ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Thursday, 2 July 2009

cakap terima kasih kena bayar ker?


eeeeeeeeeeeeeeeee goram boto den ari ni... ponek jo den sonyum... den ucap trimo kasih... ekau buat bodooo je.. ekau pokak ko ekau ni mmg bangang....

gitew kan kak senduk cakap negori ni.. bukan ape..akak sejak kecik mak akak telah ajar...sopan santun..budi bahasa..sebab tu akak dah besar ni akak jadi wanita berhemah...gitewww

bukan ape ..jahat mane pun kita...akak yakin kita sebagai orang melayu sikit x banyak mesti ade budi bahasa kan...contohnya bila orang cakap terima kasih..jawablah sama-sama...bila orang senyum kita balas dengan senyuman..kan.. korang pun tau yang senyum itew sedekah..so banyakkan lah senyuman..pasti hari korang ceria.... kalau senyum ituw harus dibayar..sekali senyum seringgit..so x payah lah senyum kan...

bukan ape kekadang tu akak pelik ngan masyarakat kita..lagi2 melayu...kalau bangsa cina or india akak x kisah sangat...

walau pun i xde gigi tapi i selalu senyum tau..betul tak baby bee...

bukan ape..kekadang tu kita beli barang tu...bila kita amik balance duit tu or amik barang..yang tukang jual tu x senyum n terima kasih pun x cakap...kita bagi dia rezeki ni tapi senyum tanda terima kasih pun xde...bukan kita mintak tapi cuba ada budi bahasa sikit kan...ujung yang beli ni dok senyum sorang2 n ucap time kasih...

kenape jatuh standart ke bila ko senyum n ucap terima kasih tu.. mak korang x pernah ajar korang cara berterima kasih ker.. pelik akak.. kalau bangsa selain melayu tu lain lah..kekadang tu xde budi bahasa langsung... kenape korang malas nak senyum tu kenape takut orang label ko gatal ker... kenape senyuman kau lebih mahal dari maruah ko ker...tolong lah...


lagi2 bila kita bayar tol...lagi hanjeng..senyum xde apa thah lagi tima kasih..kenape ko malu or segan ker...kenape bila ko senyum kat akak tu ko takut akak tetiba ghairah tengok ko ker...helooooo...yang penting kat tol siap tulis...

"pastikan kami senyum, ucap selamat dan diakhiri dengan ucapan terima kasih"..made ade..lepas amik duit tol..kita yang bayar ni lak nak kena cakap tima kasih..kalau balas tu kira syukur..tapi selaunya nan adoooooo....

kenape pihak tol tak tukar " pastikan kami masam muka..buat muka penat sesangat dan kami xkan ucap terima kasih".. so akak paham...

wahai pembaca semua.. kalau penat nak bukak mulut..takut emas dalam mulut korang tu kuar ker..takut bau mulut korang yang berbau cirit tu di ketahui ker...kalau buat sesuatu n deal ngan orang atleast korang plz lah senyum...senyum tu xkan buat orang benci kat ko...orang tau korang bila korang senyum tu tanda terima kasih...dan yang pastinya orang akan tau ko ni ade budi bahasa...

itew pun nak ajar ke...

23 comments:

Hezesuze said...

TERIMA KASIH! kak senduk coz wat n3 camgini....sokong kak senduk...huhuhuhu

senyum seindah suria yg membawa cahya
semyum la dri hati dunia kan berseri..lalalalala smbungler sndiri...heheh

senyum pun awet muda tau..ahaks!

p/s akhirnye dpt gak 1st komen kt n3 kak senduk ni...huhuhu

amris said...

aku takut sgt nak senyum sbb takut kena cabul dgn bangla..lepas tuh aku cirit kt muka bangla tuh, lepas tuh dia pun mati.

intan said...

esp kalo kat lif.. kita dok tahan pintu lif bila masuk ckp jelah thanks sume org dah tolong tunggu apa salahnya...

::narita:: said...

i dulu x suke senyum kt org esp lelaki..
kalau btembung tgh jlan i tunduk jek.
tp skrg i sukeee senyum kt lelaki..
sb bile dieorg balas senyum i,, haaaa berbunga2 prasaan...
smile n people will smile back at u =)

||| PöJìé PööH ||| said...

aiyooo..
selalu macam tuh..
kat kedai ker, shopin complex ker..
kdg² i akan ckp kuat² 2 3 kali terima kasih samapi dia dgr n sentap n balas..
hanjeng kan..
itu pun nk ajor!

AzlanMD said...

baik uols bagi penampar jer kat binatang sebegitu!

AzAz said...

itew le org kita... mmg slalu gitew... kalau cina itew selalu manis aje muka walaupon ketiak dema semasam cuka.... yg melayu muka yg semasam cuka...

b-boy said...

danke schon...

Invisible_authoR said...

akak cakar je muka diorang tu. baru padann ..

