ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Thursday, 16 April 2009

Dipresi - Plz tolong akak..plz plz

hey uolsss...how are u uollsss...gitew..rindu ngan kak senduk uolss?...rindu x?...akak rindu ngan uolsss semua rase nak peluk nak bantai2 je uolss..kalau korang ade sebelah akak mau akak gigit2 korang tau...cam tu lah akak melepaskan rindu uolss...amacam rindu akak x?


akak ade masalah lah uolsss..harap uolss dapat bantu akak..ini mengenai adik kesayangan akak...di berumur 25 tahun..lelaki..sekarang di mengalami depresi yang amat teruk..akak pening uolss..sian akak ngok dia..walaupun akak nampak gembira tp akak sebenarnya sedih..dan tiap kali nk tidur akak sering menagis tengok adik akak tu...

kisahnya bermula di sini mula adik akak tu baru je naik pangkat jadi manager di sebuah syarikat..then bila dah keje tu orang sekeliling byk buat dia presure.. so one of kawan dia ni ade bg kata2 peransang lah katanya...kata kawan dia dia ada lobang tempat keje lagi best kurang presure dan best ler...then adik akak terpengaruh dia benti..lagi pun dia cakap keje kat tempat lama tu presure sangat...

bila mak akak dengar dia tetiba benti ape lagi..mulut mak akak ibarat petir..guruh..puting beliung semua kuar...mak akak marah adik akak..dia kata " keje dah elok..gaji dah bagus pi berhenti kenape..ikut lah cakap kawan ko tu...kalau dia kelentong padan muka"...tp adik akak tetap ngan pendirian dia nak benti gak...bila akak tanya bila nak start keje dia kata lagi seminggu..ujung2 kawan dia ni buat macam2 alasan..ckap macam yenna...ujung2 sebulan pastu baru dia start keje..itu pun kawan dia yang babi tu bawak dia keje kat kedai menjual barang elektrik...

di kedai letrik tu dia sempat keje dua minggu then kawan yang ajak dia keje sama tu lari cabut sambil membedal 2-3 laptop dan ape thah lagi..ujung2 adik akak di babitkan..walhal adik akak ni suci dan murni gitew...sejak dr tu adik akak mula nampak putus asa..bila akak suruh dia mintak keje or offer dia kerja..dia macam x percaya dah...lepas tu dia mengangur 2 bulan...dalam mase dua bulan 2 tu mak n abah akak memulakan sisi cercaan tanpa merasa lelah ...mak n bapak akak gigih mencerca adik akak dengan jaya nya..perkataan bodoh dan bongok x lekang dr bibir mak n bapak akak...

akak bukan nak burukkan sapa2..mereka emak n bapak akak..tp kita mesti ingat ape yang kuar dr mulut mak bapak itew satu doa...doa yang dimakbulkan tuhan...sejak dr itew adik akak menjadi sangat pendiam..adik akak ni mmg x banyak cakap..tp sejak peristiwa tu dia jadi lebih pendiam..suka bersendiri...dia boleh duduk dalam bilik x kuar2...xnak jumpe orang luar langsung..

bila akak ajak dia kuar dia x nak..dia rasa semua orang pandang dia..semua orang pandang jijik kat dia..sampaikan anak buah akak yang 5 tahun tu pun di kata suka perli2 dia...akak pelik perangai dia...berkurung...melangkah kuar rumah macam satu bencana... adik akak ni mmg sayang ngan motor dia..dulu hari2 lap motor..kalau nak pinjam moto dia kena pastikan kasut or slipar x de pasir dan jagan sekali langgar lobang ngan moto dia...tp sekarang nak naik motor pun dia x nak..bila mak akak suruh dia pi kedai dia boleh menagis x nak...bila akak ajak dia kuar macam2 alasan dia bg...dia rela duduk dalam rumah dr kuar

bila kawan dia datang dia boleh menyorok..akak pelik sangat..cuma akak perhatikan ade satu je kawan dia yang dia nak jumpe..mungkin kawan dia tu paham ape yang dia rasa kot...mungkin..itew akak x pasti...

