ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Tuesday, 16 July 2013

Resepi kedua hari ni : Ubi kayu masak ungkep ala Kak Senduk

hey..dapur kak senduk kembali....

uollss dah sedia dengan pen dan kertas.?... sempena ramadhan ni akak nak ajar resepi2 yang mudah untuk di masak untuk berbuka dan bersahur..pada siapa yang azalinya bangang nak masak leh lah cuba resepi akak ini..senang je...mudah..jimat..kosnya sangat rendah.. walupun korang bangang sangat pun leh cuba senang sangat... 

kalau bangang masak je x pe yer..kalau x kenal bahan2 yang nak digunakan tu di kategorikan super bangang...

tema hari ni masih kita utarakan masakan jawa.... sebab apa jawa..sebab aku jawa lerr.. aku wong jowo... so kalau ko suruh aku bg resepi klantan ..kirim salam lah yer...

arini akak nak ajar masak : UBI KAYU MASAK UNGKEP

(gambar curik dr blog org lain...maap yer)

Ungkep apa tu? unkep bermaksud masakan yang di tutup... entah lah betul ke tidak ade akak kesah...

ok kita lihat bahan2nya.. bahan2 ni ada yang buat simple je..tapi akak suka kalau dia macam berempah sikit..

BAHAN-BAHAN

Ubi kayu ikut suka ko ( jangan amik yang besar2 sgt..sedang2 je..senang empuk)
3 ulas bawang merah (sedang)
3 ulas bawang putih
ikan bilis / udang kering agak2 segenggam gitew
cili padi (ikut suka banyak mana.. nak letak boleh x letak pun boleh)
sedikit ketumbar ( kalau bangang x tau apa ni..pi google sana)
sedikit jintan ( kalau bangang x tau apa ni..pi google sana)
minyak 3 sudu untuk menumis
air 2 cawan besar (ikut banyak mana ubi ko)
serbuk kunyit
garam
gula 
serbuk perasa.

CARA-CARANYA

1) Kopek ubi..bersihkan..potong sedang2...belah empat..ikut suka...
2) tumbuk bawang putih, merah, ikan bilis/udang kering, ketumbar, jintan dan cili padi...sapa suka pedas lebih lah cili tu yer...
3) panaskan kuali..letak minyak..tumiskan bahan yang di tumbuk tadi...tumis sampai naik bau..bukan naik hantu yer
4) masukkan air.. dan masukkan potongan ubi...
5) masukkan sedikit serbuk kunyit ( nak biar dia warna kuning2 skit)..(kalau nak pakai kunyit hidup pun boleh..tumbuk dengan bahan tumbuk tadi)
6) masukkan garam , gula, serbuk perasa ikut suka korang.. tekak korang yang nak makan kan..
7) yang penting tutup kuali dengan tutup periuk gitu... baru lah ungkep namanya...


biarkan memdidih sampai air tu kering ( sampai agak2 ubi tu empuk)...selagi x empuk tambah je air...
masak sampai empuk dan jangan kering sgt..sebab ubi ni ada kanji..kalau kering dia akan berkerak..biar dia ada gravy skit..baru sedap..kira basah2 cam tu.. so siap...

makan panas2..sebab kalau makan dah sejuk kurang best ..nanti gravy dia akan resap dalam ubi tu...



akak cakap ngan ko..selalu korang masak ubi rebus cecah sambal kan...tapi ubi ungkep ni lagi sedap...percaya lah..kalau nak tau cuba.. bau dia mmg menarik...kalau korang masak nescaya jiran2 menyebok tu mesti tanya korang..masa apa tu..sedapnya bau....

 selain ubi korang boleh guna bahan yang sama buat AYAM UNGKEP , DAGING UNGKEP, MENTIBANG LAUT UNGKEP, TENGGILING PASIR UNGKEP dan segala binatang yang hendak engkau ungkepkan... cuma korang tambah je kentang and kulit kayu manis skit.. kalau nak masak utk ayam & daging jgan lupa ketuk2 kan serai..humban kedalam.. baru yummy..

sapa yang ada laki tu nescaya laki korang sayang korang lebih..nasib baik aku x de laki..kalau ada laki mesti laki aku x makan luar punya...

selamat mencuba..nak tau resepi jawa apa lagi akan akak kongsi esok..nanti kan....

so mak mak aku ni kan cerita tentang masakan....

p/s : kalau sapa yang nak cuba tu..lepas tu komen lah kat sini..apa rasa ubi ungkep resepi akak ni yer...

