sesiapa yg berminat untuk beriklan atau membeli produk di blog ini boleh whatsapp ke 60173806280.

Tuesday, 8 August 2017

mahal?... anda nilaikan sendiri

salam uollsss

semalam ada dengar2 dan baca beberapa komen tentang post akak pasal didikan anak2..yer lah akak mohon map lah yer pada sapa yg rasa marah sangat.. pendapat akak hanya sekadar pendapat..x stuju xpe..akak pun kena lah stuju dengan apa yg mereka nyatakan.. Maybe mereka bangga agaknya anak mereka perangai cam tu.. Maybe ko setiap malam sebelum tido ko ada acara penyampaian hadiah sempena kebanggaan dan kecermelangan anak ko..

Ko punya pasal lah...

so ari ni x nak cerita lagi pasal parenthood ni..sbb banyak mak2 bapak2 of the year dah kuar kuku.. Akak cuma tegur jer..x leh terima nak buat cam ner kan..

ari ni akak nak cerita pasal makan makan... korang dah makan lom..

sebut je pasal makan kak senduk terus lapar.. maklum lah tembolok besar...akak mmg kaki makan..sebab tu niat nak kuruskan badan lepas raya ari tu terkubur begitu saja...

tapi sekarang barang makan mak aiiiii mahal... air kosong pun dah 30 - 50 sen segelas... lagi2 kedai mamak.. mmg dah sedia maklum harga dia melambung...

tu belom lagi makanan2 yg viral tu..lagi lah melampau ..dulu masa tengah viral burgle viral tu..mau 12- 18 hengget harga satu


CLICK MORE - UNTUK CERITA SELANJUTNYA



akak ada kisah.. minggu lepas akak membuat lawatan sambil belajar ke port Dickson.. so bangun pagi rasa nak makan nasi lemak..dengan mood bekerja sambil bercuti akak pun fefeeling lah pelancong walaupun hanya di port Dickson..so kami pun berjalan lah berjemaah lah sambil2 look around wechat kan.. sambil di tiup bayu laut yg menyapa di wajah sambil mentari di ufuk timur menyinari suasana pagi . sambil di sapa sepoi2 bau mulut cam celaka ..so kami bercadang nak makan di gerai2 biase..sbb nak suasana kampong gitue..

so kami pi lah area tepi laut.. ada tapak parking.. Nampak gerai2 kecik ada payung jual nasi lemak..
masa tu dlm pukul 9 pagi.. gerainya agak buruk... biase2 je.. lauk pun x berapa banyak.. ada sambal sotong, ada ayam goreng, ada daging rendang.. walau pun x banyak pilihan tapi kira ok lah tu kan..just nice for city gurl macam akak ni...

so akak amik telor goreng dengan daging rendang, dua lagi kawan akak amik ayam goreng dan sambal sotong dan rendang..bila rasa....biasa biasa saja..biasa2 saja yg hampir tergelincir ke tahap x sedap... daging rendang bukan lah daging semata..tetapi tetel ( daging n lemak2)..kenyal2 tayar lori gitew.. nasi dia pun x berapa lemak.. ada meletis2 skit...sambal dia x pedas dan rasa plain je..maybe  mmg konsep dia sebegitu.. Nasi lemak Simplisity kot...


di sebelah dia ada makcik ni jual lempeng ..tapi kami x rasa nak makan lempeng.. sbb Nampak lempeng dia sedikit kejong  dan dan sejuk..

masa kami sampai mmg kosong kedai tu..bila kami mula makan mulalah datang lagi pelanggan penuh meja...sambil2 mencekik tu akak risik2 ngan kawan akak.." sedap ke sambal sotong tu?.. kawan akak mencebik " najwa uollss" .. walaupun lapar tapi kami x habis..masih rasa nak makan benda lain pas tu.. abis makan kami suruh kira..sambil nak bungkus untuk kawan..