kalau nak isap rokok akak kena pi belikan...nak ape semua akak kena tanya dia..dia senyap je...dia akan cakap dengan orang yang dia rasa selesa je..dengan mak akak sekali sekala je dia cakap...bila akak slow talk dengan dia..dia mesti menagis..dia cakap mak n abah x pandang dia jijik..dia kata dia tau dia bodoh..dia ni x pandai macam orang lain...tp kenape orang pandang dia jijik sangat...

akak dah slow talk ngan mak n bapak akak..jangan sekali cakap bukan2 depan adik akak...sebab dia menjadi sangat sangat sensitif...setiap kata2 tu bagi dia pandangan negatif.

ade tak cara nak pulihkan adik akak ni...akak amat risau...akak x tau nak buat ape..ade tak ubat leh leh ubatkan adik akak ni...akak yakin dia dapat dipression yang sangat tinggi...so ingatlah kawan2..kadang kala ape yang kita cakap ini adalah satu doa..lagi2 ibu bapa kita...

so akak harap sangat uolss boleh bantu akak..plz plz..sebelum menjadi lebih melarat baik akak cari jalan penyelesaian...


34 comments:

rizz said...

aduss sedey rizz bce kisah adik kak senduk..cmne yer nk settle kan msalah tu..4 me kak senduk kena dptkan pakar psikitari kot nk pulihkan semnagat die.yela dlm depress kan..sedey nya huk2

NieSah said...

adey..susah la kalo dier biar x kuar bilik..he needs motivation laa...affect sgt kot kata2 org kat dier..tuh yg dier jadi mcm tuh...sial gak kawan dier tuh..mcm ngok ngek jew hncurkan hidup org..
sian dier..dier xde nak cari keje baru ke?
anyway..if this is not helping..i pray for ur brother to get well soon..
=)

pepito mikoraso said...

ouh..
berat btol..
walau mcm mana po..
akk tetp kena ad kat sisi adk akk..
bg semangat..
truskan menasihati dia..

sHwEeT ByAtcH said...

ciannye kak adik kak... jahanam kwn dia tu!

apa kata kak bw dia g bercuti.. tngkn pikiran dia.. klu dia xnok pon.. pakse je.. gna cr psikologi.. ckp akak blanje dia ke.. apa ke..
Biar dia mix blk ngan org.. biar confidence dia ada blk.. jgn pksa dia cr keje lagik..

Then ble nmpk dia dh occay.. br ajak dia cr keje.. try mnta keje kt tmpt lama blk.. sbb dia henti bkn sbb uat slh.. tp atas dr dia sndri.. xpon mnta je keje biasa2 dlu.. bg da get use to work blk..

Pape pon doa la utk dia..

atty's said...

sedey lak..kty baca..
adik ko nie dah ilang semangat..
ko kena pulihkan semangat dia..balik..ngn cara berborak,bercerita jugak ngn dia..ckp..ko syg dia..tuhan tk suka org putusasa..kasi ler cth2 apa..

tp tu ler..bercakap..mmg senangkan..yg menanggung..jer tau..hanya suggestion je..

hezesuze said...

alamak!! sedey ler dgr citer kak senduk ni...

apa yg bleh ze suggestkan selain slow talk ape masalah dia tuh...cuba2 ler buatkan penawar air yasin ke bg dia minum...

mayB dia down sbb mak bapak kak senduk sindir dia dgn kata bodoh itew...

dan dia rasa menyesal coz bhenti keje dan xdpt trima keadaan itew...

pepun bawakla jumpa ulama2 or org yg pndai ugama bg naikkan semangat adik kak senduk tu...insyaallah kalo niat kita murni akan dimakbulkan...

dan kak senduk pun byk2kan lah solat ek...kita berdoa sama2...

kalo nak, ze bleh tlg ikhtiarkan coz pakcik ze mmg pandai ubatkan org ngan ayat2 suci al-quran dgn keizinan Allah swt...

kak senduk bleh bg contac no kt email ze hezesuze@yahoo.com or ym okey...

rasmoissalle said...

hai kak senduk...
Rasenyer kaksenduk suruh die kembali menghadap-Nya.Maksud saya mendekatkan diri kepada Allah S.W.T.Sian saya dengar probs kak senduk nih.Pernah gk rasa mcm tuh when mak kite pandang rendah pada kita p skg dah ok dah.Alhamdulillah.
Kak,nak tanya lagi nih,camner akak wat widget kt kanan nie(sapa yang update bserta gambar tuh)...

