ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Monday, 8 November 2010

karma ke kurma?

korang tau x ape maksud karma?...

perkataan karma ni dr perkataan india kan...yer ke...ke arab?


akak pun kurang pasti ape maksud karma...kalau kurma akak tau lah ape dia...

eh bongok karma lah bodoh..bukan kurma ..nah pelempang sedasss

bukan ape....akak selalu baca dalam buku..majalah..and orang sebut2 pasal karma...then selalu sebut2 " i'm believe in karma"...

sebenarnya akak rase karma ni ade lah balasan atas ape perbuatan yang kita buat...

contoh: kalau kita tolong orang kan tanpa balasan..satu hari nanti pasti ade orang tolong kita kalau kita susah...

kottttt...

bukan ape...ari tu ade mamat ni akak ade kenal lah dia..ade dua tiga kali akak jumpe dia...akak kenal dia pun mase akak buat kerja n meeting kat satu tempat ni...

akak terus terbayang dia cam ni

agak kenal gak lah..kitorang pun dah beberapa kali buat aksi ekrobatik bersama...

then satu hari tu akak kuar ngan kawan2 akak ahli persatuan pemandu-pemandu lori ayam wanita malaysia.... then mamat ni call..dia kata nak pinjam duit rm 50... time tu akak tengah drive...

akak takut gak nak bg tau kawan2 akak sebab nanti diorang kata akak ni spedo jantan...tp hati akak berdekit suruh akak tolong..

then akak smsm dia..akak tanya dia nak bila..dia kata nak secepat mungkin sebab kete dia habis minyak tengah jalan n card ATM dia x leh guna...

akak trus tanya kawan akak ape pendapat diorang....

salah sorang kawan akak ni bagai pendapat " nyah raut elok x..kalau mak..kalau raut dia elok bukan 50 hengget 500 mak bg"...dia cakap secara gurau...yer ke gurau

then sorang kawan akak ni terus pose set2 ustazah pun cakap cakap...." kalau ko nak tolong orang ..x kisah lah dia raut elok ke bisa..yang penting ko ikhlas...x kisah lah dia tipu ko ke tidak..yang penting niat ko untuk tolong..kalau dia tipu tu antara dia ngan allah..sebab ape aku believe in karma..kalau kita tolong orang ari ni..pasti bila2 satu hari nanti ade orang tolong kita bila kita susah"....

akak tersentuh dengan kata2 kawan akak yang berhati ustazah itew...

ape pun kita ni manusia kan..x tau ape akan jadi pada masa depan..

tp ape dia kata mmg betul...

korang rase cam ne lak?

so kalau kita spedo anak ikan ..adakah anak ikan akan spedo kita bila kita dah tua nanti....
mmmm mushkil ni....

senduk sayang walaupun ko dah kerepot..aku tetap sayang ko....aku spedo ko plak pas ni


26 comments:

Olivia Chin said...

pelik bin ajaib hoh. tak kenal sangat tapi mamat tu dah berani nak pinjam duit..

azamhazril said...

hahaha..meriahh beb!

eddyedwin said...

mmmmmm...tak tau lak nak komen apa untuk n3 ni...tpi kan bg saya kak, akak konfident ke nak bagi dia? siasat dlu latar belakang, kalau akak mmg dah kenal lame ngan dia dan percaya ngan dia, HARUS akak tolong dia...tapi kan kalau kenal mcm tu je, better jgn, yelah muka je nmpk baik kan tpi hati jahil...hmmmm

Hezesuze said...

betul kata ustazah tu uols...niat kita kalo nak menolong xkira muda tua encem ke idak kan...jnji niat kita tu btul...

Anonymous said...

xkesah lar u olsss br kenal or x kenal... klau muke ok, on sajor,pasti make surezzz dpt balasan lar... hahaha

||| PöJìé PööH ||| said...

Memang ati2 cam kak Senduk nih mulia, anak ikan nak pinjam duit terus nak bagi, kalau saya nak pinjam akak bagi tak? Hahah, btw jgn tlalu diberi muka, mereka gemar menggunakan org2 baik cam Kak Senduk.. better be careful!

