ahli geng kongsi senduk

Monday, 17 July 2017

Siapa kak Senduk?

Siapa kak senduk?

Org kata jgn luahkan isi hati kat media social. Nanti org cerca.. Tapi kita menulis sekadar untuk catatkan apa yg terbuku di hati.
Ingat jadi org bernama kak senduk ni best ker. Nope..x best.. Tu jawapan saya. Sebab apa. Saya x punya apa2. Sekadar nama kak senduk yg pernah hiburkan dunia blog dulu. Cerita2 lama dalam blog hanya sekadar pengalaman yg di kongsi bersama untuk gelak tawa kawan2 dan pembaca.
Org sentiasa ingat yg kak senduk ni sentiasa happy go lucky..dan happy saja. Tapi kak senduk cuma nama pena. Nama dan karektor baru yg di cipta bagi melegakan apa yg sentiasa terbuku di minda. Apa yg rasa di hati.
Kak senduk x punya kereta besar. Kak senduk x kaya. Cuma bergantung nasib pada jualan online yg kadang di ketawakan oleh kawan2. Cuba sedaya upaya dan segala daya pikir dan mencuba untuk mengubah nasib.
Dulu saya kerja di sebuah syarikat. Nearly 7 years. Saya harap my life will be ok. Tapi tidak. Lepas berhenti saya cuba cari banyak kerja. Tapi mungkin my qualification , pengalaman dalam bidang tertentu x beri saya nasib yg baik. Maybe my character pun x meyakinkan org. Tapi i do my very best untuk cari kerja yg layak bg saya.
Lepas x berjaya. Saya cuba nasib berniaga online. Biasa lah meniaga one day u untung the next day belum tau lagi.
After a month saya berhenti kerja abah meninggal. Satu lagi beban saya kena tanggung. Dulu saya yg bantu family. Tapi bila kerja sendiri. Kadang2 apa yg nak masuk mulut pun terlepas. Tapi nasib saya masih baik saya duduk rumah mak saya dengan adik saya.
Persepsi org bila kerja sendiri ni lain. Jika kita maju org puji..kalau sekadar suam2 kuku2 org pun benci. Jgan kata kawan2 keluarga sendiri pun menyampah.
Tapi saya cuba lagi. Jual makanan, jual baju bundle. Jual apa yg boleh dijual untuk kelangsungan hidup. Tapi nasib saya masih disitu.
Sekarang genap 1 tahun 3 bulan saya mencuba nasib survive dengan kerja sendiri. X mudah. Jangan jadi macam saya.
Bila berblogging..banyak cerita2 kelakar..cerita cerca mencerca... Org suka..nak lagi nak lagi..
Pernah satu kali tu saya ada tulis pasal satu produk wanita ni. Bila makan kuar itu lah ini lah.. Agak lucah.. Bila saya tulis semua sokong.. Ramai juga stokis produk tu yg marah dan cerca saya..
Tapi one day owner peroduk tu add saya di facebook. Baik orgnya.. Saya hina produk dia..tapi dia balas kebaikan pada saya.. Dia pos barang pada saya. Dia bg produk dia pada saya.. Bg tips..
Bila saya kluar pulak..ramai yg kenal saya..tegur..katanya cerita2 saya kelakar. Bila cerita saya kurang caci maki..mereka kata kurang kick..
Bila saya pikirkan.. Org kenal saya kerana mulut dan tulisan saya yg buruk..caci maki.. Cercaan ..carutan.. Apa dah jadi pada saya. Saya x nak org kenal kak senduk sebagai mulut jahat. X nak..
Ini lah sebab nya saya berhenti berblogging. Saya mmg minat. Saya suka buat org ketawa..