Makcik tu pun datang kira..sambil bawa buku kecik..kami pun sebut lah apa yg kami makan..dia pun tulis2 dalam buku tu..then dia kira... " 8 tambah 7 , 15 bawak naik satu.bla bla bla dia mengira..."..

semua sekali 42 ringgit... bagi gerai kecil makan nasi lemak dengan air teh o bertiga 42 tu agak mahal.. so kami pun Tanya lagi..saya punya berapa yer cik... awak punya telor goreng dengan rendang RM8.50.. upssss... dia manerangkan telor goreng RM1.50 sebiji.. maka yg lain2 tu berapa pulak.. campur air dalam RM 10 ke 11 ringgit macam tu.. Uiiiii bapak mahalnya rendang daging ko makcik..

lepas tu mak cik tu terangkan.." Kenapa dik mahal ker? Standart lah tu dik.. barang mahal sekarang dik, daging je dah berapa..telur sepapan dah naik harga... cili lagi.. tu belum Gst lagi dik.. susah nak cari barang sekarang ni"... sambil bebel2 menerangkan harga.. dia macam marah... xpe kami pun dh makan.. so bayar je lah..

makcik saya bukan makan rendang daging rusa santa clouse tau makcik.. Rendang daging kenyal2 jer sesudu je.. Xpe xper saya paham apa maksud makcik.. makcik sekadar nak cari rezeki.. dia ada seribu alas an kenapa harga sebegitu..maybe bekalan susah nak dapat kot..

Mungkin makcik ni terpaksa berhempas pulas memburu lembu di hutan belantara sana.. terpaksa bermalam berhari2 nak jerat ayam lagi..terpaksa bermalam tepi reban menunggu ayam bertelur lagi..mana kan dia nak memanjat pokok kelapa lagi..tambahan pula beras tu dia tanam sendiri blakang umah dia lagi.. Maka harganya pun harus lah mahal...kannn

akak tau dia hanya cari rezeki.. tapi harga nya dengan keadaannya pada masa itu...mmmm nilaikan sendiri.. sekadar pendapat sahaja..

mahal sundelllll

mungkin kalau akak makan di kampong baru atau tepi klcc RM8.50 tu x lah rasa mahal.. tapi keadaan sewaktu tu dengan rasa dan lauk sebegitu..nasi lemak sahaja RM8.50..akak rasa mahal..bukan sestoran tau..mungkin sbb port Dickson ni tempat perlancongan..maka harga nasi lemak dia mmg macam tu..

mmg ramai cakap..kalau makan ni jangan berkira.. rezeki tu..mmg betul..tapi kami berhak juga tau berapa harga makanan kami..kalau rasa dan nilainya sepadan..kami pasti datang lagi...

akak tau ramai yg mampu hari2 tegok starbuk coffee yg harga berbelas2 segelas tu.. tapi lain orang lain lah tahap kemampuannya.. ko nak mandi ngan kopi starbuck tu skali pun kalau ko nak..kalau ko mampu apa salahnya...mungkin mereka kata..kira ok lah tu RM8.50 tu.. murah apa.. bg akak..MAHAL.. dan x sedap... mulut kita kan.. end of the story duit yg keluar dr poket kita sendiri..

akak ada terbaca semalam dalam metro.. ada akak ni meniaga makanan RM1 sesenduk..dan RM2 sesenduk utk ayam, daging atau ikan..mmmm murah...

Tapi kalau org dah jual murah tu ko lak jangan lah melampau demand..kenapa ayam kecik lah..kenapa ikan sirip hilanglah...kenapa carrot x potong bentuk bunga lah..kenapa kobis potong macam kena karate lah..kenapa sayur x potong serong lah bagai2 lagi..

