Friday, 4 August 2017

maggi bangang ke ko yg bangang?

salam jumaat uollss

sebelum tu akak nak mintak map ler yer..apa yg akak cakap ni akan menaik hantukan segala mak bapak yg selalu baca blog akak..sebab akak perasan mmg banyak mak2 orang suka baca blog akak ni...

tolong jangan cerca akak di hari ni yer..ini sekadar pendapat je..akak tau kat luar sana yg baca blog akak ni banyak yg pandai2..doktor2 bagai...mana pakar motibasi bagai..manakan pula mulut2 petir yg akan menghanjengkan akak dengan jayanya...

akak nak cakap pasal mak bapak sekarang yg begitu menjaga kesihatan anak2..


tajuknya maggi

CLICK MORE - UNTUK CERITA SELANJUTNYA


Bukan apa..lama dah akak ada terbaca tentang mak bapak larang anak2 makan maggi...mak bapak bagai di rasuk jembalang busut bila tau anak dia beli n makan maggi..bila post kat pesbuk macam dialah pakar pemakanan..macam dia lah saintis yg buat kajian tu....mereka kata x bagus ..x elok untuk tumbesaran anak2.. kan kan kan..betul tak... kakak kak senduk sendiri larang anak dia makan maggi sebab katanya akan melembabkan perbelajaran...takut anak jadi bangang..

Maka bila sebut je pasal maggi ni maka ter emo-nyet lah semua mak bapak yg ada...

yg penting siap anjengkan mak bapak lain sbb bg anak mereka makan maggi...amboiiii


macam2 lah mitos dan segala utusan petala langit yg mengatakan ianya kaya msg, x bagus untuk daya ingatan..x bagus untuk kecerdasan anak2..ada juga yg kata haram...ni semua mak2 sekarang cakap tau..bukan akak cakap tau..akak cuma ulang je

akak bukan bijak pandai yer... akak dulu kecik2 slalu makan maggi gak..akak pekser selalu dapat no 1..x pun no 2 or 3..paling corot no 5...ni kisah betul tau..bukan propa..kat asrama maggi lah makanan paling sedap melampaui batas..student siap jual kat dorm macam jual ganja.... jiran akak pulak dah kecik2 suka makan maggi...jadi doctor dah dia kat amerika sana..

sepupu akak cerita kat oversea dulu maggi lah makanan paling sedap bg mereka sbb nak beli makanan lain mahal nak mampus..siap mintak pos dr Malaysia... x lah cekik ari2..time budget2 xde duit tu...alhamdulilah dah graduate dah dia..cemerlang... jiran akak alhamdulilah anak dia dapat 9A ari tu..pernah je makan meggi  ..sbb mak dia pemalas masak...

kita bukan makan ari2..kalau pagi petang siang malam ko telan maggi kebarangkalian menjadi bangang sejati tu mmg lah ada.. ni sekadar rasa..thats all.. bila kita larang2 selalunya itu lah yg dia akan suka..
kalau nak jadi bangang.. ko antalah anak ko pi tusyen pagi petang siang malam sekali pun..ko anta lah anak ko di sekolah terbaik mana pun..kalau nak kata jadi bodoh..bodoh lah dia...

lagi satu akak nak tanya... mmg lah maggi tu di katakana boleh bawak kenser bagai...abis tu kenapa uollss berebut bagai nak gila..meroyan ..gaduh2..buat live bagai makan maggi korea pedas yg viral tu...




kenapa?..x takut jadi lembab ke..x takut jadi bangang ke...

haaa haaa nak cerca akak lah tu..ha aku dah tau dah tu...mula lah makikan kak senduk ni bangang kannn

yerlah akak tanya je..jangan marah...

mmg betul ada banyak bahan pengawet..mmg ada msg yg banyak... abis tu ko rasa ko bawak rombongan keluarga ko makan McD ngan KFC tu xde MSG?...ko pi mencekik kat luar tu xde pengawet...

oppsssss...tunggu dulu jangan cerca lagi..tunggu tunggu plzzzzz...

bagi pendapat akak macam ni.. kita manusia ni kalau nak di takdirkan bangang abadi tetap akan bangang juga... walau pun ko cekik anak ko dengan kamus dewan bahasa dan pustaka 13 jilit sekali pun kalau di takdirkan lembab kita tetap lembab..betul x...mmg pemakanan itu adalah sumber yg beri kita daya ingatan yg baik..tapi kebangangan anak2 kita bukan datang dr sumber maggi sahaja... kalau ko nak senaraikan apa yg leh budak2 makan dengan tidak..mmg 100 muka surat..
kebangangan itu juga boleh datang dr kebangangan ibu bapa sendiri.. terlalu terdedah dengan tab.. terlalu banyak main..terlalu banyak hiburan...selalu tido lambat sebab mak bapak ko sibuk nak lepak uptown memalam buta...

