ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Wednesday, 23 January 2013

Nama saya senduk..nama awak?

Contoh situasi di dalam satu majlis perkebumian di tahun 2040..seorang iman menalkinkan si mati...

"Wahai Fakhry Hasif Harith Zulfaqar Bin Adriana Qistina Amani, Wahai Fakhry Hasif Harith Zulfaqar Bin Adriana Qistina Amani, wahai Wahai Fakhry Hasif Harith Zulfaqar Bin Adriana Qistina Amani"

Hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah
Yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini
Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat


yer lah kalau talkin kan bin or binti mak kita kan...

ok sekarang..korang paham x situasi sekarang?...agak2..tergeliat x lidah pak imam tu nyebut nama si mati...

hi nama saya.. Aaron Rayyan Ridzqie Danial...(walhal anak ini sesuai di beri nama PARAM  jer yer...)

zaman sekarang..mak bapak lumbe2 nak bg anak nama panjang n mirip omputih tanpa pikir apa maksud nama tu...

dengan mengharapkan anak dengan nama adriana qistina amani tu bila besar nanti akan jadi comel dan cantek...walau hakikatnya bapak budak berwajah kuali dan ibunya mirip lembu laut...yang penting nama anak aku kelas....

sebab tu lah dalam islam ada bagi contoh2 nama yang bagus untuk membantu membentuk keperibadian kanak2 tu bila dewasa...

nama tu penting..contoh pernah x korang jumpe mana2 wanita2 terstatus "sundali" yang nama dia macam siti umairah...umul khadijah ke..bila dia memperkenalkan nama dia kat pelanggan...pastinanya nama2 cam ..farah..kelly..diana..nama2 moden..supaya nampak seksi dan menarik supaya nampak sesuai ngan kesundalian mereka...

sebab tu pemilihan nama anak sangatlah penting..jagan main bedal je... asal ade kat tv kuar cerita pompuan cantek nama damia...semua nak letak nama damia...kuar watak tv nama qistina...lumba2 nak letak.. kadang tu nak kelas kan nama tu...asal ejaan nya rokiah..tp nak nampak kelas...tukar ejaan jadi rokieyaaa

tu kalau pompuan..anak lelaki pun sama...daniel...ryan.. rizdqie Rayyan Daniel...x ke pitam....

haaaaa tu yang baca tu ada lah tu anak yg nama cam tu kannn...

kalau akak nak senaraikan nama yang pelik2 mmg x abis...main bedal je campur nama melayu omputih cina campur yenna...sekali gus..ujung2 maksud nama tu buruk...

bila dah tua nanti kan nama2 yang extravaganza ni akan jadi kurang sesuai...x tau lh pulak nama cam tu masa depan jadi biase kan....

lepas tu nama paling kurang dua perkataan..kadang tu 4 ke 5 patah pun ade..contoh Fateen qaleesha Damia adha..ujung2 panggil eton or baby....x ke bangang...nama panjang tu gunanya apa?...

betul x..korang nak marah akak korang punya pasal...sebab rata2 kawan akak nama anak diorang nak sebut pun macam nak terbelit lidah..bila tengok wajah anak..nauzubillah..macam anak patung beli kat pasar malam.....

xde lah akak dengar orang sekarang ni nama..siti zaleha..mohd hadi..khalsom.. fatimah.. hamdan...ker..lom jumpe lagi...

mungkin ada tp leh kira pakai bulu hidung...

ni semua pengaruh nama dalam tv...

topik ni pun ada di utarakan oleh orang lain gak contoh macam dalam blog cikepal06.blogspot.com 

so pikir2 lah bakal emak..n bakal bapak...kalau nak bagi nama anak tu beringat..jangan main bedal je...jangan sebab nak biar sedap..nampak hebat..sebenarnya menampakkan anda ni cetek ilmu...

ingat uollsss... biar bangang sekarang jangan bangang di kemudian hari...

apa maksud tu?...entah...lu pikir sendiri...