mat boring said...

kesian adik uols
bahaya tau depresi nih..
mcm kwn i, depresi sgt..
dia trus jd gila kjap
meracau.. berckp mcm org gila
ko nak jd mcm tu?... selisihkan?
sib baik dpt di pulih dgn rawatan ubat depresi dari hospital
kisah benar nih.. jgn memain!
kalu x caya.. bwk famili akak skali jumpa saya.. kita citekan!

jd, akak ckp kat parent akak
jgn lg dicerca apa lg mengutuk!
sama2 satu keluarga bersatu!
memulihkan semangat dia
carikan dia kerja..
lupakan kish lama
beringat sbelum gila!

yg penting kerja sama..
mcm wonderpet tu...

AL said...

hmmm sedih gak baca masalah ni,,,,nak2 sambil dengar lagu Autumn In mY Heart...Pasal adik akak tuh, nampaknyer, akak @ yg lebih rapat dngan dia contohnya parents mesti/wajib sentiasa cakap dan beri kata2 memujuk hati dia sbb parent akak pun dah telepas ckp kn...Nasihat kat dia,sekurang2nyer, dia xjadi banduan dan penjenayah dan masih sehat ( wat masa nih lah ) dan yg penting ade parent yg sentiasa sokong dia dari blakanG...Jadikan 1 iktibar dan cari kerja baru semasa masih sehat nih...Tuhan xkan beri dugaan yg melebihi kemampuan hambaNya...asalkan dia org ingat dan bersabar pada sebarang masalah..jgn malu..xyah hiraukan org mengata sbb hari ini musibah kita...masa ni tuhan nak tujuk sape teman dan musuh yg sebenar...nasib adik akak masih baik kalau dibandingkan dengan anggota polis yg membunuh Altantuya..malu dan dihukum bunuh..dan senasib dgn graduan lain yg menganggur skrg..mungkin xde rezeki kat syarikat dulu sebab rezeki dia dah ditetapkan kat tempat/syarikat/kilang yang xtahu kat mane sebab dia harus keluar mencari rezeki tuh..bukan bekurung dlm bilek jek...dia kena teruskan idup macam anak ikan yg sentiasa menongkah arus dan mengelak jadi santapan ikan2 besar...semoga nasihat ini dapat mengembalikan inspirasi dan semangat adik akak tuh...daaa...

ada aku kesah said...

guna kan kawan dia untuk menjadi orang tengah u ols... suruh kawan dia yang dia percaya itiew nasihat kan dia.... tak pun hang bagi dia dia buku motivasi.. atau kest fadzilah kamsah gitiew.. dari dia tak wat per kat umah.. better bagi dia taranum skit .. hahahahah

anna sue said...

compare diri die dgn akak. akak sbg nyah lg dipandang buruk oleh masyarakat,tp ade akak kesah?? kan?kan? rsnya cabaran akak lg hebat kot.plus die laki. tulen lg.. btw, i peminat blog akak. keep writing ok :)

Cyberwira said...

CW pun pernah gak mengalami perasaan yang sama mcm adik uoll tu. Time dulu2...CW pernah depressed sebab hampir putus tunang dengan Baby Fifiyana Loyola disebabkan CW telah hampir jatuh bankrap serta sport car CW hampir2 kena tarik oleh pihak bank. Cuma tuhan saja yang tahu perasaan CW time tu. Sehinggakan CW hampir tersesat sebab hampir terjebak mengikut ajaran sesat. Mulanya CW nak cari ketenangan dengan Belajar Al-Quran dan penghayatannya sekali. Hujung2..mcm ada tak kena jer ajaran tu..jadi CW terus cabut...Pada masa yang sama..Alhamdulilah..Kekasih yang dijangkakan hilang itu telah kembali semula datang kepada CW. Maka bermulalah episod baru CW bersama si dia. Sehingga kini, hanya si dia sahaja pengubat rindu di kala kesunyian.

Pesanan untuk adik uoll...Insyaallah Adik Uoll akan baik seperti sedia kala.. Kita hanya mampu berdoa dan berusaha...selebihnya kita serahkan kepata tuhan.

