ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Wednesday, 27 April 2011

tudung....

sekarang ni macam2 jenis tudung ada kan...
tudung bawal, tudung wardina, macam2 lagi lah...

kadang tu ade yang pakai tudung ala2 pelangi gitewww...
chantek agaknya diorang rasa...

tapi ade satu jenis tudung yang akak rasa x leh blah langsung...
rasa nak bantai je kalau tengok sapa pakai...
rase nak suruh bukak ganti lain je...

ala korang tau tudung tu.. paling popular sekarang..yang ade sepit kat depan tu..ala2 pakai sepit kat rambut...
ala2 belah rambut cam tu..rase nak bantai je tengok sapa pakai...

sape lah yang reka tudung tu ek...
korang rasa lawa ke?..sapa pakai dia rasa lawa lah kan

akak rase x gemor le pulak...

selain menutup aurat tudung kan pakai bagi nampak ayu dan sopan..tapi kalau pakai tudung tu..rasa lain macam lak...

lagi satu x leh blah sekarang..pakai tudung pakai lak cekak...
ala ala ala...comelnya akuuuu...
Cekak siap ade reben..ko mampu?...

dik sorry lah akak cuma nak tunjuk contoh..ko chantik..gebu..warna2 warni..pelangi..jgan marah ek..uollss jagan fokus muka dia..fokus pada riben sajork

cuba uollss tengok kenapa islam suruh pakai tudung dan bagai mana pemakaiannya ..


ko mampu pi pavilon pakai cam ni...boleh sajork kalau kena gaya kan...

1) warna tidak menyerlah
2) tidak menarik perhatian
3) mesti menutup dada
4) menampakkan bahagian muka....no jambul2 plz..Dato siti awas..

lagi satu pakai tudung dengan bonggol tinggi kat belakang..
nak tau kenapa x boleh...

ada sebabnya...dulu pada zaman nabi ada satu masyarakat yang memakai penutup kepala dan ada bonggol di belakang.
so pemakaian tudung macam tu menampakkan dan menggambarkan wanita pada waktu itew...
so x kan kita nak pakai tudung tapi di lebel macam tu kan...so setiap benda mesti ada sebab kan...

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212

so uollsss lets kita pakai tudung dengan cara yang betul...


p/s: motip senduk ajak pakai tudung..pompuan ke ko...uuuuu..mengeliat jap...

64 comments:

Aya Ariel said...

bagos kak..
kasi sentap sikit..
haku pon geli tgk pakai cam riben2..ala2 kepit rambut tuw..
motipp?? apaakaaahhhh???

BeauTiFuLGirL said...

hahaha!aya...bila masa ko bsahabat ngn kak senduk...well kak...gud entry in this blog! well done

Eila Hanafiah said...

budak2 yg terlalu ghairah nak bergaya tak kena cara...jadi gitulah...supa clown

Mikah Lurima said...

hahaha... i x kesah kok sendok cuma i cam meluat lah jugak kdang2.. sbb yg utamanya x dbuat tp byklah sgt eksesori yg serabot. kalo kat kampus i cerca je kawan2 i direct.. "Kau pakai langsir ke ape?" hahaha

*tp tguran dlm gurauan jelah...

My name is EDA said...

akak hebat sbb buat entry ni..huhuhu...memang pesen skarang duk pakai cekak n reben tu..aww~
dorang rase santek kot..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

isu ni pernah di kopek dengan rakus oleh seorang blogger tp di kecam, di hentam, di kutuk, di keji & di maki dengan jayanya oleh awek2 shawl ni.

@in said...

pernah dengar gak bab tak boleh ada sanggul tu...

hEarTLeSs said...

haha mcm terencat kannnnnn pkai klip reben2 kat tudung

Emie Jipang. said...

kak, aku suke entri ko yang ni. kadang tengok, pakai tudung lebih kepada fesyen, tapi bukan pada perkara asasnye.

wahh ko.. motif macam tazkirah..

cikmunchan said...

ada yg pkai reben besar gabak drpd pun hade..kalah minnie mouse!!