40 comments:

adzairdawati makdara said...

perghhhh cayalah kak senduk... resepi utk sahur ada tak yg simple2 hehehe banyak plk permintaankan

Izz Latif said...

Selalu makan Ayam Ungkep je
memang sedap!
;)

Suria Lekatlekitgurl said...

dah macam rancangan ketuk2 ramadhan lak blog kak senduk.. jadi kita namakan rancangan senduk2 ramadhan.

Wow >>CERITA DALAM KAIN PEREMPUAN.. PASAL PAD
Menarik >>Yang Berangan Nak jadi Fesyen Desinger kena tengok ni
Lansing >>NAK KURUS SEBELUM RAYA DENGAN SET PERCUBAAN PERCUMA? CLIK SINI
Serius >>KENAPA PENIAGA ONLINE KENA PAPAR HARGA

Irfa said...

pun penah makan,arwah kawan dulu suka buat ni.huhu,teringat kat dia

Mass said...

kelas kak senduk kasi resepi..harus ditryyyy...hhehehee

BorongHijab said...

tebaik lah... ungkep mmg masakan jowo yg best.. harap pasni banyak lagi resepi jowo totok yg kak senduk bleh share ngan we ols.. lap u kak senduk..

Nazhatul said...

jawa rupanya kak senduk ni. patut la pandai makan tempe busuk. hehehe.. saya pon suka gak makan tempe busuk tapi masak tumis ciliapi makan dgn nasik panas2. ubi ungkep ni pon selalu mak buat. kalau ubi rebus nak kena buat sambal tumis. tapi kalau ubi ungkep, lebihkan kuah, memang sedap makan panas2. kadang2 mak saya tambah serbuk kari sikit. pon sedap jugak..

Anonymous said...

kak nak resepi sambal jawa yg best~

casamaya said...

Nasi ambeng satu!!!!

kindaichi kid said...

x pernah dengar...tapi macam best jer nak try...tenkiu akak share resipi nih...

Anonymous said...

Napa posting date 16july???

Cik Puan Nurul said...

suka masakan jawa
kak share lah lagi..resepi sambal tahun ker,
masakan jawa semua haku suka walopung bukan wong jowo
maybe leluhur ade dr sana kot muahahaha

Anonymous said...

aaa,,terus dicopy dalam buku masakan..

Adliza Azilda said...

ubi keledek boleh diungkep tak kak senduk =)

http://lizazilda.com/

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

hOtMaMa said...

nok ubi kentang bole buat masak ungkep tak nok??? larikkkkkkkkk

lagi satu mak nak resepi mentibang laut masak pecel.. kikikiii

mrs.smile said...

first time dengar ubi kayu masak ungkep..harus dicuba lepas nie

Miss Tasantek said...

kak senduk wong jowo yo? podolah kambek aku kak.

terane ubi ungkep ki memang enak di pangan panas2..nek wes adem orak patek nggayah.

~ fArhA ~ said...

Aku pun org jawa kak..membesar dgn lauk ungkep..omg sedap gila ok!!bila kawen dgn org utara tekak gegirl tanjat skit..


http://amawife.blogspot.com/

ShopaholicBlinx said...

kak senduk klo saya ganti dgn sukun bleh ke????

http://springflingblinx.blogspot.com/

Fitri Shahrizat Jailani said...

oh wong jowo rupo ne ba'yu ki. podho la hahaha cerca ngomong jowo kenek yuk? ataupun update blog dlm bhs jawa. Gayah yukkk! haha

blog cerita fiksyen tentang takaful dan cercaan dan royanan seorang agen takaful

www.theadmirals.wordpress.com

Bukit Besi said...

Kelas kak senduk..terer masak rupanye..

Bulan2 pose ni gelak je keje aku bace blog kak senduk..super kelakar. Sumpah...

Kalau upgrade blog ni sumpah masyukkk..

From Bukit Besi with Luv!!

Anonymous said...