Anonymous said...

kesian aku baca kisah tentang adik ko kak senduk..pada pendapat aku..ko kena carikkan dia kerja..cuba daftar kat mana2 agensi pekerjaan atau ko tanyalah mana2 lubang kerja untuk adik ko..Dapatkan salinan resume dia..katakan dkt dia ko akan tolong carikkan dia kerja. Then ko submit kat mana2 lubang kerja. Dlm waktu yg sama try consult dgn kawan plg rapat dgn dia..mintak kawan dia ajak dia kuar gi mana2, sbb kdg2 org luar lebih memahami masalah kita dari keluarga. Cuba yakinkan dia bukan dia sajer yg menganggur kat dunia ni..ramai lagi. Yg penting yakinkan dkt dia yg Allah telah takdirkan dia berhenti kerja dkt tmpt kerja lama dia dan Allah juga nak letakkan dia ditempat kerja yg baru. Rezeki manusia, kita tak tahu. Mungkin ditempat kerja baru nanti lebih bagus dari tempat lama. Yakinkan yg dia x keseorangan dalam masalah dia.

Ok..dari sahabatmu.
Kak Nita.

Adriana.Lapan said...

kak senduk cube la carikan die bisnes ke, carikan keje ke. bagi semangat die mulekan hidup baru.

ermm susah gak kan nak bantu.mungkin sbb mak ngan ayah akak yg menambah sedih die kot...patutnye 1 family kene bagi semangat. ape kate akak mintak mak n ayah akak berubah dari mencerca kepada memberi semangat kat adik akak. mungkin adik akak takde la sedih2 lagi pastu.

mummYaeesh said...

musykil gak da dpt title manager nape dia behenti ek??
pastu behenti sblm dpt keje baru lak tu...
anyway tu bkn persoalannye..
persoalannye ialah camne nak kurangkan depresi dia tu kan...

klu uols slowtalk tak jln soh la parent klu tak jln gak..gi la jupe mana2 ustaz minta air penawar biar semangat dia tu sembuh!

hanis said...

dia depress sebab tak keje tu
lepas keje confirm pulih...
cepat carikan dia keje.........

mak kintan said...

kak, adik aku dulu gini la masa lepas kena tendang dari UITM perak. giler rendah diri. muruuuuunggg je.. pegi mancing tak dpt ikan. pastu nenek aku kata "belajar bodoh, mancing pun bodoh, apo nak jadik kau jang?" giler adik aku rasa mcm nak pengsan dgr nenek ckp gitu.

after dpt masuk uni lain adik blajar sungguh2 tetiap sem dpt dean award.

so..rasanya adik kak senduk tu..after dpt keje baru dia ok kot. disebabkan dia hanya nak berckp ngan akak? so..akak kena support dia slalu ok. semua org prnh buat silap... tp kita mesti bgn balik..!!!!!

go go kak senduk!!

JoeY^^DaNnY said...

nok...better u all buat family gahtering katernyer... baik u all spent masa ngan family, adik u all sekali... bawk la jalan... suh parentz u berbincang... ala2 maaf-maafan... mesti settle..percalaya
kak zoela

Mrs. Amie said...

alahai kak senduk..sian plak membaca cercaan akak kali nie even taklah berbentuk cerca sgt...

kak senduk tolonglah cri kan dia keja mana yg patut dan sejwatan dengan keja dia dulu.. maybe pastu bru dia ok kot...

smoga bjaya kak senduk!

jiejah said...

sama² kerjasama satu keluarga bg dia semangat untuk pulih semula ..
kene byk bersembang dgn dia kot sbb kalau dia dok sorang² tentu pikir mende mukan² .

~Eila @ Along~ said...

ermm
yg penting mak dan ayah akak kena bg sokongan padu pada die..sebab once die dah dpt keyakinan diri pada parents akak..br die akan berubah..

||| PöJìé PööH ||| said...

alahai Kak Senduk..
sedih Pojie baca n3 nih..
untung adik Kak Senduk ada akak yg prihatin n syg kat adik dia..
Pojie xtau la nk wat cene..
try cari apa kekuatan dalam diri dia slama akak kenal dia 25thn kan??
tp Pojie rasa la dia down sbb kene caci maki ngan parents..
yela org pndiam nih slalunyer dia manja ngan mak bapak..
tp klo mak bapak dah wat camtuh, mesti dia down..

so kne slow talk ngan parents Kak Senduk, planning ajak kuor makan sama² ker.. makan angin ker..
klo xkeberatan, soh parents peluk dia, usap kepala n blkg dia..
soh dia nangis n luahkan apa yg tpendam dlm kalbu tuh, insyaAllah ok..
byk² bdoa pada Allah ok..