Mogy said...

2 thumbs up! :)

cantekk said...

oh yeah..... ;)
jap2 aku da kompius kejap ni...
ni true2 kak senduk ke?
alhamdulillahirobbil'alamin..

terbaek la senduk

*ni yg sayang ni pasal rajin hapdet ;)

b a m b a m ' s said...

saya pon pakai gak shawls bagai..tp xde la sampai warna warni serupa clown..heheheheh...

aksesori pon xde ler smpi pakai cekak..heheh

cham's said...

tudung saji bleh tak pakai..?

sha a.s said...

sy pn x pakai tudung...makanye, "no comment"

*perghh ayat mcm artist lak...

aku zue said...

syg k.senduk sebab dah rajin hapdate..<3

Mya said...

bravo kaksenduk bravo.. *tepuk tangan lalu naik atas kerusi dan tepuk lagi bertalu talu

wpun aku tak pakai tudung kak, tp aku tetap tak setuju dgn style org pakai tudung zaman sekarang.

ko pakai tudung tapi warna tudung 8 batu orang dh nampak. oren, merah, hijau. motip sgt ok.
lagi satu yang tudung pendek, tetek tersembul2.

bila kita bagitau 'at least aku pakai tudung. ko???'

sentap terus diam lalu berlalu pergi.

Emi Miao said...

Assalamualaikum,

akak setuju sgt ngan ko kak senduk..
ni yang rasa nak komen gak..
menanah mata tengok org pakai reben la cekak la bagai..ni feeling ganguro girl versi pakai tudung gamaknya...

like 100x

Ct Arina said...

pesen lah tu konon kak senduk oiiii kakkkk ai x pakai shawl reben2 bagai ni. yes! haha

tungkai said...
This comment has been removed by the author.
Ah Win said...

kak senduk..sekali sekala berdakwah..i loike

ayat tu biar terus sampai dalam hati.

N@d0x $i k0d0x said...

adoii menusuk ke pankreas nookk....hahahaha aku reben2 takdelah gemor nye nak pakai, tapi aku suke ikat rambut tinggi2 sebab bile ikat tinggi takdelah serabai serabut kepale hotak aku....tapi aku try la nk kurang2 kan ketinggian ikat rambut aku tu kak oi ahhaha

NadiRah said...

stuju!! nad pakai tudung bawal..hehehe

fatt said...

aku pun meluat le kak tgk org buh riben pelbagai tu..klu muka comel tu lain la jgk..selera aku tgk..ni muka cam maid je...feeeling betol depa ni..huhuhu~

Hafzan Sarah said...

lepas ni akak buat entri dakwah untuk pembaca blog akak yg tak pakai tudung plak k..kasi sentappp sket!

saytunt yang fabulous said...

gambar last sekali tak menahan................hahahahahhaahhahahhahahahhahahhahahaha

Cikgu Fikri said...

bagus kak..
berdakwah mcm ni..
ustazah lah ko lepas ni..
huuhhuhuh...
tapi gmbr yang last tu cm dosa jerk...
Astaghfirullahalazim...

Anna said...

Entry akak kalau tak baca memang rugi uolss. Suke...8 juta Kali.

Anna said...

Entry akak kalau tak baca memang rugi uolss. Suke...8 juta Kali.

Nur Qalby said...

like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like! like!

suke sangat aih..xyah la beriben bagai, cam kanak2 sgt..tak sesuai..bg bebudak kecik dah le pakai gitu..

syuk a.k.a inchik ummpp.... said...

sangat setuju dgn ko hakak...
pitammss bile tgk gurls pakai cmtuh..