Love,
PojiePooh Abdullah

Eri-chan said...

xyah bg ah....
kalau dtg depan2 takpela..ni nak suruh bank-in taktaula betul ke idak..rosak ke nak pow saje2kan

Eri-chan said...

xyah bg ah....
kalau dtg depan2 takpela..ni nak suruh bank-in taktaula betul ke idak..rosak ke nak pow saje2kan

maelbest said...

camne ko nk bg kt die senduk oi?
kad bank die kan rosak? hahaha or klu ko g hanta bg duit kt die, sah2 ko leh tau die tipu ke x kan..

pikir2kan lah........

fatt said...

kesimpulannya kak senduk dah bagi ke lum?

tp kak, ramai gak org gini dlm dunia..sy pun penah terkena, walhal dgn kwn sesama skolah tu..lama tak muncul tiba2 mintak pinjam duit..bila dah bagi terus hilang..pastu muncul balik bila dia jemput gi kenduri dia..mcm takde ape je berlaku..pelik kan org pesen gini? aku pun tak pegi la sbb teringt perangai dia yg hazab ni..

ustazah rock said...

ala kak..kalo nk pinjam setakat RM50 tu bg je la kak..ikhlaskan hati nak tolong..mudah-mudahan die igt nk byr balik..kalo die tak bayar, anggap sedekah je la...biar satu hr nanti Allah balas perbuatan mulia kau tu..tapiiii kalo die tak bayar pastu ade hati nk pinjam lg ko jgn la kasi plakkk..

Adam said...

tolong anak ikan~~cari yang soleh..beruntung la jugak... kalau cari yang laha~~~ **taksiiii

SePuLaH said...

Kalau mampu kasik pinjam je la... Kalau x mampu, jangan...Tapi hati2. takut mana tau orang tu ambek kesempatan ke..

Ayuraza said...

haha..mamat lam pic tu gamteng la kak oii..hahhaha

rymamarky said...

akak.. jangan spedo.. nanti makin lama makin banyak dia mintak.. tak ke hadooo

Ct Arina said...

ekceli depends on akak.
klu akak caye die, akak bg jelah.
klu x, sooorrrryyyyyyyy!
ahaks ~_^

Anna said...

Tak yah lah bagi kak senduk oi, yang kenal pun belum tentu nak bayar balik, apatah lagi yang tak berapa kenal.

Anonymous said...

ermmmm....

Kak Sen,uolz ada duit lebih ker? atau dek kerana lime ploh hengget tu tak terganggu perbelanjaan uolz untuk bulan iniew, okey ler uolz kasik... jgn sampai uolz pulak terpaksa meminta minta dengan kawan kawan uolz... meks tau kak bed kayaraya yer, tetapi.... voley?

anak ikan dato said...

yup.. i beliv in karma..

Amir said...

Kak...i sokong kater2 ustazah rock (ustazah ker...or ustaznyah...huhuhu...:-p)tue..
kalo RM 50 tue kasik jerlah kak...tapi kalo pasnie dier asyik2 nak mintak2 kat akak...akak kasik jer kat dier flying kick sedas...coz dah sah2 dier mintak akak spedo dier....
Lagi satu...betul gak cakap maelbest tue...mcm maner akak nak bank-in kan duit dier...sedangkan dier ckp kat akak kad bank dier rosak...musykil betul nie...

Ciklinn said...

arghh rm50 hengget tu elok kak senduk buat GA.. keh kehkeh.. leh ciklinn join sekaki.. hahahh

Anonymous said...

macam **** jer posting ni...alhamdulillah kalau pertolongan ni disertakan dengan keikhlasan...betul atau tidak kita kena percaya Allah kan ada...xyah dengar sangat budak2 ni punya komen...macam diaorg cakap, ko pun bukan kenal dengan pengomen2 dalam ni...sama jer kes ngan budak tu...ahaks...

HATI said...

http://bisikankehati.blogspot.com/ follow erk.. thanks

Anonymous said...

lau stkt kenal gitu2 bek tayah kak..
aku pon ada penah deal ngn satu mamat ni,,pasal opis la..
pastu tah camner dia nk pinjm 100,,xtau aa caner leh ter bagi...next nk pinjm ag 100, keta eksiden, kaki patah (tipu tidak xtau la)..
ni da 2 tahun, xde bayor nye
tuko nomo lg ada..
hanjing x!!!

Anonymous said...

kak senduk, sy tertarik dgn ayat, "agak kenal gak lah..kitorang pun dah beberapa kali buat aksi ekrobatik bersama"
hehehe..ape mksd ayat tu eh?=P

Anonymous said...

tp rase nye mcm xleh je gune ayat karma tu.sbb tu kepercayaan hndu.bg kite yg islam ni dpnggil balasan.setahu saya la..

Let's SHOPPING Uollss!