Roseriana CA said...

sedey lak bace entry ni..kak senduk, camy rasa emak ngan bapak kak senduk yg kena pujuk dia..takde mak bapak yg nak anak dia terus terusan macamtu kan??camy pasti mak n bapak kak senduk mesti nak beri kerjasama punye..ask both of your parent to slow talk dgn adik kak senduk tu..part kak senduk lak, kak senduk tak leh putus asa bagi dia semangat..kak senduk kena fahamkan dia apa yg berlaku takdir..dah ketentuan tuhan..nak buat macamana..apa yg dah berlalu biar berlalu..yg paling penting kak senduk kena memahamkan dia bahwasanya mak n bapak kak senduk mulut je cakap macamtu..tu pun demi kebaikan jgk..lagipun sbg anak dia kena terima mak n bapak ckp ape..sok bila parent dah pergi meninggalkan kita selama2nye dah takde sapa lagi nak membetulkan kita.minta dia jgn ambik ati sgt apa yg parent kak senduk cakap..yg pentingnya kak senduk keluarkanlah semua kata2 semangat yg ada dalam kamus kat muka bumi ni...he really2 need someone to talk to..trust me..selain tu berdoa selalu supaya tuhan lembutkan hati dia..thats the best thing to do..

Anonymous said...

Beb, gua rase ler memula parent lu kena cakap sesuatu yang baik2 pasal dia balik coz doa paren ni sangat munjarat then mintak dia mintk maaf balik ngan parent lu kita tak tahu puncanye mungkin parent lu kecewa dan terluka ngan apa yang dia buat... selagi parent lu tak maafkan dia pun susah beb... pastu satukan balik brother lu ngan parent lu... Insyaallah ada jalan penyelesaiannya and lu pun kena main peranan tuk balikkan semangat dia.. thank beb to take care ur brother...

Meen Zuleyka said...

sian adik u...

Hafez Zahruddin said...

Apa yang I boleh cakap kak, kena balik ke basic agama. kena yakinkan kat dia, walau jijik macam mana orang tengok dia, Allah tetap kasih dan sayangkan makhluk ciptaannya. Dan Allah tak akan beri hambanya dugaan yang tak mampu ditangani oleh hambanya. Banyakkan berdoa, kerana ini lah cara hamba berkomunikasi dengan Allah, meluahkan perit pedih hati dan Allah tahu apa yang hambanya rasa. Kesian adik akak. Tapi jangan terlalu protect dia, kena bimbing dia balik, naikkan balik keyakinan dia. Percaya qada' dan qadar, ada sebab kenapa Allah jadikan benda ni. Mungkin ada bala' di tempat kerja lama yang dia dah elak. Kita tak tau kan? I simpati dengan akak Senduk. Tabah ye...

Anonymous said...

kakak,
saya terharu membaca entry kakak kali ni
biasanya saya akan tergelak2 atau mencarut2

kakak,
adik kakak dalam masalah besar
ada simptom2 " major depression disorder'
iaitu:
---anhedonia: iaitu tidak berminat dgn aktiviti2 harian yg sebelum ini menghiburkan dia, memencilkan diri
---crying spell: sikit2 nangis, xde sbb pun nangis

kakak jgn risau peringkat ini masih boleh diubati
jika tidak diubati akan menyusul peringkat yg lebih parah iaitu peringkat di mana adik kakak akan mengalami delusion----mula lah ckp sorg2, buat cite ni cite tu .. * tapi kakak pun selalu delusion-sbb suka ckp kakak cantek

rawatannya senang:
--- bawak dia jumpe doktor, mintak rujukan untuk jumpa pakar psikiatri..tak semestinya adik kakak gila kalau jumpe perawat gila ni..rawatan mungkin darai segi ubatan dan group therapy..

bertindak dengan segera kakak...

Anonymous said...

hi kak senduk...apa pun adik u kena tabah terima dugaan ni, i dulu lagi penah kena buang keje, setahun lebih tak keje, yg penting kita kena tabah....anyway, he needs ur supports......so kak senduk jgn give up, he still young.....nasihatkan dia baik2, suruh dia solat selalu ok...daaaa

djND KLfm said...

salam..