Ayu Nizam said...

muler2 aku rasa insaf smpi nak meleleh air mata dek kealpaan wanita yg nak cantik *aku pun kekadang ada gaks huhhu.

tapi, biler smpi gambar LAST tu... terus aku terbelahak gelak sesorang mcm org giler...

kak senduk mmg best... hahaha you always make my day!

watie wyyn said...

huhu lama da tak jengok sini sbb mmg lama da tak bw..woohoo..
uols.. bab2 reben sepit sepitan tu mak no komen sbb tu pesen jaman skang utk anak2 remaja..kreatif lagi innovatip gitew..walaupooonnn!
tp bab yg cok sanggul terbonjol mcm bonggol unta tu mmg mak seddeh uols..yg penting siap jual ni bonggol tu khas utk mike mike yg non ado sanggul tp da rupe coli mak tgk mula2 jalan2 kat mesjid india satu ketika dulu..

Maigaga Eng said...

gambo yg last tuh ko ke?? mantap siott!!!

.: cheNTaku:. said...

alhamdulillah k.senduk... cayalah cara ko ngajar gurlz2 skang yg btudung tu cara pemakaian tudung yg btol... (by d same time aku pn terasa gak... ahaks....)ske3!!!!!

Cik Sizu said...

hahah gambar last tu akak google mana?

Anonymous said...

at least pkai tdung,mnutup la jgk aurat kn..dr tak pkai,kan kak senduk kan? ala,,, accessories je kot... bg can la muslimah kite bgaya..=)

sukatikulah said...

Salam Kak Senduk. Saya memang suka baca blog akak neh. dan entry tentang tudung neh pon menarik. cuma saya nak tegur sikit saja, tentang gambar yang last tuh. rasa kurang proper la, lebih elok rasanya kalau gambar tuh x ada. sekadar memberi pandangan. apapun, teruskan dengan tulisan anda yang menghiburkan. I love it.

Anonymous said...

en senduk yg jantan tapi blagak diva pompuan...takyah nak pandai2 bercakap pasal hukum. Diri sendiri pun tak betul. Buat dosa je.

Anonymous said...

Senduk merendahkan martabat org pakai tudung dengan gambar yg last tu. Report kat suruhanjaya komunikasi baru tau..hahahaha

Amalina Sulaiman said...

ko memang suke cerca orang kan kak ? hahaha
cerca sangat ayat ko !! haha
tapi aku setuju kak! tak sesuwai ok pakai tudung reben2 tu..ingat santek agaknyewwww...haha

SUCI KUDUS said...

keles uols.. memang.. ada cikki pakai tudung feeling2 chantek.. walhal.. baju pon sendat dan singkat.. tak gitu noks?

Anonymous said...

untuk mereka yg tak pakai tudung tapi selalu kata yg penting hati baik, kena fikir baik2 sebab IMAN dan AMAL mesti berjalan serentak. Kalau hati baik kenalah pakai tudung, ALLAH yg suruh.

Anonymous said...

hi,

walaupun ayat2 u kedengaran jahat, tp apa yg u katakan tu adalh betul...u tk mcm sesetengah blogger spt itamrazali yg hanya tahu mengutuk dn menjadikan dirinya shj yg bagus..u gave point, a concrete bt sinical towards those who deserve it...keep it up...

Anonymous said...

assalamualaikum....
x salah owg yg bertudung nk berxsesori...kuang2 lebih baik pada owg yang x pakai tudung langsung kn????
yg x pakai tudung tu lagi berdosa dr pakai so xyah la nk mengomen mencerca mencaci menghina....pakai tudung dulu baru leh kata okew...hahahah sy x kisah kalau owg yg pakai tudung yg mengata, ni yg tak pakai tudung plk lebih2 ...sabo je la...korg yg x pakai tudung wat curly la rebonding la pebagai....apala dosanya kalu nk pakai tudung yg ala2 ken langsir meriah apa as long as tutup aurat....kuang2 kalu pakai tudung dapat gak la pahala skit wlpn kuang sana sini...tapi yg x pakai amacm so ko jwp la sendiri ....mak x kesah kubo korg len2......maaap terober x tahan nengok depa menaip pebagai ngata owg bertudung....

