ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Friday, 5 August 2011

ramadhon mari berjimat


diam x diam dah 5 hari puase kan...

makin puase makin busy hari2 akak..mane nak p teraweh..keje...tadarus..ish ish busy betulll...

kita nak cerita..... sepanjang 5 hari ni akak dah p 2 tempat bazar kat area puchong prima dan puchong perdana...

ya tuhan..berhimpit2..ter kepit2...terjerit2....alooooo ni ramadhon uollll..di ulangi romadhonnn...

mane kan muda tua..laki pompuan..bujang dah kawen...penuhhhh kat bazar...ya tuhan....penuhhhh nak beli kat bazar romadhon...

ko sebut je nak makan ape...sebut...karipap pusing..karipap golek.. semua ada...tp rasanya hampeh..rasa hanj...ujung2 lempar longkang...

akak kalau ke bazar akak bajet 5 hengget je...so bawak duit 5 hengget ngan ic je dalam poket..jgan bawak wallet..kalau bawak lebih almaklumlah akan pokai bila pulang ok...

kita ni puase mmg nafsu mmg besar...ko nampak ayam ko rase sedap...ko nampak kueh nampak sedap..beli kueh sekarang x leh beli singget...kena beli 2 hengget 5 ketul kan...kalau nak beli beli kueh yang uollss dan family betul2 suka sahaja..jgan feeling beli kueh yang nampak chantek n nak cuba2..jawabnya..tongsampah lerrr...

makcik jual kueh tu mmg buat muka2 kesian dan buat2 cam kueh dia yg palin g sedap didunia kan....walhal dia mmg x tau buat kueh..kalau dia pandai sgt buat kueh kenapa dia x jual waktu x bulan ramadhan kan....semua tu main tibai je..janji nampak jadi bentuk kueh ..then jual... kannnn

kalau membeli kat bazar tu..kalau boleh nak cukupkan satu jari satu plastik makanan baru balik kan...sampaikan cekodok yang korang jeling pun x kalau bukan bazar ramadhan tu korang beli sampai 3 hengget kannnn....betul tak

air oren bodoh tu pun beli kan..walaupun rase cam air paip kannnn....sebab ape beli..sebab nafsu...

so sekarang ni akak pesan ngan mak akak kalau ari biase masak nasik dua lauk cukup...buat macam masak hari2 biase je....kalau adik beradik akak datang bebuka je baru ada2 macam2 sebab masing2 bawak makanan kan...kadang tu x habis gak..nak bawak ke sahur dah x sedap kan..buang...membazir uolsss....

kat umah akak ni ..makan sepinggan dah kenyang..lagi2 2 orang je yang puase kat umah ni..sebab bapak akak uzur..so akak x bg dia puase..takut mudaratkan kesihatan dia...

so bulan baik ni x yah lah kita membazir....akak tau uollss semua ni mmg kaya raya...tp ingat jgan membazir uolllssss.. ingat tuuuu

53 comments:

t e m b u m e said...

BAIK KAK SENDUK! BERITA PAHAM! hehehehe

Meck said...

hahaha yeah u ols

kontroversi iklan ramadhan 2011

Eri-chan said...

blm pergi param lagi kak senduk weh...samalah masak 1-2 lauk cukup jgn tamak2...

sHieRa cAkAp said...

Salam Kak Senduk..
Ya Allah memang betul pn, masa ni lah nampak semua benda sedap! Tapi saya dah kena tahun lepas.. Asik terbuang so tahun ni kalo beli pun beli apa nk den blah! Yang meniaga masa ramadhan ni pun betul kak! Nampak mcm sedap tp cer beli..adui.. memang tak lalulah!

La dOLcE mEa_nAtt said...

baik kak senduk...membazir itu xbagus...mujur sy balik keje kul 7 jd memg xpegi la bzr rmdn...jimat okehh

Sang Tekukur said...

insaf sat.

lizzy said...

wahh...meriah bazar..dh 3 tahun x gi bazar ramadhan..kerna ditugaskan kerja outside from msia...yup2 jgn bazerr..x elok tuh..

happy fasting kak senduk..!may this ramadhan gives barakah to all muslims out there..aminn..=)

Heart Shaped Box said...

baik kak senduk!
*2 hari cuti di rumah saya penuhkan dgn membaca blog kak senduk dari first post! hahahah mmg class cercaan kak senduk! rindu teman2 drag di tempat kerja lama dulu..

NadiRah said...

baik akak~
saya ambik sesenduk akak jer..kih3

Chempaka Merah said...

i nak tggu smggu nak raya baru i p serang bazar.. mase tu la hage makanan murah & orang x ramai.. ^_^

Cikgu Fikri said...

wah..
suka tgk kak senduk berdakwah cara mcm ni..
bagus kak... :)

myamyza said...

reader baru disini.. belog ni memang besh, asik bergelak ketawa sajalah kite.. hahaha

QASEEH HATIKU QASEEH said...

kak senduk..
sy mmh setuju..
rasa2 nak dtg dgn penjual mknn/kuih2 yg x sedap..kemudian nak ckp.."lain kali klu x pandai masak..jgn perasan nak bisnes mknn...dpt duit x berkat..menipu pelanggan"..

1st day saj p bazaar..rasa rimas..x ruang..be impit2...mcm nasi himpit..
mcm2 bau ada..kejab bau mknn sedap..kejab2 bau ketiak hangit..hampeh..ilang selera..;p

lailon said...

tu tamak haloba tu mesti best friend dgn syaitonn kan XD

Nadia Harnisa said...

saya dah 3 kali terkena.. soya masam / popia hangit / kuih gulung ini tpulut berlendir.. apa yang saya buat ngan pkcik/mkck/kakak tuh kat sini http://asinrahaidan.blogspot.com/2011/08/suke.html

Ah Win said...

kak senduk...sy suke tazkirah akak.

buat sy rasa insaf sepenuh ati.
sempena romadhon..entri pun ala-ala bau syurga

~LIKE

bighagenjo said...

