sesiapa yg berminat untuk beriklan atau membeli produk di blog ini boleh whatsapp ke 60173806280.

Thursday, 10 August 2017

reality dunia hiburan kita

hey uollsss...

sihat x ari ni?...cantek x uollss ari ni?

akak tergerak nak kupas satu topic ni..berkenaan lambakkan pelakon2 baru yg cantik dan encem2 di dunia hiburan kita...cerita2 dengan plot yg sama dan jalan cerita yg membosankan...

kadang meraka ni popular sahaja tapi xde bakat.. orang kata bakat akan datang kemudian.. yer ke.. akak tunggu x datang pun bakat diorang tu...

terus terang akak mmg jarang tengok tv.. sbb akak rasa tonton youtube lebih berinformasi dan lebih menghiburkan dari cerita2 dalam tv..

kalau korang bariskan pelakon2 Malaysia ni..banyak yg akak x kenal..lagi2 yg baru2..yg slalu kuar kat slot tv tu..semua cantik2..semua ensem bagai nak gila...

tengok je lah zul arrifin yg sado hensem ..bisa memberahikan kak kiah, kak tipah.. tertunggu2 di kaca tv sebab nak tengok wajah kacak dan kesadoan abang zul...ini contoh yer..contoh..


manakan heroinnya pula anzalna yg rambut ikal mayang..meletop..melentik2 sana sini kata2 manja..

ok..STOP..kat sini akak bukan nak buat acara puji memuji yer...akak nak cakap pasal kualiti dan jalan cerita yg rakyat Malaysia mahu..
 
CLICK MORE - UNTUK CERITA SELANJUTNYA
 



menurut kawan akak yg ada dalam dunia hiburan ni..orang Malaysia ni masih lagi di level hanya mahukan pelakon yg cantek2 dan kacak2 je di televisyen.. yg berwajah berbisa, wajah pembelah bumi, wajah2 biase2 aja hanya layak di letakkan dalam kelompok pelawak dan hanya melawak...

sebab apa ..ini semua adalah kehendak stesyen tv yg nakkannya macam tu...market nak kan macam tu... pokok pangkalnya ko hodoh..goodbye je.. ko layak maharaja lawak..

tapi kalau ko tengok filem luar..mereka ada pelbagai range pelakon..versatile..tua muda..cantek..biase2. pembelah..biser bagai semua ada.. dan mereka mampu pegang macam2 watak.. ko nak lawak aku lawak..ko nak aku seriusaku serius.. dan cerita itu BOOM...

dan cerita mereka di buat atas kajian..reality kehidupan..dan set yang membantu dalam cerita tu...cara bercakap..cara berpakaian..era apa..dan macam2 lagi...cara terkentut..cara tersengeh..potongan rambut..

sebab tu cerita mereka kita gila2 follow..sebab mereka creative...walaupun cerita merka tu hanya proparina nervosa.. tapi kita tetap ikut...

kalau cerita kat Malaysia ni..balik2 cerita orang kaya..anak keje ngan bapak..rebut harta..ada pompuan gatal..ada perempuan baik suci bodoh bangang... makcik jahat..rampas laki orang..tertukar anak..ko kaya aku miskin...itu lah duk ulang2...

then cerita gangster.. duk lah lu gua lu gua..x abis2... cerita rempit.. cerita berebut jantan...lepas tu di lawakkan.. jadi jemu tau..

akak rindu dengan cerita macam "trauma" lakonan nasha Aziz n amy mastura tu.. cerita di sebalik cerita.. ujung2 baru kita tau kenapa nasha Aziz jahat dalam cerita tu..buat penonton tertanya2 dan ternanti2.. citer toll gate girl pun best.. reality pekerja tol.. base on reality.. lawak bersahaja..
 
ni akak bg link skit..
 
 


kalau cerita omputeh my favourite adalah "the sixth sense"... korang tengok cerita ni.. mmg best.. cerita mengisah kan kanak2 yg boleh Nampak hantu.. kemudian di bantu oleh pakar therapy..

 
ramai jugak kawan2 akak yg x suka tengok cerita omputeh...katanya x best..sebenarnya bukan x best tapi mereka x faham inggeris... kan ada subtitle.. dr situ gak kita boleh belajar bahasa inggeris kannn.. ko jangan bengap yer

pernah satu ketika dulu uollsss.. akak ada post pasal cerita "suami ku en sotong".. ceritanya bagus cuma akak tegur kenapa kalau lembut mesti pakai pink..mesti pegang nak patung dan x relevan..sterotype sangat...

maka post akak itu telah di bahan sehingga beratus2 komen... akak di hina dengan jayanya. semua duk pakat keji akak secara berjemaah..mereka x bantah cerita tu tapi keji siapa akak sebenarnya...  habis semua fb , instagram akak di keji tahap maut.. akak shock uollsss..why.. itu sekadar pendapat akak sahaja..