mmg dah jadi resam kanak2 kan..mana yg di larang tu lah mereka mahu..bila dah besar nanti hilanglah rasa nak makan maggi tu..ko pun pernah kecik kan..

maka akak buat kesimpulan..kanak2 sekarang bukan lah bangang sbb maggi kan...maka MARAHKAN ANAK TANGAN2 KAN BUKAN BANGANG2 KAN..

so makan x salah cuma kawal jer..jangan makan terlalu banyak.. ajar anak kita makan makanan yg sihat...educate mereka ..lebihkan latihan..ni anak ko 24 jam mengadap talipon..main game x abis.. bukan ko marahkan maggi tu penyebab anak ko bangang...

makan apa sekali pun banyak sangat pun x bagus..sbb leh bawak penyakit kan...tapi x yah dramatic sangat lah... telan pil nak puteh tu x takut lak ko kena cancer.. ko pilih senah.. ko nak dapat kenser ke ko nak jadi bangang...pilih

jangan risau.. kiat ni boleh memilih ..apa kita nak..apa kita suka untuk anak2 kita.. tapi ingat x semua kejayaan anak kita hari ini akan memberi kejayaan di masa hadapan.. ko bagilah anak ko susu unta ke, badam ke, makanan organic ke apa ke..kalau nak jadi penyangak..jadi gak..lebih baik kita ajarkan mereka agama yg cukup sbb akak yakin dengan agama yg cukup nescaya x bangang lah anak kita nanti...

AKAK BUKAN MENGGALAKKAN ORANG MAKAN MAGGI TAU.. AKAK BINCANGKAN SIKAP DRAMATIK IBU BAPA... KALAU X NAK ANAK MAKAN MAGGI RAJIN2 LAH MASAK MAKANAN YG BERHASIAT UNTUK ANAK.. DIDIK ANAK CARA PEMAKANAN YG BAIK DR PERINGKAT AWAL..BERI DIET YG SIHAT.. SEKARANG NI SEMUA MAKANAN SEGERA X ELOK..BUKAN UNTUK ANAK2 JE TAPI UNTUK KO YG TUA BANGKA NI...

KO JANGAN EKSEN EKSEN CARING SANGAT... WALHAL KO SAMA JE ADOOOO..

ini tidak ko post kat fesbuk macam pakar nutrition sangat...tapi gambar ko tengah cekik McDonald..

ok done...sekian saja pendapat bangang akak...akak lari dulu



ok 1 , 2 , 3 ok dah boleh cerca akak..byeeeee

akak nak duduk bawak kubu kalis cerca..takutttttt uollsssssss

happy weekendsss

16 comments:

Emi Miao said...

Akak pun bagi anak makan megi sekali sekala. Ni tengahari ni nak bagi diorg melantak megi sbb akak malas nak masak.
Anak akak dok kelas no 1 pun walaupun dalam kelas tak dpt no 1. Fikir yang baik2 doa yang baik2 insyaAllah anak tu tak bangang.

cik EPAL said...

Hahaha bernas entri kau kali ni kak senduk! ko pon dah macam pakar motivasi kak. tapi versi mencerca but bernas ye 😆

Mya said...

biasalah kak senduk, mak pak sekarang semua feeling.
feeling cikgu, feeling doktor, feeling ibu bapa mithali, feeling ustaz ustazah. Eh pendek kata segala macam feeling lah.
Tapi bila sekali kena sound, sentap 7 petala langit.
kalau taknak kena sound, feeling tu kena simpan sikit.

#larisebelahkaksenduk

Hayati Ghazali said...

Nok, aku makan megi dari kecik sampai la skrg, idok pulak aku bangang...bak kata ko, bangang adalah diwarisi..hahahaha..yg penting megi makanan masa poket menipis...ketika bulan tidak memancarkan sinar...tika hati gundah gulana menunggu saat lambang rimau mengaum...