Anonymous said...

hah yg bdak ats ni pnya ayt bes..haha sempoi lah....bodo kn pmpuan snduk ni...sndiri kncing berdiri nk ajr org kncing dduk plk..haha..kn sng ajr je xpyah pkai tdung..lg sexy bbdak laki ni tgk..sdah2 lar..bia mat salleh kat luar ngara sna ktuk2 pmpuan pkai tdung ni..hramkn tdung pe suma..xkan kita ssma islam pon nk hramkan jgk pkai tdung..org pkai tdung pon nk melawa jgk apa....bia lah nk bbuh sepit besar gajah ke ats kpla 2..yg nk meluat 2 pasai apa...haha..senduk2...buang ke laut je komen 2

Anonymous said...

apelah uols ni..dia ada point..yang tak pakai tudung tu, mmg sah sah lah dosa kan sebab open air..yang pakai tudung tu, kan purpose tutup aurat..tapi kalau lengan singkat, baju ketat, apa kes..serupa je macam tak pakai tudung tu..tak pakai tudung, dah mmg dia tak pakai tudung, glamer lah rebonding sana sini..yang pakai tudung kenapa tak nak cantikkan diri..yuna cun je pakai tudung !

UyaRayza said...

saya amek gmbr dr blog kak senduk yeee hehehe

Anonymous said...

ek eleh ramai nye sentap kat sini. yang freehair jgn igt korg bebassss sebab entri ni tak kutuk korg ye. yg pakai tudung 'mcm langsir' pun nak sentap kenape ye? .. ni view kak senduk sendiri so lantak lah dia nak ckp apa wehhh.. dia tulis mende elok, salah. tules tak elok pun salah. ape korg nak tah

-anonimos penakut yang hensem comel karerful-

Azlan said...

Meriah betul orang Melayu kat sini ek. First of all, saya memang suka baca blog kak senduk. Very synical yet have a good point. Cuma, "anonymous".... bosan tengok nickname macam ni. Pengecut bebenor bila letak macam tu. Nick anonymous tu is so late 90's. Nak mengata tapi tak mau tunjuk muka. ;)

Keep it up kak senduk!!!

Anonymous said...

kak.. memang best akak nyer komen tapi gambar yang last tu macam menghina pulak walopon itu mgkin bukan maksud akak kan.. atasnya hadis, tibe2 kat bawah gambar camtu.. mgkin lebih elok dtukar ngan gambar lain ye kak.. itu saye punye pendapat la kak, xde niat lain ye.. peace..

Anonymous said...

sebenarnya ktorg anonimos ni ade gak yg ade blog sniri tp taknak bagi atas sebab..err.. anonimos lah. kalau kasik url blog tak anonimos dah la kan? tol tak kak senduk? kakkk.. apdet le. hari2 akak kena apdet. nanti saya kebulur tak makan. (apa kaitan tah?)

-anonimos penakot tu lagi hikhik-

Anonymous said...

tell me why should u do this.
kenapa mesti rendah2 kan orang islam utk berfesyen. itu tak melebih.
tapi i rasa you cemburu .
i know who i am. tak perlu lah nak amebil gambar org and aibkan org tu.
kalau u rasa u tak cantik utk jadi mcm budak yang riben cantik tu, yg ttu2 la cantik bertudung, tak mcm u.. so takyah kondem org maa..sendiri mau ingat lah, kalau nak traffic naik pon, kumpul dosa takleh jgk :)

respect la. mak lu tak pakai tudung kot dats u anak mcm haram perangai. lu jgn cm bangsat la owner blog. prangai lu cam sakai lu tau x..
u tu dasar YAHUDI. konon nak org salute lu tapi diri pon separuh bogel. pecitea der.... wa laki, wa tau r ppuan type cam lu..