"sambil jeling kat hotmama yg sibuk benor buat kek tu"

93 comments:

Kira Kekuri said...

orang sekarang nama memang gila kentang panjang dia. ishh ishh kesian dekat pak iman menyebut nama tuh

Zila Erzil said...

hahahhaha...

kalau nama senduk binti kuali kan senang nak sebut... kelas kau jahhh..

Shahada Fauzi said...

aku baca nama yg ko taip dalam entri ni pun dah berbelit lidah kak senduk oi..hahaha..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

nama saya sudip.. nama awak senduk kan?? hahahahaha.. anak daku kak senduk nama bapak dia bagi jadi seringkas nama bapak dia jugak. Nama evergreen gitu.. takde nampak lapok sangat & takde la nampak trendy sgt. 1 patah perkataan je. senang boleh sebut nama penuh bila nak panggil. Nama bebelit lidah ni esok2 yg nak terbelit anak dia jugak.. isi borang tak cukup kotak nak isi huruf. nama pun dah boleh buat cerpen, mana nak cukup column kan?? hagak2 skit la kan nak bg nama.. kesian esok2 kadi nak akad nikah.. takut bukan pengantin laki yg kena ulang akad.. kadi yg kena ulang nak akadkan dorang nikah.. almaklum la kadi ka org lama.. hahahaha. tu blm masuk bab talkin, kan??

Yang pedas >> JANGAN TIPU CAKAP TAKTAU PRE WEDDING TU HARAM

Miss Moon said...

hahahhah klas gitew entry nih terus menusuk kalbu ..

nama anak mak sangat classic u ols ...sutan iskandar ...

tgk la pas nih ramai la letak nama Adam Mukhriz tak pun Ain Hawani ...muahahhaha

alialisa said...

hahahhah..vavik sangat ko nyah

kukukata.blogspot.com said...

pecah perut hokeyh baca

PASANGAN GAY BERSAMA DENGAN ANAK-ANAK MEREKA

Miss Layaleya said...

hahahahaha.. saya pn pnah post pasal nama2 ni.. org tganu sebut "nama glamor, tapi muka PORONG".. PORONG tu maksudnya comot.. x sesuai langsung..

hahahahaha.. sambung gelak lagi..

Nursaila Norman said...

hahaha..hadoi..puas gak hati saya lps baca apa akak tulis ni..dh lama sy nk cuba sampai kan kat kwn2 yg letak nama anak pjgn berjela2..tp kalau ckp kat diorg xpasal2 diorg sentap pastu sumpah supaya sy xdpt anak pulak..huhu! good job akak senduk :D

nana said...

kesian ok nama panjang2 masa exam sekolah nanti. org dah jawab soalan no 20 dia tak habis lagi tulis nama.

NenetPenne (NP) said...

terbaik laa kak senduk

kawan i nama danial laaa...danish laa walhal datang dari ulu banat

yang tak best nama kemain cantik... salmah ..ujung2 panggil selamoh...nama aishah, ujung2 panggil esah.. panggil nama elok2 boleh tak???

rasanya qistina tu nama puteri raja jin..eh betul ke ni??

Art Mohamad said...

best lah Kak...sy suke uLasan kakak ni...banyak benarnya....besar geLak sy kat opis ni....

Mizz Coki said...

Paling sian besok2 budak tu masuk tadika kawan2 lain senang2 tulis nama dia seorang masih terpleot nak nulis.

hOtMaMa said...

Kannn.. ujung2 last entry terselit nama mak besar tungauuuu.. ye nokkk mak sibuk buat cake.. nak datang rumah mak part time ke tidakkkkkkk?? tukang2 tabur buah atas pavlova mak yg letop2 tew... alahhhhhh...

coppp.. mak ko sedap bagi nama Shamsul Hairi ujung2 ko guna nama Reez Berry... chantekkkk la sangat ko kannnnnnnn... mak tampar ko laju2 karang... yg penting somah kata mat dispatch datang hantar barang pemutih kulit yg ko beli hari tu pitam 5 minit kt depan pintu sbb dia laung nama Jamila dato yassin ujung2 yg datang catwalk jantan berbadan sasa... matilah mak kena rejam dng kak sendukkk... RUNNNNNNNNNNNNN!!!