Hai..emm macam mana ye nak kata..actually adik kakak punya prob. tu pernah gak dialami oleh my brother dua thn lepas..tp bukan kasus yang sama lah..cuma my brother ni dia lemah semangat..so senang la nak kena benda2 halus..emm cara ubatkan dia ni, kakak kena lah selalu bawak dia kua p jln2, slow talk, ceriakan hidup dia dan bagi dia semangat baru..jgn putus asa k..

faizul darius said...

assalamualaikum kak senduk,
hurm ni semua ujian Allah,
ujian yang kak senduk terima lagi hebat dari adik kak senduk hadapi kan?
tapi kak senduk teruskan hidup juge,
saya rasa, dia kena redhalah, walaupun sekarang nih susah nak cari keje kan, redha sahajalah, dan bangkit semula, kalau sedih je sampai bila, slamberrr...

Anonymous said...

nak tahu ape yg paling mujarab sekali nak hilangkan stress atau sewaktu denganyerr

banyakanlah dekat kan diri kepada allah......

sesungguhnya apabila manusia jauh daripada allah maka allah tidak akan memandang nyer

maka memperbanyakan solah kerana kerana hanya solah dapat menyelesaikan masalah dan jgn tinggal walau senang atau susah miskin atau kaya.....

dan selalu lah istighfar kerana ia dapat menyucikan diri buat selalu insyallah tiada yang mustahil bagi allah... sesungguh nyer allah maha penyayang bagi orang yang sentiasa ingat kan nyer dan selalu mematuhi perintahnyer.....
selamat beramal
jazallahir

Anonymous said...

ehem,ehem...sesi nasihat.KEPIMPINAN MELALUI TAULADAN. kalau nak taw macam maner nak ubat adik "akak" tu,"akak" sebagai abang kene la tunjukkan tauladan yang baik.maner dier tak depress, dier nak ikot tauladan maner kalau abangnyer pown tak seberaper baik untuk di jadikan tauladan.bkan tak baik maksodnyer jahat,tapi tak cukup sifat. adik maner yang tak malu ader abang pondan.so macam maner org nak dengar pimpinan kiter kalau kiter tak tunjukkan tauladan yang baik???so kalau "akak" btol2 nak dier ok, jadi la laki balik.u show u can change,so do him. tu jer nasihat sayer. n lagi satu,takder mak bapak yang doakan anak jadi pondan,so knaper akak jadi pondan? renung2kan n u olls pikirla sendiri MOTIFF???

hanna said...

ohh kesian kau kak senduk.. msg yg kat atas ni harusla sgt kurang hajor.. takde insurance btol..

kronik jgk adik kak senduk ni, mcm ni, kawan sy dia ade beli satu ubat nama RILEX, OR RILEKS OR RILAKS kah?
tak berapa pasti, utk emosi depress la, akak bleh try google ok? ubat ni takde la mcm mengarut mcm artis artis winona ryder tue pakai kan, dia mcm ubat vitamin gitu. quite okey sbb sy tgk kawan sy tue mcm oklah..

satu lg mungkin family akak kene ajak adik akak beraktiviti kot, so dat biar adik akak sedaaarr yg diaowang tak benci adik akak. itu ajo... and jgn belikan dia rokok lg kak senduk, biar dia gie beli sndirik, tapi akak teman, utk first stage,.. then nanti dia blehla gie sndirik nokkkks..

oklaaa harap membantu akak senduk di sini~~~ tata . muahsss!!!

Ash Shinotsubaki said...

kak senduk,

walaupun entry ni entry lama. tapi i nak comment jugak and hopefully u will read it.

i have 2 friends yg being diagnosed with acute depression and even myself is currently on monitoring stage for depression.

my advise is to seek help immediately. once a person starts to shy away from people esp family members, itu dah agak berat symptom nye.

bawak dia jumpa psychiatrist. selalu org ingat kalau jumpa shrink dia tu gila.. which in actual fact it is not. banyak org2 muda skang mengalami depression syndrome without even knowing it.

benda ni boleh diubati and things do get better. trust me. i seen it and also experiencing it.

Let's SHOPPING Uollss!