ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Wednesday, 27 January 2010

Buta oh buta

sekarang ni akak tengok ramai betul orang buta datang minta sedekah..lagi2 kalau korang lepak2 kat kedai mamak or tempat2 makan open air...time kita syok duk borak time tu lah dia datang minta sedekah....

bersedah itew kan amalan yg mulia... bak kata orang tangan yang memberi itew lebih baik dr yang menerima kan...orang kata kalau nak besedekah biarlah jangan sampai nk menunjuk2 kan...

wah gitew kan tetap nak raba2 kan...

macam akak kat puchong ni...lately ni ramai betul orang buta minta sedekah...betul ke buta...ada orang2 buta ni buat road tour ke ek?..akak tengok pandai je dia elak2 meja kat kedai tu....akak syak diorang ade buat latihan elak halangan ni...lepas tu dia mesti datang berdua...yang tukang bawak tu pulak punya lah sombong..senyum pun x nak..

ucap lah terima kasih ke..bukan kita minta tp..pandai2 lah kan...lepas tu akak tengok yang tukang bawak tu siap pakai baju kurung siap batu lip lap lip lap..siap gelang emas bagai...yang penting hp canggeh ok...amboi...kelas ko kan...

yang bawak orang2 buta ni ejen diorang ke ...or ade talian keluarga ek...

biasenya lepas kita bagi sedekah..dia akan bg tisu yang kecik tu..dan kadang2 kalendar ...tp ade gak yang pose2 lepas dapat duit berambus terus...

kenape semakin ramai orang buta sekarang ek...ke masing2 pakat jadi buta sebab hasil mintak sedekah lebih meriah dr keje2 biase...ape dah jadi ngan orang2 istimewa ni ek..


diorang kan hebat dalam deria rasa tangan kan...bukan dulu orang2 cam ni lebih hebat buat bakul...?..opsss jahatnya aku

korang bayangkan lah satu malam dapat kutip 200 ringgit ujung bulan bape uolss...kalah gaji ko exekutif ok...ko x menangis!

cita2 adik bila dah besar nak jadi orang buta..adik leh kaya...

nak di maki..dosa..kang orang cakap kita ni x berperi kemanusiaan...mmm entah lah uollsss

akak bukan salahkan takdir uolss..tp agak2 korang kalau satu malam ade 5 orang buta mintak sedekah kat korang..x ke kopak..walhal ko duk minum kat kedai mamak tu minum nescafe o ais je...yang harganya 1.50 sen...

mmmm..walaupun mak x leh melihat..mak tau rupa ko ni elok....

ni nak cakap ni..yang penting...datang naik kete ok...pastu kuar terus pos tongkat...yang betul2 buta kita leh tengok..yang belakon buta cam ne uolss...

apepun bersedekah lah dengan seiklas hati tanpa minta balasan...ape pendapat uolsss....

20 comments:

Signorina Syima said...

sy tak pernah bagi derma pada si buta lagi semenjak 2 tahun lepas... rasa seperti pendustaan semata2 kebutaan mereka tu...

ZIANA ♥ FARREL said...

dulu masa uptown femes tiap2 malam i lepak..tiap2 malam kena pau dgn org buta..pas2 bile dh malam buta diorg makan besar2an kat kedai seafood nyonya tu..ala dekat2 kedai kuehtiaw kerang!!mmg geram!!

Hezesuze said...

ermm selalu mak sedekah pada org yg betul2 buta...alah yg jual tisu segala bagai n men muzik tu...

budak2 mintak sedekah langsung mak xlayan noks...tau mesti ada ajen dia...

derma ngan ikhlas tau...ahaks!

Mama Qaseh said...

Huhu saya pun dh kena tipu ngn itu kumpulan org buta..
Pegi course kt KL mkn mlm kt Kg Baru jap lagi org buta dtg silih bganti mnta derma..Saya n kwn2 bg laa kita mna tau kan da sindiket..
Skali otw nk blik hotel npk org buta td tue lintas jalan tk pegang tongkat dh huhu siap pimpin tgn org yg tk buta..
Apa Kesss???

HafizChan said...

Untuk elakkan rasa was-was, gunalah pilihan lain yg kita ada.

seperti tabung masjid. sedekah2 jugak, yang penting jangan lupa berzakat. heh

Che Sue said...

rakyat mesia terlalu dermawan..takley wat apa..perasaan kesian tu kuat sangat...its our nature..tapi sy tak penah nk derma2 kat diaorg ni..tak kuasa!sb mostly depa ni mmg ada sindiket laa..buat apa kasi kalo ati tak ikhlas kan..