Mya said...

ok entry ni i tak sentap.
sebab nama anak i YASMIN saja.

next entry plis!

Kak Senduk said...

Pandai ko ngata mak kan nok...

Nama nurlela mazlan ada hati pangilan hotmama..kalau nak kata hot dr segi wajah..jauh panggang dr api.. mak pun konpius ngan ko nyah....

Mungkin hot sbb terbakat buat kek kot...

jameela nama i kat opis... kat umah lak reez...kat tepi jalan nadya..kat surau nurul jannah...

Paham...ko gampang kan nok

J u l i a 。.゜✿ said...

gelak sampai asthma saya baca komen antara hotmama & kak senduk ! adoi laaaaa... *sedut inhaler*

Amin A. R said...

kah3...sendok kena setepek dengan hot mama.......

oni.asyraf said...
This comment has been removed by the author.
Tijah said...

sudah2 la senduk. cukup 3 hari ko buat entry klakar macam ni mau pecah air ketuban mak.

Hazlin Mingsukang said...

Khelassss kau kakkkkkk

Anonymous said...

Korang berdua memang bongok!!..nama panjang2 n sedap tapi last2 org panggil monyet la gajah la...nasib baik nama nadya sesuai kat ko...ahaks...

Anonymous said...

Ya allahhhh terbuasir aku baca komrn hotmama...akkakakakak

aslina majid said...

Terbaek la kak senduk bagi contoh pak imam bace talkin terus... Haha... Aku ingatkan setakat nak bagi contoh time skola je... Menangis budak2 name pepanjang ni nk tulis nama time exam... Nama sendiri panjang, nama ayah pon panjang... Haishh...

Elsie coolzzzz said...

MY FREN NAME "LAYANG AK BERASAP" lagi kelasssss uuuuuuuu ko ada?

Anonymous said...

org yg letak nama anak yg bebukan ni sebenarnya MENGADA-ADA ikut trend gamaknyer... oppsss... maaf pd sapa yg terasa... anyway,apa yg selalu kita tgk, nama ala2 berjela-jela tapi bila dipanggil... selalu pendek jer yg kita dgr,kannnnsss....


abih laa haku kena smash jap lagi... :-P

oni.asyraf said...

klau bagi nama pendek, lain plak citer nyer, ade 1 kes tu, si bapaknyer nak letak nama 'Nor' kat anak dia, so dia cakap kat pegawai yg pendaftran letak nama Nor ajelah, senang skit

so dlam surat beranak dia bila dah siap, terus dapat nama ' Norajelah', pegawai tu silap dengar...

Ym.Bundle said...

50tahun kemudian...


nenek ko nama apa?


Fateen qaleesha Damia adha..


puihhhh...

Anonymous said...

part rokiah jd rokieyaaa tu tringat kat kwn nama saadiah tp nama glamer adieya. mrh gile ble org pgl saadiah. pfttt

Anonymous said...

Kak senduk, thanks part name rokiah tu sbb iolls pasan kak senduk bace kot komen iolls tu... Tibe2 rase dihargai oleh kak senduk... Tapi pakai anony.... Kak, pasal komen anak name kemain glemer, part rupa tu tak memadan benor dgn nama... Kdg2 rase geli n nyampah dengar...

Anonymous said...

name anak saye karlrifqi

noya ahmad said...

wakakaka... nangesss sape yg nama pjg cam ketapi baca entry blog ko ni senduk

aku pn mmg x leh blah nama tah ape2 zmn skrg ni. punyalah gigih bagi nama dh mcm pantun 4 kerat... sudahnya pangil nama anak... EK, BOY, QIS, DOL, n tah ape2 lg

Seeloknya biar kita panggil anak dgn nama penuh dorang.. Contoh Adam kan senang.. panggil terus Adam. Tp nk tergelak aku bg nama kata anak aku Syarah je... dia komplen kat sekolah nama dia paling pendek... acaner tu senduk?? kureng je anak zlm skrg, suka suki komplen mak sendiri

