sesiapa yg berminat untuk beriklan atau membeli produk di blog ini boleh whatsapp ke 60173806280.

Monday, 7 August 2017

anak biadab - salah sapa?

salam isnin uollss..

amacam? lemau ke 1st day keje ni.. ala biase lah tu.. MONDAY BLUES .. nanti lepas lunch ok lah tu...bila kiah dah bukak cerita gosip2 charge lah ko nanti..

jom jom akak nak cerita sikit ni...cerita apa ek?... cerita anak kurang ajar..

kalau anak kecil kurang ajar kita nak salahkan sapa?..adakah didikkan kita salah or pengaruh luaran..lets kita bincangkan uollsss...

cerita anak kurang ajar ni mmg slalu kita dengar.. tapi kalau tahap melampau2 tu mmg mintak tali pinggang lah kan...

CLICK MORE - UNTUK CERITA SELANJUTNYA





semalam akak ada tengok2 dalam pesbuk..ada satu video ni.. akak x pasti ni video dr Malaysia ke bukan ke..dalam video tu seorang bibik akak rasa sedang memangku anak kecil..dan seorang budak pompuan mungkin anak tuan dia tarik2 rambut bibik sekuat hati ko.. macam nak terbalik kebelakang dah orang tu.. si bibik tu diam je x membalas atau marah..budak tu ketuk2 kepala bibik tu...



walau pun dia tu hanya bibik..tapi dia kan manusia..dan dia orang tua..kalu sepatutnya ajar cara hormat.. macam ni lah bila manusia meletakkan taraf mereka lebih tinggi dr manusia lain..

OMG..sungguh biadap.. akak rasa nak masuk je dalam bidio tu..nahas budak tu akak kerjakan..

tapi yg merakam video tu x tolong pun...mungkin rakam secara rahsia atau pun dia saja je rakam...

mmg uollsss. akak dah jumpe mak bapak yg x suka marah2 anak kecik ni..alasannya budak2 ni kalau kita marah nanti tumbesaran otak dia terganggu... kepala bapak dia...ko ni biar betul..

ini semua banyak sangat tiru dan ikut cara barat yg menggalakkan anak2 mereka bebas bersuara...x boleh di marah..

akak dulu kecik2 ..jangan kata nak tarik2 rambut ke apa ke..cukup lah ko sebut "ah" ke apa ke..mmg dengan sepantas kilat mak akak lempang laju2.. nasib lempang..kalau dicilikan bonus..bukan tu je..ko kuranglah ajar skit lagi..getah paip melekap kat blakang ko...

ada satu kisah dulu2 lama ah..budak yg akak cerita ni pun maybe dah jadi bohsia dah sekarang....akak pi jenjalan kat pasaraya..so makan kat food court..sebelah akak ada keluaga ni dengan anak lebih kurang 6 tahun macam tu.. perempuan...

then akak tengah makan dia baling2 nugget kat akak..mak dia Nampak tapi buat x nampak je..akak pandang sambil jegil2 bijik mata...then dia baling lagi..jenis budak x makan saman ni...akak pandang then akak cakap elok2 " jangan baling sayang..tu kan makanan..x elok tau"...

then budak tu cakap "bodoh" kat akak.. lantas akak terkesima uollss..

THEN mak budak tu pandang akak dengan muka marah and jeling..then dia kata kat laki dia.. akak dengar "orang sebelah ni kenapa..sibuk pasal anak orang"...

abah ko!..akak dr feeling2 cute..trus nak jadi naga berapi ni... anak ko kurang ajar macam tu ko masih nak backing lagi.. then dia  cakap kat anak dia.." kakak..orang tu marah kakak ke.." then anak dia angguk.. akak tengah makan sizzing mee time tu..kang ada yang aku tempekkan pinggan panas kat muka mak dia ni.. ko nak teringin nak berfaundationkan kuah kicap ke?. bapak dia lagi lah...buat tak tau je ngadap hp.


akak sabar and terus sambung je makan..x lama tu dia blah.. sambil cakap " cepat lah bang..rimas lah duk sini banyak orang menyibuk"..

ok ko nampak x kebiadap anak dia tu diwariskan dr sapa.. dr mak dia yg binatang tu. .ini lah yg dinamakan " bagaimana acuan macam tu lah hanjengnya"..bak kata orang jangan pandai buat je..kena pandai jaga jugak... ni anak ko semua betul.. anak ko je baik..