Kak Ngah said...

kawan aku kena, org buta masuk kete belah driver & pengiring dok tempat penumpang...

org buta lipat tongkat & pandang kiri kanan nak melintas jalan...

org buta yg siang nyer dok kat tepi bgunan hsbc yg dekat ngan CM tapi pagi2 buta berebut ngan aku nak naik train..= celik ....

aduh....
palsu sokmo!!

Eri-chan said...

owh kat ampg point ramai giler yg dtg time lepak2 di pelita...mls nak lyn, kanak2 ada, dewasa ada..
kesahnya aku nampak org "cacat" ni diturunkan dr sebuah van di lorong2 ampg point..ahahah mesti yg tkg bwk tu ejen..keji betul....
ye kalau nak sedekah better kat masjid, at least tahukan apa diorg salurkan duit tu kemana-mana

||| PöJìé PööH ||| said...

Selalunyerr klo ada yg berusaha, xkisah la jual kalendar ker, jual tisu ker, main muzik ker sy hulur la jugak singgit dua..
klo minta saja² tu bo layan..
tp kdg2 sian hulur la jugak!

Adam said...

kalau hari2 nak layan bolehber lobang poket uolsss...ape2pun nakbagi biar iklas.. kalau x iklas baik x payah bagi langsung...matilaaa

peej said...

pija mmg tak bagi. sebab was-was. so if bagi macam tak ikhlas je. baik tak payah kan. tapi if tergerak hati. bagi. tapi usually hati tak bergerak la kan. haha. memang keji ;p

Q said...

betul tu..pilih option yg lebih kita rasa yakin..me selalunya gi sendiri rumah orang2 susah kat kg tu..tanya mak tanya tok ketua..atau ajk kampung..pastu gie sendiri jenguk..yg tu me yakin benar2 sampai ke tangan yg empunya dan memerlukan.Tapi me pernah tanya ustaz, macamana kalau kita derma ikhlas tapi rupa2nya org yg mintak derma menyalahgunakannya..ustaz kate, Allah akan memberikan ganjaran pada niat ikhlas kita itu, bahagian si penipu, dia sendiri akan tanggung.

JaNgGuT CiPuT said...

ermm betul tu kak senduk...
skg ni memang makin ramai la orang buta yg datng nak minta sedekah masa kita sedang lepak2 kat kedai...
tapi nasib baik stevie wonder x macam tu kan
ahahahaha :p

tanganseni said...

mmg slalu aku x layan..sbb zaman skarang ni xde alasan untuk xleh kejer..kalau betul2 susah,yg tukang pikul org buta ni slalunya sempurna je,apsal diorang x tolong crkan kerja ke..kdg2 kena gak sembur ngan aku..paperpun,masy. kita arini kena bijak menilai sikit...kalau x, gol.miskin tegar akan bertambah dan mungkin kalian juga terpaksa meminta sedekah dgn menggunakan method yg sama..

Sh@h said...

kak senduk..next tym..jumpa lagi yang buat2 buta tuh...kak senduk rampas tongkat dia...kak senduk tekup muka dia kat tetek kak senduk ok...gtew....

AzAz said...

mrk x buta mata tapi buta hati... Opss... sy x bg, wat dono jer... klu nk sedekah pun ikut saluran yg betul

Budak Gelap said...

bayar zakat kat Pusat Pungutan Zakat bertauliah jer...tu lagi penting... orang2 mintak sedekah ni tak tahu betul ker tidak.

Flowerie said...

haa jiran aku dulu peminta sedekah..
nk kate miskin sgt...nipu la..umah ade sebijik..mak nyer yg buta, and mak nyer ade pekejaan ttp org gomen lg..ade satu hari tgh lepak kedai mkn..derang dtg kat meja mkn aku then minta sedekah.bila perasan yg derang minta tu is jiran mrk..terus cabut lari..
pk2 la sendiri..

Kak Maria said...

yang pelik, time kita makan kat warung memang orang buta nie datang bersilih ganti... tapi diorang x pernah bertembung sesama sendiri... i mean tak pernah ada 2 pasangan buta mintak sedekah serentak di tempat yang sama... seolah-olah ada ajen yang mengatur jadual depa nie... cuba uol perhatikan... betul x cakap akak

waiem said...

Kak, len kali sedekah senyum je kat depa...

Let's SHOPPING Uollss!