Saya cuma ada hp lenovo yg org x nak pakai. Saya beli waktu hp note 1 yg saya beli rosak lepas guna 4 tahun. Bila kengkawan tayang hp yg bertaraf bintang..saya hanya jeling. Dalam hati berkata " xpe ok je hp murah pun murah lah. Janji ada kan". Nak betulkan laptop yg saya beli 9 tahun lepas x mampu. Apa lagi nak beli yg baru.
Legakan hati. Tapi jelous mmg ada. Saya usaha. Tanamkan niat utk lebih maju. Dalam diam saya mintak kerja di 7 eleven dan speed mart. Tapi x bg tau sesapa pun. Tapi keputusannya cuma krik2 saja.
Xpe lah usaha lagi.. Saya terus buat online busines. Saya buat dropship. Jual mop, jual penyedut blackhead jual macam2 lagi. Walau ada org kata saya ni manusia xde masa depan, saya cuba juga. Saya yakin kalau x hari ni mungkin akan datang saya akan senang. Tu tuhan saja yg tahu.
Kawan baik saya cakap jangan putus asa.. Yer betul.. Tapi nasib saya saya saja yg tahu. Nasib saya x sama macam yg lain.
Saya x suka bukak facebook sbnarnya. Sebab banyak cerita2 gembira dan cerita org kaya dalam tu. Bukan x terima hakikat. Tapi x nak sedihkan hati ni. Tapi saya buka juga.. Komen2 skit supaya org x kata saya sombong. Saya bukak juga sbb saya nak jual mop dalam facebook.
Ramai ingat kak senduk ni senang..ada banyak duit. Ada hidup yg hebat..ada kerja yg tip top.. Tidak.. Itu hanyalah khayalan. Saya org biasa . yg mampu untuk teruskan hidup walau kadangkata tertekan.
Saja juga ada tanggungbjawab yg saya harus laksanakan. Apa yg saya nak adalah kelapangan hidup. Senang makan senang pakai..bayar hutang skit.. Enough. X kaya sgt pun xper.
Saya cuba jadi seceria mungkin. Tapi gelora dalam dada ni sendiri yg tahu. Kadang saya bertanya sendiri. Kenapa nasib saya x sama macam kawan2 yg lain. Saya juga pernah cuba apa yg kawan2 saya buat. Tapi x menjadi.
Org cakap jangan pandang pada kejayaan org lain..pandang juga pada kesusahan yg org lain hadapi. Mmg senang kita cakap, tapi bila kita yg alami x kan nak pandang pada org yg lebih susah. Kita nak senang kena lah pandang pada kejayaan org lain.
Banyak peluang yg saya nampak di dalam facebook. Tapi semua peluang tu semua kena bayar. Yer lah zaman sekarang ko nak terkincit pun kena bayar kan. Saya tengok saya perati dan saya cuba buat. X semua benda kita boleh buat dengan mudah. Kena ada tunjuk ajar kan..
Entahlah.. Rasa macam putus asa.. Tapi belum lagi. Kadang tu rasa nak tinggalkan puchong ni. Pegi tempat lain mulakan hidup baru. Tapi mampukah aku. Ada duit ke aku nak berhijrah.
Xde kerja org benci xde duit pun org benci. Betul kan..
Tapi saya cuba tenangkan hati ni. Cuba lagi..dan cuba lagi..insyallah..kalau bukan hati ni saya senang..insyallah satu hari nanti.
Mungkin nasib saya adalah balasan atas segala caci maki..cercaan pada blog dulu. Org yg teraniaya doakan kita. Rezeki kita tertutup. Nasib malang.
Saya mohon maaf jika saya sakitkan hati mana2 pihak. Maaf setulus hati.
Doakan kesejahteraan saya. Doakan saya rezeki saya melimpah ruah. Amin.
Terima kasih.