Anonymous said...

weh nyah..kalau nak meroyan pun agak2 lah. yg keje tol tu berapa juta liun manusia yg dia handle dlm 1 hari. mula2 masuk keje ok le, dah masuk 15 ratus org bole ke nak ucap time kasey?

-aku penjaga tol-

Anonymous said...

dh keje ko amik duit tol n ckp time kasih..dibayar kan... haih. melayu...

rizz said...

xrugii pon senyum kan kak senduk hehe akhirnya dpt jupe diee ekkee

masviona said...

aah tima kasih utk kak senduk coz wat n3 mcm niih..

kengkadang kita saje jer ckp terima kasih kekuat kat diorg...bior diorg rasa sesuat sket...n kendian malu sndrik...itupun if yg pndai pk ler...kalu yg jiwa kayu tuh nan ado jugak...ahaksss

Anonymous said...

kita ptt ucap tima kasih kt buntut kita sendiri..ade aku kesah..

Miss Nazla said...

kak,

kalo kite bg laluan kat org, kite expect dia hon ke dia angkat tangan ke kan? kalo dia beri senyuman gatal? cmne kak? cube akak jwb sket

Anonymous said...

i ni skrg duduk kat negara asing.. dh beberapa thn dh duduk sini.. kalau tgk dr segi customer service kat luar negara ni kan, mmg berbeza mcm langit dgn bumi dgn malaysia... i bukanlah nk membanggakan mat saleh ni.. tp mmg diorg memberi layanan sgt baik kat customer2 diorg..kalau kat kauter supermarket tu,tiap kali nak byr diorg akan ckp hi how r u..pastu dh byr ckp have a gud day..tp kat malaysia, senyum pon pyh kot..bukan takat senyum, nk naik bas/komuter kat malaysia pon berebut mcm lembu masuk kandang..tah ape nk direbutkan.. x paham btol mentality masyarakat kite ni mcm mana..tatau bile boleh berubah seiring dgn kemajuan..

Anonymous said...

Anonymous Anonymous said...

dh keje ko amik duit tol n ckp time kasih..dibayar kan... haih. melayu...

---------------------------------
cuba letakkan diri anda di tempat kitorang. mana yang sempat aku akan ucap, pd yang tak sempat mintak maaf.hanya kerana keje kami begini korang suka2 cari kesalahan kami. dah cermin diri ke belum?

cuba ucap terima kasih selang 30 saat selama 1 jam.seolah2 korang melayan setiap jenis kereta yg datang ke pondok tol.boleh?kami manusia jugak bukan robot

btw, aku berbangsa kadazan bukannya melayu yang suka merendahkan melayu yg lain

-aku penjaga tol-

aerialviu said...

betullah kak sendok, kat tol umah kita ada sowang jantan nih kekwat btol! xpenah senyum n say TQ masa bagi tiket or amek duit. macam lah kita nak ayat dia. tapi tu masa kita bwk keta local g pasar lah..... tapi bila kita bwk keta mewah tuk melaram, wahhhh.... senyuman dia punyelah meleret! huh! very typical. apa keleszz nak balas senyuman plastik tu.

Anonymous said...

ishhh tolg sikit kadazan oii..aku melayu tk penah rendahkan melayu yg lain terutamanya kt org bukan melayu.

Anonymous said...

perhaps you can explain to me why do you put "haih..melayu" at the end of your sentence?it looks like you feel irritated with that kind of comments.i've seen a lot of malay used that.is it a typical malay phrase?

anyway, thank you for your comment. have a nice day

-aku penjaga tol-

Tengku Anggerik said...

(*^_^*)
terima kasih.... (^_^.)

kak senduk..meh datang jepun ni... kalau kak senduk datang sini..pasti akan rasa diri dihargai oleh semua orang... ucapan terima kasih ...dan senyuman serta layanan yg baik sopan dan santun ...ada di mana-mana... sebab tu saya suka stay di sini... pergi mana-mana tk menyakitkan hati...

bye kak senduk... take care..

\(^o^)/
ありがとうございます。。!!

Anonymous said...

tukang kutip tol mmg byk yg mengada2..terutamanya pompuan..bila nak tukar shift, terkedik2 tonggek jalan depan kereta org ramai, kononnya ada lah yg memandang, hey sorry ler...tolg basuh punggung korang bersih2 dulu ok.

Anonymous said...

Toll gate girl? emm hangit dan tengit.. tapi diorang cari rezeki yang halal. Tak kiralah apa jua yg kita kerja dan lakukan.. sejauh mana penat dan letih kita pun.. senyuman dan ucapan terima kasih wajib diucapkan. Itu adalah tanggungjawab. Tak ada istilah panat dan letih atau krem mulut kalau nak jd penjaga toll. Kalau diri dah rasa tak boleh nak senyum..jgn kerja penjaga toll. kerja je dkt rumah org mati.. sentiasa suram.

Let's SHOPPING Uollss!