kalau ko ada time tu.. ko pijakkan sapa..ko pijak mak dia ke ko pijak anak dia?

mmg ramai mak2 sekarang ni yg x marah anak..anak perangai binatang dia tegur lembut2 ..mengambil langkah lembut katanya.. bantai or marah2 anak old fashion katanya...for me kalau ko x libas sekali anak tu.. dia x kan tau pengajaran dia...

sebab mak bapak zaman dulu rotan anak2 kecik ni lah anak dia jadi orang tau..ko nak tunggu anak ko fuck kan kat muka ko baru ko nak ajar ke...



akak mmg pantang anak2 kecik yg kurang ajar ni..lagi2 mak bapak dia bangang sama x reti nak marah.. x reti nak pukul... bukan suruh ko bantai anak ko tu sampai mampus..bantai untuk beri pengajaran.. " SAYANG ANAK TANGAN2 KAN SAYANG SUAMI DUDUK2 KAN"  sbb anak2 sekarang ni dah naik lemak dengan sikap mak bapak yg x amik tau ni...

ingat tu uollss.. ko jangan pandai nak letak nama anak ko sedap2 panjang berjela dengan maksud2 kebaboom je.. ko jangan pandai nak upload gambar anak ko berkeping2 kat pesbok je.. tapi yg penting kena pandai jaga dan ajar anak apa maksud "BERBUDI BAHASA"...

hari ni mungkin orang x kisah apa anak ko buat..bila anak ko dah kena bantai ngan orang lain kang jgan pandai nak viralkan plak..

ok lah malas nak cakap lagi..akak panas hati ni..nak pi cari askremm jap..bg panas reda...

ok bye..

p/s : PENULISAN KAK SENDUK MUNGKIN AGAK KERAS..PEOPLE WILL QUESTION YOU BACK.. KENAPA CAKAP PASAL BUDI BAHASA WHEN U SENDIRI GUNA BAHASA YG KASAR UNTUK BERI NASIHAT. BLOG NI HANYA CAKAP2 KOSONG DAN SEKADAR TEGURAN KAWAN2. MAYBE KAK SENDUK SENDIRI XDE ANAK..BUT I JUST WRITE BASE ON MY EXPERIANCE SAHAJA..

TIDAK ADA NIAT UNTUK MEMPERKECILKAN MANA2 PARENTHOOD DAN CARA ANDA MENDIDIK ANAK2 ANDA.. INI SEKADAR SELINGAN BUAT ANDA KETAWA KECIL.. TEGUR DENGAN SERIUS MAYBE AKAN JADI SATU TAMPARAN HEBAT UNTUK MEREKA..TAPI KAK SENDUK JADIKAN SEKADAR HUMOUR DAN BORAK2 KOSONG.

MOHON MAAF PADA YG TERASA ATAU RASA POST INI AGAK KURANG SESUAI..

UP TO U TO JUDGE ME.. SAYA HANYA MENULIS UNTUK GELAK TAWA KECIL..
UR OPINION MAKE ME BETTER WRITER IN THE FUTURE..

MAAF ENGLISH SAYA X BAGUS..ASAL PAHAM SUDAH LAH...

6 comments:

Miss Brenito said...

ok la kak senduk
saya nk amalkan bab sayang suami, duduk-dudukkan tuh
kah kah kah

azmie said...

Tak pernah pulak dengar peribahasa sayang suami duduk2 kan.. hahahahaaaaaa

Art Mohamad said...

terbaik!!!! betul apa akak bebelkan kan tu...zaman akak duLu (bkn zaman sy ea...) kalau kena belasah kt sekolah dek cikGu...haram nak ngadu...siLap HB mak bapak tambah perisa lagi dgn getah paip...skang ni jgn harap la... cikgu baru jeLing dah kena ugut dgn SAMAN...haha...hasiL didikan ibu bapa mcm akak cakap tu La...

ashadi johari said...

mmg cilaka mak bapak yg tak tau tegur anak.....tapi memang ramai yg mcm ni.....kita masa kecik dlu bukan stakat paip getah....bonus lempang kat muka....membebel seminggu....

Chekgu Azrine said...

bg saya kadang2 kita kena ajar anak2 kita dengan cara 'keras' jugak..kalau asyik biar je makin lama mkin pijak kepala kita...hmmm

Anonymous said...

memang pon kak. aku panas bangsa tak reti ajar anak ni. elok la tu da besar jd penyagak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...