16 comments:

Mya said...

.
saya doakan urusan kak senduk dipermudahkan dunia dan akhirat.
semoga kak senduk terus tabah ya.
.

SueGinola said...

Salam...
Saya suka baca blog Senduk...tak kisahlah pasal apapun, memang suka...
Harap-harap Senduk boleh teruskan....
Doa saya semoga Senduk dimurahkan lagi rezeki..
Dipermudahkan lagi hidup...Amin...
Banyak-banyak doa yang baik-baik...fikir yang baik-baik....In sha Allah jadi yang baik-baik....(sedih nak taip nih)....
Jangan sedih-sedih tau....

bruce lee said...

kak senduk!
sy suka baca blog kak senduk..
u made my day!
semoga sukses dan diberi rezeki yg melimpah ruah!
amin~

Anonymous said...

kak senduk...

Allah loves you!

semoga diberi kekuatan untuk meneruskan segala usaha..
in sha Allah satu hari nanti hidup kak senduk akan lebih baik.

MeL said...

Kak Senduk..
Rezeki, jodoh, ajal semua kerja Allah. Kita manusia ni kena terus usaha & ikhtiar aje tp jgn putus asa. Actually kak senduk buat bisness online melalui fb salah satu tools yg bagus utk tarik customer. Cubalah :)

Kak Senduk said...

tq so much uollsss

Anonymous said...

kak senduk,

Salam takziah atas pemergian ayahanda tercinta.

Things happen with a reason. have faith in Allah. Allah loves you sebab tu Allah hadirkan ujian.

Ada seorang ulama berpesan, musibah ini diibaratkan seperti singa, andai singa ini menyerangmu, jangan lawan, tapi mengadu pada Tuan singa tu, Tuannya akan memanggil singa tersebut. Allah dah kata tak perlu pikir solusi saat dilanda musibah, hanya sabar dan solat. Allah akan beri jalan keluar.

Be strong. May Allah ease you. Allahhumma aamiin.

Hayati Ghazali said...

Kak senduk, aku doakan moga kau sentiasa dimurahkan rezeki....ko jangan lupa, buat orang happy dan ceria juga adalah satu kebaikan..percayalah..cuma nasib belum lagi nak menyebelahi ko, teruskan usaha tanpa putus asa...kami peminat blog ko, doakan untuk ko Senduk...

Black Stallion said...

KAK SENDUK!RINDU CELOTEH AKAK..KAMI DOAKAN AKAK SENTIASA SIHAT,DILIMPAHI REZEKI YG TAK PUTUS,DIPERMUDAHKAN DLM SEMUA URUSAN,JGN SEKALI GIVE UP,KUATKAN SEMANGAT & INGAT ALLAH SOKMO K..SYG KAK SENDUK TAU

Anonymous said...

Dear Senduk...

Semoga dipermudah rezeki utk mu...

Amin.

*NurKhaiRunissa* said...

To Kak Senduk..memamg perasan kak S senyap,dlm blog/ig... semoga ada jalan yang terbaik utk KS orang kata nk murah rezeki, amalkan dhuha..insyaallah....n derma kat orang.... benda ni nampak mcm orang smua tau, tapi kite cuba.. KS akan rasa sendiri.... good luck, semoga KS murah rezeki

bless said...

berusahaaaaa kakak

i lof yuuu

Cinta Cinta said...

Salam..

Semoga kak senduk terus success dalam apa jua dan tabah menghadapi dugaaan. setiap orang dugaan berbezakan.

Walau apa pun.. setiap apa yg kak senduk citer dalam blog ni ada pro n kontra. ada kebaikan yang kitorang boleh ambil..

peace+succes selalu.

doakan saya juga.

Anonymous said...

Assalammualaikum Kak Senduk,

Kuatkan semangat. Jangan putus asa. Kebahagian dan kesenangan akan muncul bila kita mula belajar tuk redha. Saya doakan yang baik-baik tuk kak senduk. Kuat ye :)

Intan ~ Nur Azlina said...

Assalam Kak Senduk,
Dok tunggu jgk bila la nak update...
Moga sentiasa dalam rahmat Allah swt. Segala ujian ada hikmah disebaliknya. keep fighting and terus berusaha.

Takziah atas pemergian ayah ye.

Anonymous said...

Rindu dengan coretan kak senduk.anggap saje ini ujian dr Allah.mungkin dia nak bagi sesuatu lebih baik lepas ni.jgn cepat putus asa.

Let's SHOPPING Uollss!