Dan bila org mula ramai makan di kedai kita..bukan alasan kita nak naikkan harga ikut suka ko jer..win win situation lah.. Sbb nak maintain tu susah tau..

bagi akak cam ni... meniaga makan ni kalau kita masak sedap..murah dan berbaloi..orang mmg akan datang lagi...kalau mahal, perisa sedih dan mengamalkan konsep NAJWA LATIP.. orang makan sekali je lah...kena sungguh2 sbb bab makan ni orang mmg akan komen..jangan meniaga ala2 manja ibarat " MELEPASKAN CIRIT DI TANGGA" jer

mmg kos barang mentah mahal..tapi itu bukan alasan kita untuk naikkan harga makanan melampau2... kita kena ingat.. bukan kita je jual yg makanan..ramai lagi..jadi pelanggan boleh memilih..sebab tu dulu masa akak meniaga makanan benda macam ni lah yg akak paling takut..

sebab tu lah ada pantun dulu berbunyi "GENDANG GENDUT TALI KECAPI, KENYANG PERUT SUKA HATI".. masalahnya aku x puas hati ni...ko paham ke tidak...

ok that's all...

p/s: ini sekadar pendapat.. lain orang lain pendapatnya..sekadar perkongsian cerita..

10 comments:

Suria Lekatlekit said...

wei mahal tak hingat.. Kau cakap kak senduk gerai mana.. confirm aku tak nak singgah.


Kalau rasa badan macam botol kicap baik baca ni: LANGSING CARA PALING SELESA DENGAN KORSET PREMIUM BEAUTIFUL

Jom terapi cara mistik dengan selimut ajaib ni >> TERAPI JASAD SEWAKTU TIDUR DENGAN SELIMUT BVSM

Syahjehan said...

Mmg mahai oiii. Kot la ada sotong ke, ayam ke. Berbaloi la sikit. Sabau ye kak senduk. Teruskan berkarya.. Cheq suka baca

SueGinola said...

Serius mahal!
Jadi tambah rasa mahal sebab tak sedap..
Betul kat KS..kalau sedap, bahan-bahan berkualiti dan tempat semenggah kalau harga lebih sikit pun kita boleh jadi tutup mulut..

Boy said...

Haduhhh sis kak senduk ketawa smpai keluar air mata kita baca blok akak, tapi mmg betul pon skrg ni sume nk salahkan barang mahal la, minyak naik la, but bila berjual camni servis or rasa sendu jugak. So alang2 mahal baik mkn kt tmpat mahal terus kan, puas hati. jgn salahkan kitaorg kata x support produk tempatan.

Anonymous said...

Sekali sekala, apa salahnya, bab makan jgn berkira.. Kedai makan banyak? Kenapa itu jd pilihan.. Standard sngt kan..? Semua bnda nk komen.. Hai org melayu.. Sampai bila nk tunjuk kau lagi mulia dr yg lain..

Anonymous said...

Hmm.. Kalau mcm tu bawa bekal je laaaaaa

Chekgu Azrine said...

macam tak berapa logik harga satu pinggan nasi lemak rm8.50..huhu...nak pergi haji balik hari kot...

c-da said...

poyo sgt komen anonymous
kau pon kalau dpt mkn x sdp lps tu hrga mahal, mesti ko pon bengang.
tak abes2 nk libatkan bangsa knp? kalau bangsa nk maju meniaga laa elok2. kt KL pon hrga nasi lemak x smpai RM8.

mmg lah pilihan kedai byk, tp kalau kak senduk tau awal2 kedai tu mahal dan x sdp, xde laa die singgah situ. ko pon jgn laa jd melayu bangang. tetibe nk kondem, tp xde isi.

Anonymous said...

Ko lagi xde isi nk betah.. nk banding2 KL.. KL pulak dia libatkan.. Ko yakin kat KL xde nasi lemak RM10??? ada yaaaa.. Ceritanya klu x sedap, masak sendiri.. X payah guna kuasa viral sngt nk buka aib org..

Anonymous said...

anoymous tu akak yg meniaga nasik lemak sedeh tp mahal lah tuu, xpun kaum kerabat dia tu dia sentap tu kahkahkah woi klo nak makan nasik lemak atas rm10 kat kl pg mall la anat.kt kl kedai2 biasa lg2 kt kampung baru bersepah org jual nasi lemak power harga murah. ko ckp psl aib,kak senduk bg spesifik nama kedai n lokasi ke,dia ckp tu general ha pepandai la org cari.ko sentap lelebih kenaper ye lettew ko yg meniaga teww hahahaha
-bukan Anonymous hater tau,kite team KS-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...