR said...

huhuhu..

konon nk kekwat la speaking. mesti mokcik2 yg keja gomen nih. mereka kan selalu berperangai keji.

apsal akak tak sekeh kpala anak dia tu 2-3 das.

Amy Maznan said...

hahahahahaha...aku pun penah jumpa spesis mcm gini! LOL!

@LiYaNNuaR said...

nokkk... jiran sengal aku camtu la nokkk... kalo nampak aje aku blonggok kat depan umah.. mula la dia dok marah2 anak dia.. speaking london lah.. ceyyy.. mcm lah kelas sgtttt... anak dia nohin jerkkk... tah paham ke idakkk.. dah la x skolahkan anak dia tuhh... cemane le nak paham apa mak dia speaking2 tuhhh... bangangggg tolll..

Cyberwira said...

Tak salah pun dia nak speaking English..Mungkin time kat luar time tu lah dia bersemangat nak mengajar amak2 dalam bahasa inggeris. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Kita sebagai rakyat MALAYsial..kenalah jadi seperti rakyat MALAYSIA.

sab said...

very d la masyarakat zmn skrg ni kan kakk...sume nk menunjukkan kekejian masing2 secara terang2an. ewww tak lyn de org2 cam ni!!

Madu Beracun said...

hahah. lucu. kesian la makcik tersebut.

izal said...

mmg kelakar....aku ckp jawa je dgn anak aku...senang paham...neng basuh bangunan tu pun pahammm...

Amour Rizan said...

hahaha!! klakar giler

firdura said...

ceh!!wat malu jer kalu kena sentap dgn anak lagu tuh!!

sweethOneY said...

haha
tak thn gelakkkkkk
malu gilos, dh la akak sempat hadiahkan jelingan n senyuman sinis kt dia ekkk

Let's SHOPPING Uollss!