Sharah said...

ala gila trepik diri sendiri macam nyah ada ati nak cerca orang nyah... wakakaka....

Datin Tuu said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

boooooooooooooooo!!!!!!!!! ko jeles kan sbb dia paki tudung ko takkk!!!! boooooooo! takde tamadun langsung!!! piraaahh!!!!!

Anonymous said...

do i need to say HELLO or ASSALAMUALAIKUM...
ui bapok.. kau pikir kau warak sangat ke? nak cakap orang.!
ui lau da bapok tu, sedar diri sendiri dulu ley x?
xyah nak cakap org la nyah!
sebab ko sendiri pun buat dosa! sebab ko asalnya jantan tapi ada hati nak jadi tuttttt!
aku rasa kan, agak2 kote ko tu ko xnk pakai, baik kau derma kat orang yg mati pucuk ke! dapat gak pahala wei!
aku sebenarnya agak rimas dgn org yang paki reben2 ni, tapi itu hak dorang lak..
ko nak kutuk tu pasal pe?
dorang bagi masalah ke kat ko?
de ke dorang mintak duet kau? mak bapak ko? datuk nenek ko?
ade ke?
de x dorang cakap cam gini

"nyah...i nk beli reben, u belanja i bole?"

ade ke skg?
lu ade otak lu pk pakai akal TUHAN bagi ley x?

ke akal ko letak kat kote ko?

oh..thats y u cant used it rite?

ops....mmg mulut aku lancang.

hah! lagi 1, lu nak cakap sal sanggul tu.

pe cte lau orng tu rambut dia pnjang smpai ke pinggang?
nak ikat rendah? pastu lau jatuh, orang kutuk cakap baik xyah pakai sebab nampak ekor kuda...

amacam nyah?

sama jugak kn?

dorang punya hal la...
dosa masing2 tanggung
lu bingit sangat nak jaga hal dorg pehal nyah?

lu cukup alim sangat ke nyah?

lau lu tu alim sgt, gua le trima lagi la bapok!

oh ye! lagi 1!

aku masih xdgr ak pape2 sal FORUM AGAMA yang mengatakan sal sanggul2 ni..

ulama blm smpi ke tahap tu lu nk bingit lebih pehal?

hek eleh!

lu tgk kote lu baik2 la! lu mau simpan atau lu mau kerat hbs?

lu kan BAPOK..

Hakimi said...

Sape yang setuju ni mmg bangang lah. tambah2 yang xpki tudung tu lagi lah nak mengiye kan.. Ni bodoh tahap gampang ke ape? cmne pon puan pkai tudung sekurang dia menutup, dan kalau yang jnis xpki tudung xbetul tu, kita tegur and ajar la..bukan dengan cara mencela2... Ni lagi satu, aku xsuka lah klau org yang nk komen n buat entry tp dri tu trang2 mlakukan kesilapan tapi xdiperbetulkan. tp sedap sgt nk tazkirah n mngata kat org. beb sedar la, kita ni hdup smntara je kt dunia..kgn pk amalan dah cukup nk bawa ke akhirat. jgn kerana dosa2 kecil humban kita ke neraka. so kaum hawa, pndai makan pndai simpan la. dah blaja hukum hakam, pndai2 la jg dri...control ur self if u want looking good and beauty.
Sekian, maaf kekasaran berlaku...apepon kita jgn lupa siapa diri kita. jagn jadikan agama islam ini sbg agama warisan trun temurun nenek moyang.....bu bye

Datin Tuu said...

salam. i am the owner of the 1st picture . with a postve thinking, i maafkan lah. tapi u tak berhak nak guna muka i. kalau ye u tak stuju, dace to face dgn i dan bkn aibkan i even u conteng2. i mmg frusted sbb i sbgai sorang ppuan btudng dan ingin org lain bersemngt utk berfesyen.