Anonymous said...

lawakkksss.. kesian la anak sapa yg patutnya nama param tu ek?? kuang ashem boi ko ni shamsul hairi!!!

tapi mmg kaedahnya aku pun meluat gak bila nama bunyi mcm fuiyooo tapi bila tgk Allahuakbar... hampesss kahek bekuhaiiiii!!!

letak nama anak yo yo orr pjg2 tapi sudahnya panggil anak kontot secubit je bunyinya!!

apa kata ko buat entry pasal gelaran utk ibu/mak melayu tapi ada hati nak panggil mummy padahal speaking english serope skipping henglesh!! gelisss gilosss!!! basket!!

hazira said...

mintak maaf la kalau apa saya nak kata kan ni ,,,saper kita untuk nilai org ,,,kenapa ???org yg hensem ,comel ,lawa sahaja ker yg berhak ada nama sedap2...ingat itu semua kuasa allah ,,,nak letak nama pjg ker danial ker danish ker itu hak masing2 ,,KITA IKUT PEREDARAN ZAMAN ,tapi tak kata jugak tak boleh letak nama yg mcm lama2 ,,setiap individu ada hak sendiri ,,pada yg mengutuk2 ,,mungkin masih belum jadi ibu atau ayah ,,agak nya lagi teruk korang dr mereka2 yg buh nama anak2 mereka,,,
saya tak paham la bila ada entry kutuk mengutuk ,,tapi masih ada org yg boleh sokong atau ketawa kan ,,,pelik ,,sian gambar budak tu ,,,mmmm ..

Anonymous said...

Ek elehh yg kat atas tu sentap letteww...hahaha! aku sukeeee sangat makian uolls! sangat berkesan.

Orang tua-tua cakap, nak bagi nama anak, kene tengok rupa paras anak dulu..Jangan main tabur je. Biar sesuai dan kena dengan dia.

Sekian.

Anonymous said...

Kak senduk ooooi...
Cube ko buat story pmpuan tua dgn pucuk mude.Aku x nak la sebut name sape...nnti x psl2 kna saman.Xyah la mention name rozita chek wan ka...raja azmi ka,sebut name rita rudaini dgn aidil pn cukup kak oi.Tu sbgi contoh...bkn ngumpat hatta cerca...kan...kan?

Aku yg anonimes...
Demi Moore (ex bini Ashton Kutcher)

Anonymous said...

Jelesss lattewww nama anak org panjang2...hahahaha..alahhh...xde maknenye la lambat jawab exam ke..ape ke...saing2 anak tentu nye nama pepanjang..xde nye nak pendek2 sgt ni..part muka xpdan nama tu..tunggu anak2 korg nak tgk rupa parasnyee cane...huhuuuuuu

Cik Eka said...

hehehehe

pilih nama tu biarlah kena dgn maksudnya..

mmg sekarang nama panjang2..last2 panggil yang pendek je..

Anonymous said...

Ahakssss. Klas la ko pantat... wa caya sama lu... mmg yg cun melecun je sesuaiiii nama yg sedap.. yg muka mcm taik harus letak name2 yg mcm hanjing. X gitu yg uollsss maksudkan. Patutl mak u bg nama ali. Tp u suruh org panggil aleesa (contohla).... dh teringin nk adw fantet la tu.

AKUSUKADIA said...

KAK SENDUK, I LIKE UR ENTRY, KELLLASSSSS!!!MY HUSBAND KIM SLM KAT KEK SENDUK(RIZAL)...DIE CKP MMMUAHHHHHHH HUHUHUHU...

Anonymous said...

nama i tengku nurveeda daniella hydeen chow.. Sedap x kan sendok... Wajah i pon seiring ngan nama...

Anonymous said...

bongokk komen ko ngan hotmama!! muahahaahaha..!!!! tlg laaaa upkan cerita dispatch pitam dgr nama jamila tu kt blog ko kak sendukk!!! ahahahahha.... ckp kat dispatch, jgn main2, ni jamila femes di blog okehh, ko bertuah dpt jmp jamila, yg kitorg ni nak jmp kak senduk agaknya kene bayor kot, kata retisss..