Suria Lekatlekit said...

makan apapun kalau berlebihan jadi racun even makanan tu asalnya berkhasiat.. kita dulu selalu breakfast megi je sebab mak bapak kerja. cuti sekolah memasing hadap megi. Alhamdulillah masih banyak idea nak karang entri kat blog hahahaha

Kau teguk benda ni NAK DETOX BADAN DENGAN CARA PALING SEDAP TRY LA MIN KAFFELANGSING CARA PALING SELESA DENGAN KORSET PREMIUM BEAUTIFUL

Bini dah nak beranak tu Woi baca ni >> PERHATIAN! YANG BAKAL MELAHIRKAN ANAK PERTAMA WAJIB TAHU

Ann Ishak said...

nah cerca jugak ni...hakak, maggi kari sedap hingga menjilat mangkuk uolsss :D

ashadi johari said...

setaip post kak senduk mesti ada positipnya

Anonymous said...

Ola Miss Senduk,
hahahah.. terbahak2 mak hayam baca entri kali ni sbb teringat kat Mr. Boss pegi taram sorang makcik kat opis yg kata maggi ni boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, kanser dan sbg nya. boss kita ckp kan, kalau megi tu bahaya lama dah kena harom kat msia ni... tapi kenapa Jepun tak stop kan ajinomoto kalau tau MSG tu bahaya??? hmmm... yg buat kita ni dpt penyakit kalau makan berlebihan. let say, ko x sentuh pun megi tu, ok.. tapi ko merokok 3 kotak sehari. pastu kopi O kau hantam taruk gula sampai 5 camca besar, blom lagi part masin nya lagi... yg buah pinggang kau tu rosak sebab efek darah tinggi dan kencing manis. Bukan disebabkan kau makan megi setiap hari. Harap maklum.

yang benar,
Mak Hayam Denak

Ummi Annur Humaira said...

Kahkahkah

Lawak lawak...kadang ade gak yg geng2 pregnant ni tanya nak makan megi awal kehamilan, mesti kena kecam ngn ibu2 lain kaw kaw nye...sedangkan nak makan ape pun berpada...cara diorg kecam macam makan megi tu satu dosa besar plak...

Yana said...

Setuju giler ngan entry ni. Sbb org sekarang ni suka acah2 doranglah terbaik dlm menguruskan keluarga. Laki doranglah paling sweet dlm dunia. Anak doranglah paling baik n mendengar kata. Tapi nan hadooo.. Anak sulung sy pun suka makan megi. PT3 tahun lepas dapat gak score 10A. Sy lagi suka kalu dorang nk makan megi sbb dorang boleh masak sendiri. Tapi janganlah hari2 bagi dorang melantak megi tu kan? Pepandai koranglah. Tapi janganlah kecam megi kalau anak ko jadi banggang plak kan..? hahaha

norasiahnasir said...

HAHHAA..XDE SAPA NAK KECAM KAK SENDUK LAH..

SEMUA KAK SENDUK CERITA DI ATAS.BENAR BELAKA..HHUHUHUHU

Anonymous said...

Hidup Maggiiii~~

Bekojolah kito
Sekueknyoo.
Haha.

Hai kak senduk~~

wani ezryl * said...

kepandaian seseorang anak tu datangnya daripada unsur genetik mak dia jugak ya. haha (scientifically)

nini said...

Hahaha....my pren makan maggi hari hari dpat 4 flat...hehe

Ayu Rashid said...

Lari laju-laju ke lari setempat tuuuuu?

Hehehehehe

NanyFadhly said...

Kah Kah Kah! lawak betul lah wehhh.. Terhibur juga baca. Betul semua pendapat yang Makcik Senduk tulis tuh. Saya juga makan maggie masa kecik. jadi geoscientist uolls! Adik saya pensyarah. Adik sorang lagi smpi obersea belajar. Abang pun belajar masuk Politeknik. Cuma, masa kecik dulu mak memang marah jugak kami makan maggie. Tapi makan tetap makan. Cuma, bukan selalu lah. Ada masa , kalau mak ngan ayah keluar tak tahulah pergi mana. Kami adik beradik akan bersatu masak maggie. Lepas tuh tetiba bahana menjelma! dari jauh sayup2 kedengaran bunyi enjin moto ayah. Aikss! tak jadi ka depa nak outing? last2..kami dengan gagah dan gigihnya, angkat periuk yang masih panas mengunakan teknik tahan panas. Sorrrrr! humban semua ke dalam lubang jamban! HAHAHAH! and paling tak bleh blah...jamban kami mana ada flusher. Kena manual. Ko mampu? HAHAHAHAH!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...