Sendup... Kalo ubi kayu kita tukar gan kayu boleh tak masak ungkep!!! Ko jgn gila babi plk baca soklan mek ni nok...

Anonymous said...

wahhhhh.... pasni harus ler kak senduk ada rancangan memasak kt tv nnt...


Anonymous said...

senduk,bila nk hapdet blog

zache said...

Resepi sambal jawa plz....simple n sedap punye - bujang style.
Ade tak?

Kak Sodek said...

dh tu ko makan ubi ungkep hari2 ke ke senduk oi yg x hupdate2 lg blog ni..kate blog masakan..giccew~~

Shafinaz said...

Gambo kuali tertutup akak tu gambo 3 taon lepas.. motif amek gambo kuali??

Anonymous said...

Rasa nak ungkep2 je si senduk ni!!! Update la senduk oiiiiiii├Čiiiiiiiiii@!!!!@@@##$/^^^$@!

perantauminda said...

boleh la...nampak sedap..

.......//JOM NASIHAT-MENASIHAT//......
Katakan TIDAK Pada (Fesyen Sendat-Jarang-Ketat-Melekap)
http://wanitamelayuseksa.blogspot.com
http://leggingseksi.blogspot.com/

Anonymous said...

Nie ape kes x reti2 nk hapdet?? Hehehe

Anonymous said...

Update la giler! Dah krik krik bunyik cengkerik dah ni...

Anonymous said...

kak senduk ni bile nak hapdate blog? sakan benor raya?? x abis2 dok ungkep2 ni je...

Anonymous said...

http://MegaStoon.Com/?share=43004

Mira Liana said...


Rumah kosong yang terbuka tingkap belakangnya menjadi tempat pemuas nafsu aku dan Mat. Mat seperti seseorang yang aku kenali di kaca tv, yup, wajahnya seperti Ngasrizal Ngasri tetapi versi berisi. Setelah memanjat tingakp rumah tersebut, aku dan Mat berdakapan, kami berciuman.
Kami berlegar-legar di dalam rumah kosong tersebut. Mat melihat helaian kain pelikat di tingkap kemudian dia menghamparkannya di lantai. Aku yang berdiri direbahkan di atas kain tersebut. Berterusan aku dikucup oleh mulut si Mar, telingaku dijilat sehingga ke leher. Butang baju ku di buka, singletku di selak, kemudian putingku dijilat lembut oleh si Mat. Aku mengerang sedap. Mat seterusnya melondehkan seluar aku. Dari celahan kangkang ku, Mat menjilat juburku berkali-kali. Aku meminta Mat pelirnya. Mat menarik seluar dan seluar dalamnya, batangnya agak besar tetapi pendek, aku terus menjilat dan menghisap biji dan batang pelirnya.Aku meminta Mat menghisap pelir aku yang sudah berjejeran air mazinya. Mat mengikut kehendakku, dia menjilat dan menghisap biji pelirku. Batangku di nyonyot si Mat. Aku kembali menghisap batang Mat, aku menyonyot sehinggalah kepada menyorong keluar masuk batangnya ke dalam mulut aku, dalam aku meromen beberapa kali di batang Mat, secara tidak sengaja, terpancutlah keluar maninya beberapa kali sementara bibir aku terus melurut batangnya yang berjejeran air mani itu. Mat kepuasan.Aku meminta Mat melancapkan aku yang masih keghairahan. Aku mencapai kenikmatan dengan cepat sebaik Mat melancapiku dengan lembut, berhamburan lah air mani keluar dan meleleh mengenai tangan Mat. Aku puas. Masing-masing meninggalkan rumah tersebut dalam jam 6 petang. Aku puas.

Anonymous said...

Hado aku kesah nyahhh!!

pantat loe said...

bodonya cite seks cliche kat atas ni

beautified by MK said...

Hai awak...ya Allah, dah lame x dapat mknn sedap ni..huhu..anyway, I would like to invite u to Mary Kay Balloon Party Ahad ni (6/10/2013)..jemput datang ye..:) http://mayabeautyempire.blogspot.com/2013/10/jemputan-ke-balloon-party.html

Anonymous said...

Pliz update akak....sronok baca

Anonymous said...

baru masak babi ungkep..sedap uols

Let's SHOPPING Uollss!