Anonymous said...

bongokk komen ko ngan hotmama!! muahahaahaha..!!!! tlg laaaa upkan cerita dispatch pitam dgr nama jamila tu kt blog ko kak sendukk!!! ahahahahha.... ckp kat dispatch, jgn main2, ni jamila femes di blog okehh, ko bertuah dpt jmp jamila, yg kitorg ni nak jmp kak senduk agaknya kene bayor kot, kata retisss..

Anonymous said...

bongokk komen ko ngan hotmama!! muahahaahaha..!!!! tlg laaaa upkan cerita dispatch pitam dgr nama jamila tu kt blog ko kak sendukk!!! ahahahahha.... ckp kat dispatch, jgn main2, ni jamila femes di blog okehh, ko bertuah dpt jmp jamila, yg kitorg ni nak jmp kak senduk agaknya kene bayor kot, kata retisss..

Anonymous said...

wahai akak yg lg cantek n meletopss aku ni terkentut lalu tercirit nk tggu ko hapdet....u go gurl!!

Anonymous said...

Hahaha.. lawakla uolss ni.. mcm2 debat.. biarla mrk dgn dunia mrk. May be duit mrk dh tiada tmpt nk buang. Dr dok sedekah baik dok beli brg sendiri. Pahala lmbt sg nk dpt dan nmpk. Neraka lmbt lg smpai msnye. Jom2. Kt tmbh dosa dunia kt. Aku suke ni. Lebih2 lg menyesatkan manusia yg alpa di dunia ni.

deno said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

hebat kak senduk!cayalah..setuju sgt!

Anonymous said...

I like...nasib baik my name suits me well....hewhewhew

Me And The Boyz said...

Kakahagaha. Kelako ngeng! Tapi gila sian dekat baby tu wei!

Anonymous said...

PALING NYAMPAH KALO ORG BAGI NAMA ANAK DANISH, KALO POMPUAN DANISHA MCM NORMAN HAKIM. MCM NAK LEMPANG PUN ADA. DAN PALING NYAMPAH ORG LETAK NAMA K-POP KAT PROFILE FACEBOOK PADAHAL MUKA CAM JAMBAN.

jasmdea said...

Hahaha! Uols lps ni hapdet nama2 berangan kt FB plak.. Putra Daniel Heyqal, Zachary Ryan.. Padahal muka konfem kacukan Jawa dgn Melayu.

hazira said...

hahahah,,nak tgk rupa dulu baru boleh buh nama ,,,dah nama baby,,susah nak tahu comei atau tak ?dah nama baby mesti la comel jer ,,,dah besar baru boleh nampak rupa sebenarnya ,,,hensem ker ? lawa ker ?
kalau mcm tu tunggu la umur anak dah 5 tahun baru letak nama .kalau agak2 anak tu tak la hensem letak la nama ali ker apa ? agak2 kalau hensem letak la daniel atau danish ,,'pasal nama pun nak pelik ,,tah apa2 tah ,,

sharifah nur bunga bakawali nur syuhada ariesssa marlia said...

khelasss ko senduk! baik letak name nur senduk je! untung2 besar nanti pandai masak,bkn muka senduk mcm hakak kite ni uolsss,ops!

Lola Azilah said...

ada betulnyer... bg nama anak perghh.. xingat awk tu org melayu.. org yg mix jugak bg nama melayu je kat anak derang...kan..kan..

Anonymous said...

soal bagi nama ni, ada betul gak.. bagi nama panjang2, last2 panggil adik, boy la.. nama panjang, maksud baik bila disingkatkan jd xde makna.. contoh macam mikael, nama dah sedap, tp panggil kael.. jd xde makna..nak bg nama sedap, x kisah, asalkan jangan dipendekkan dengan sebab terlalu panjang nak panggil sampai xde makna...

Capo Grande said...

ini semua pengaruh novel...steady la kak senduk!!