as long as i tak pernah paksa wanita free hair utk bertudung. itu hak mereka if mereka ready , mereka btl2 da yakin utk bertudung, y not mereka try fashionkan. at least, mreka bangga dgn personliti mereka.


takpela, i da maafkan. tapi leboh elok u trs trg pada i knp u buat mcm ni. jgn buat pkra ni lagi. and one more thing, gmbr last tak perlu la paparkan. itu yahudi bangga dgn perbuatan u. semua pndpt lain2 i tak slhkan org lain yg mcm u tapi hormat i sbgai wanita bertudung. thanks. salam :)

Anonymous said...

yup..btol lak kate owner gambar yng mengaku nie(even mula2 tak tau).. bg i hak masing2 nk utarakan pndpt... tp jgan post gambar segala bagai...memalukan orng lain kot....ckup la kalu bace untuk ambik tahu...tp jangan komen menyokong..tau tak bnda tu leh buat orng lain rase mcm krng keyakinan diri...mungkin ad orng tk dilahir kan cantik... tp die kene cari jalan lain untuk meningkatkan keyakinan die...hak masing2...dan cara masing2..kalu ad yng tk suka.. mungkin tego cara baik.. secara senyap2..dan bukan memalu kan...

~gune anoymous sbb sy takda blog..

Anonymous said...

the story ..ada yang boleh dijadikkan pengajaran ada yang tidak..mungkin cara akak sampaikan agak kasar..tapi moralnya tetap ada..saya tak kata akak betul tak jugak kata salah..islam tu mudah..tak salah berfashion ,ada klip kat tudung kalau kita masih menutup aurat dgn cr yang betul..it about trend and fashion ..org yg suka berfashion dia akan mengexperimentasi mcm2 gaya.kdg nampak pelik bagi org yang not in trend or should i say tak fashionable.. dia akan megutuk dan meluat...moralnya kita jg diri sendiri dengan baik ,ada juga yang bertudung komen tak baik..hai dik buat apa bertudung kalau duk nak mencerca org baik ditanggalkan aja macam kak senduk....:)

Anonymous said...

Dgn entri akk yg bgs ni,Smoga akk jgk dpt hidayah utk pkai tdung:-)

Anonymous said...

walaupun aku tak pakai tdg bagai mcm tu..simple2 je..tapi aku rase tak patut kot kau nak komen mcm tu. memang ade moralnye tapi slh care penyampaiannye..bayangkan kalau orang buat cerita pasal kau..gune gambo kau..ape perasaan kau? berfesyen kutuk selekeh pun kutuk..ape daa...yang menyokong gile2 tu aku tak fahamla padahal kau pun same pakai shawl cume yang membezakan shawl kau tu bukan pelangi2..rilek la..trends sekarang kan..so terpulang la pada individu tu nak pakai macam mane..reben sebesar rumah ke..ke kau jeles tengok orang pakai macam tu pun nampak cantik..bile kau nampak menggelikan..

dah2 la nak bercerita pasal orang..tak payah nak mengaibkan orang..nak cerita boleh tapi tak payah nak letak gambar ownernye tu..asal kau tak letak gambar kau je..buat contoh aku nak tengok gak cantik ke kau pakai macam tu...

Anonymous said...

bertaubatlah ''kak senduk'' oi, kite orang islam mmg kene menegur antara 1 sama lain, tapi xperlu la ''menegur'' dengan cara sebegini! yang berfesyen tu adalah hak individu.. apakata kalau saya bagitahu yang saya lagi meluat tengok girl yang free hair neh...yang bertudung tu cuma letak riben je... tapi yang free hair tu siap warna rambut mengalahkan org putih lagi...tu xde plak ''abg senduk'' nak buat post bagai? suka hati diorg lah nak letak periuk belanga skali pun...as long as diorg xsusah kan ''abg senduk'' sudah!

Let's SHOPPING Uollss!