akak tau ia di adaptasi dari novel..tapi sebelum ko buat novel..ko ada buat research x.. ada ke kawan dengan orang macam sotong.. ada ke Tanya reality mereka.. mmg ia sekadar cerita rekaan ..tapi ada benda lah kita kena amik kira.... lantak lah... cerita pun orang dah lupa..abaikan saja..

then banyak produksi cuba buat cerita dr novel.. bg akak penceritaan dalam novel kalau di dramakan mesti ada yg x jadi.. dalam novel mungkin best gila..bila drama just "najwa latip".. sbb apa.. bila kita membaca dalam novel xde gambar..so kita berimigenasi dengan diri kita tentang cerita tu... bila di dramakan ia adalah gambaran dan kadangkala cerita x sampai ..lagi2 dengan lakonan yg sendurina binti senduruddin...

lepas tu dah xde idea..ko buat lah sequal cerita tu..ulang2..dah ada mr perfect 10..ada lah pulak mr perfect 10 raya. mr perfect 10 mencari harta karon.dan sebagainya...

ko tengok episode pertama dah tau ending cam ner..tapi kak jenab..kak leha..tetap tonton sampai abis..tetap update status kat pesbok huraian cerita..kannnnnn

bagi akak industry kita kena amik risiko dengan jalan cerita yg lebih creative.. walau pun cerita tu di adaptasi dr buku ke..hanya rekaan ke.. kena kretif.. baru maju.. jangan asyik cerita cinta merepek..dan cerita lawak jer..

akak yakin ada banyak pengarah dan penulis skrip yg baik dalam Malaysia..mmg banyak.. tapi sebab penonton mahukan cerita2 imiginasi kak kiah dan kak leha ni..maka mereka terpaksa lah tulis mengikut permintaan..

akak harap sangat ada perubahan dalam industry kita..baru lah kita rakyat Malaysia sokong dan tengok cerita tempatan..baru la industry kita maju..sbb rata2 rakyat Malaysia x tengok pun cerita melayu kat wayang...

baiki kualiti dan pasti rakyat menghargai...beri peluang pada pelakon yg berbakat.. jangan hanya elok rupa tetapi sendu lakonannya.. banyak yg x de rupa tapi bakat tip top.. x gitu kiah?

bye..

7 comments:

Art Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Setuju sangat dgn pandangan akak...sy pn da bertahun tak tGk cerita/drama/filem Melayu...x lalu nak layan...xde unsur yang boleh membuat jiwa dan hati terkesan melainkan pada mereka yg suka berangan...buat cerita ntah apa²..Bohsia la...Rempit laa...kunun² nak mendidik tapi sajikan dulu dgn scene tahap jahanam yg merosakkan..ujung² cerita baru lah 'bertaubat'..scene yg kunun mendidik tu tak sampai pun 3-5 minit...selebihnya...penuh dgn aksi memualkan... bukan lah kita baik sangat tp pengaruh cerita tu pada anak² dan adik² kita yg baru nak hidup sgt membimbangkan... Good job kak, hanjengkan lagi..benda betul pun akak tegur tu!

Sy kongsikan link untuk tatapan akak dan semua peminat akak...adios!

Hayati Ghazali said...

bukan pelakon je yang sendu nok..pengarah pun sama, mak try tengok drama apatah sebab channel omputih asik tayang cite sama 88x...tapi berakhir kekecewaan nok...untuk babak turun balkoni tanpa dialog dah makan 15 min...letihhh...last mak tuko cite karton disnyeland lagi best...bottomline..drama melayu memang takde kelas...mak tak faham orang yang boleh follow drama drama melayu ni bersiri dan tak bersiri ni...

isketambol said...

Drama melayu mmg hauk kebanyakkannya noks. Mak mmg kosser nak layan. Yg betul2 bagus boleh dibilang dgn jari tu pun x dpt sambutan sbb audiences dr tahap hauk jugek. Ko hanjengkan aje drama2 n film2 melayu yg hauj ni. Abaikan emosi kak tipah, kak leha, kak jenab tu. Bye!

Suria Lekatlekit said...

Dan kerana tu juga saya lebih suka layan cerita hantu Thailand.. Membohongnya dah tentu. hahahaha

Kau tak tau betapa seksa orang pakai lipstik ni DINILAH BUKTI LIPSTIK PEMBAWA BANYAK MASALAH KEPADA KAUM WANITA

Yang malas nak blender bahan masak try ni >> MASAK SEPANTAS KILAT DENGAN PASTE D'CHEF

norasiahnasir said...

setuju kak oiii

Jumizah Samsudin said...

Yang tak elok masuk Raja Lawak...hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...