Blog saya

Anonymous said...

Dulu ade 2 org kwan sekolah nama marzatul akma marializa binti noruddin....ngan zaidatul suhaila nora binti ahmad zakeri....pitam oooooooo kak senduk....nama dlm jdual kdatangan jadi short form je...dalam ic tak penah tgk...mau depan blakang ic tu ada nama bersambung.....

Anonymous said...

senduk!! hang takda twitter ka?

sally said...

betol tu..
tanggungjawap ibu bapa seawal kelahiran anak tu, memberi nama yang baik.. memanggil juga dgn gelaran yang baik..

Anonymous said...

..kihkih..betooii tu kak senduk..sy pmnt hakak senduk..salam dr tempe..lob u

Anonymous said...

Ni dah masuk bulan dua dah ni...bile nak hapdet belog kak oiii...

Anonymous said...

Kak senduk cptla bukak isu baru... aku setuju banget dgn ko. Cptla.... aku nk kutuk2 org ni.. ko tmbh dosa. Aku tmbh dosa. Org yg bc dan kutuk pun tmbh dosa. Waaa.... best2... aku suke. Aku suke. Jom jd penghuni neraka.. yeah!!!

Norehan nama cek...senang mak pak panggei said...

Betul la tu kak senduk kata...yg ko sentap sgt tu apasal hazira...kompem2 nama anak hang pelik2 kan...ni..cek nak habaq..ada nama anak murid cek Erra Fazira, Zed Zaidi, Angelina Jolie, JayLo..tak ke lawak tu?habis jadi bahan ketawa orang..lawa ka tak ka bukan persoalan..tp malu la budak tu...ada sorg tu smpai suruh mak tukar nama sebab malu...hahahaha....bongok btoi parents..bajet ikut TREND...ko letakla nama anak ko Siti Sarah ka,Hafiz,Luqman, Zakaria, Illyas, Muhammad..kan sedap tu..gediksss sgt uols nak letak nama Zander Zulkarnain Reeve ...choiiiii...

Anonymous said...

Nice kak senduk! Tapi cuma nak share ngn kak senduk, Danial sebenarnya seorang nabi, kalau Islam sebut Danial, kalau omputih, Daniel. Christianity&Islam percaya kpd nabi2 yg sama, tapi bila sampai kt nabi Isa as, dia dah terpesong dah. Harap bermenafaat.

Anonymous said...

Kat england ni, kalu org islam, walaupun revert semuanya nama2 sahabah, sahabiah, nabi2, mashaAllaah. Org melayu je yg sibuk nak bagi nama2 omputih hheehee.

Anonymous said...

Dah tentulah orang yg ada nama gitu sentap dulu...takpun yg bagi nama anak dia gitu yg buat amukan puaka nanti...hahahaha...amboi kau sendukkkk...
Tapi betul jugak..korang yg kasi nama anak or ada nama gitu, usahlah tersentap. Nak guna nama gitu dikalangan orang ramai, mestilah orang ramai ada pendapat sendiri ye tak?
Tapi betul jugak senduk cakap...kalau org Africa nama Kwame ke, Zwelitsha ke, Kisasa ke...sekali dgr tahu dah African gitu..sesuai je dng rupanya. Respek pun ada. Tapi bila orang sesuai nama Tukiman, Semaun, tapi nama Franzis Damian Azis Jeffri..aiyoo macam tak bangga dgn etnik sendirik pulak. Sentap ke? Lantak ko lah.

Anonymous said...

agak2 zaman skrg ade tak nama anak baru lahir ala2 klasik cam kamsiah...saadiah...rohana...rahmah... ha tu yg pompuan...yg lelaki nama osman...nordin...che mat...abdul kader...hu hu....

Anonymous said...