:D setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

casamaya said...

Salam Ramadhan Buat Kak Senduk,

Ya Ampun, lama sudah tak menjengah blog Kak Senduk..Hari ni terbahak-bahak saya baca older post Kak Senduk...Hilang segala tensi...

Buat Kak Senduk, selamat menjalani ibadah puasa...

Regards,
ZK

Ct Arina said...

cara yg best utk berjimat. pasni bawak 5 inggit je g bazar. haha ;D

+whuttadilly? said...

pasni bawak rm5 je pegi bazar ramadhon...jimaaattt kan kakak?

Clarky Afif said...

sirap ngokngek pun dua hengget tao! letak dlm plastik besor, ikat biar kembong.

tahun ni aku puasa sengsorang sb famly aku gi umrah, amekkau. beli jelah..kwasser nak masak. rugi gas je hihi

gadisBunga said...

saya singgah sini cik senduk...

saya tak gi bazar. senang citer!

Atiqah Ahmad said...

baik kak senduk. arahan difahami. :)

Cik Kasut said...

akak diet yek...makan nasi 1 pinggan jer ...heheheheheh

alia said...

setakat ai tak pi lg param ke baram ke..cume beli kat tepi² jalan je sedap jugek..

NenekPenne said...

betul... tak payah mmbazir...
betul lagi...kalau dia masak sedap apsal bulan puasa je sibuk nak masak? tu memang masak tak sedap laa tu...

yang masak tak sedap satu hal, yang perhangat lauk semalam pastu jual balik pun ada jugak tau....

Beto Rahman said...

hahaha apsal lebih kurang entri saya?

http://betorahman.blogspot.com/2011/08/ramadan-101.html

jangan membazirrrr uols

Anonymous said...

setuju sgt dgn ape yg kak senduk kata n tq sbb mengingatkn kita semua :)

ciK LyndaWawa igUana said...

kak senduk....=].....selamat berpose

Mya said...

baiklah akan saya ingat pesanan kak senduk sampai ke hujung hayat saya

Rahibah.com said...

Kalau aku bawak 5 hengget mau nanges hentak kaki kat PARAM. Selera dan nafsu serakah besar katanya...

EndyScenes said...

berjimat budaya sihat! yeay!

BeauTiFuLGirL said...

mmg dh berjimat kak senduk oii...tp ujung2 mknan benda yg dibeli mcm hampeh! mmg hanj kan??

nurayunni said...

insaaf sekjp!

Michada said...

sy akan ikot nasihat kak senduk.yey!

zuradayat said...

samalah kita kak senduk. kita org laki binipun ckp mcm tu. bulan puasa ke bulan tak puasa ker, msk mcm biasa. 2 lauk cukup. jgn tamak. tak habis punya. last2 ke longkang. pegi bazar ramadhan? hish boleh kira. adalah 5-6x taun lps. taun ni br 2x. mmg tak apa2 ntah kueh mueh yg dia org jual, mmg tak sedap. mcm hampeh.

Roy aziz said...

meletops..nasihat ustazah norbayah sgt..heheh..:)

Anonymous said...

meriah meriah! meriah berjimat~

Yuyu Musa said...

hahha..salam ramadhan akak...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

baziaq tu amalan saitonirojim...

Anonymous said...

ya! tu dia sempena ramadhan ni...post2 kak senduk pon temanya ala2 ramadhan jugak...bagus!

cik Tee dan Nik said...

saya belum TERsinggah pasar ramadhan lagi. heeee~

itamrazali said...

selaamt berpuasa kak senduk..*hugs*

cantekk said...

stkt ni aku blum jejak lagi la bazar ramadhan tu.. perghh lau pegi mau tak sploh hengget..

Anonymous said...

NAk duit raya lebih Raya ni??
Jom Sertai saya,kita jana pendapatan berganda sempena raya ini.
hanya keluarkan modal rm20 seumur hidup,Anda pon boleh berjaya dan menjana pendapatan rm200-rm600 seminggu!!
dan bole like page : http://www.facebook.com/pages/My20-MyBusiness/233718583333942

Pm Utk details: http://www.facebook.com/syamsoul.maarif
atau daftar : http://www.rm20segera.com/?r=kolmesyam

kalo ade soalan atau berminat, jangan malu utk bertanya.

Anonymous said...

sangatlah btul nyah.. jangan bazir,meks skunk pown feeling2 masak kat rumah jah,lagi jimat dan sedap..

bazaar ramdhan plak makanan mcm hanjss pastue mahal

Mikah Lurima said...

bagusnyaaaaaa! I bajet rm10 kot. haha

BudakNakal said...

nak x nak.. saya dengan rela hati menjadi follower akak yg ke 2667... ntah camne bleh klik2 masuk blog ni.. bru baca 3-4 post da ktawa pusing2 satu umah... seyes best!!! ayat tuju2 akak mmg profesional... rasa mcm nk hbes baca smua post mlm ni gak... ape2 pown truskan perjuangan.. hehehe... dari 10.. blh bagi akak 100... meletopz!!

CALLME mar . said...

rasa mcm hanjjee .. KAHKAHKAH

Anonymous said...

Baiklah

MK said...

Jom kak senduk kita lepak mamak ABC nak...kita pekena teh tarik...hahaha

.:rizaL:. said...

http://igossiprizal.blogspot.com/2011/10/blogger-kak-senduk.html

Khas untuk kak senduk...seronok bc blog akak!

Yuanrvep said...

akak diet yek...makan nasi 1 pinggan jer ...heheheheheh

Let's SHOPPING Uollss!