Setuju sangat. Ramai sangat yang gila letak nama anak macam nama orang takde keturunan. Rayyan lah, mikhael lah, aurora lah. Muka tetap tak lawa jugak, hidung tetap kembang, kulit tetap sawo matang jugak. Kalau dengar nama, rasa macam nak klimaks jadinya, sekali tengok muka macam bulan gerhana pun ada. Kawan aku kahwin mat saleh, anak semua lawa2 baka Melayu campur mat saleh, nama anak dia semua sedap-sedap nama Melayu macam Ibrahim, Adam, Luqman, Yusuf, takde la nak taruk nama mat saleh walaupun rupa anak lebih mat saleh daripada Melayu. Orang kita ni yang suka sangat letak nama pelik2.

Anonymous said...

Ooooooooooooiiiii kak senduk hapdet la blog ni ha..mane ko ilang ni da geti2 hapdet blog ni..cepatla kak senduk kasi story ko yg buatkn ak sakit palo bacenye..plezz kak ak tgh stress ni ha..zasss layaaan..

mama-syira said...

Nama sebenar kak senduk ape? frying pan ke? hehehe

oni.asyraf said...
This comment has been removed by the author.
Forskning Beta said...

cerdik kak senduk. hadith pun kata letak nama pendek pendek.

aku letak nama anak aku K dan F. Bini aku nama D.

memang pendek pendek jer. senang nak daftar kat JPN, senang nak daftar masuk sekolah isi borang biasiswa.

lagi satu agaknya orang dulu2 nama pendek2 mudah nak jadi perawi hadith....

kau bayangkan nama kau panjang2...nak merawikan hadith...

tak berbelit otak?


@hasney^-^ said...

ada member bagi nama anak dia FAIZ bin.... dengan harapan org akan panggil penuh nama anak dia..tp ada gaks yg nak lgi shortcut nama tu..jadi IZ..bengang dier...itulah...kita bglah mcm mana pun..penerimaan org susah...rambut jer sama itam..hati lain2...hi3..redha jer laa..

Hanis said...

senduk betul kak senduk ni.hahahaha

amer akat said...

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

Elle Elyssa said...

nasib baiklah parents bagi nama satu jer. tak pjg2 sampai 3 4 nama. penat tu anak2 nak menulis nama masa exam nanti

Iylia Hani said...

;)

Anonymous said...

alaaa skrg jer dah ada ipad... whatsapp... x mustahil masa exam nnti nama dh x pyh tulis pakai ibu jari jer semua data dh keluar.. apa laa kolot sgt korg ni.... ini semua poyo... nama sy 6 huruf je... nm anak kombinasi ayah dia pilih, nenek dia pilih, atuk dia pilih.... aku redha je nama dorg pilih :-P

Anonymous said...

ayomaaa comeynye baby param tu
ade iras kak senduk sikit
hikhokkk

Cikgu Norazimah said...

betul2..nama anak I muhammad irfan..simple dan mudah disebut..yang penting..omei !! hehe

Anonymous said...

hah hah..klaka la ko sendok!!mmg name memasing mcm dh xtercontrol dah..org puteh n org jepon gak yg rilex bg name anak satu perkataan jer..cmpor name bpk,jadik due..

m y n a m e i s l o n a said...

kak senduk saje nk celah...nama anak aku 1st nama Yusuf & 2nd nama Imran...senang...amik je dlm al-quran nama...kdg2 de gak mcm org pertikai...nama Yusuf katenye mcm nama kampung...sedih aku nokkk...

Anonymous said...

Jerikkkkkk....

Mmg gedik org skrg nih. Nme anak nk sama ngn watak drama/artis n ala2 omputih. Kononnya ikut trend. Tuh bkn trend sgt. Tuh engko gedik. Maklum lah nme ko senah/bedah je, teringin sgt nk nme glamour, kac la kt anak. Moge2 ank ko nnt besar2 glamour kalah artis.

Kesian ko.

Printing Baju / Tempah T-shirt / Baju Korporat said...

Poyo la akak ni

Akak pengawas sekolah ke

Atau AJK kelab sepak takraw

Poyo

Anonymous said...

aku suka baca.. aku suka stail ko jah...cumanya kalau melahar tu, janganla di keji ciptaan Allah.

Muhammad Samsudian said...

heheheh. entry akak ni kelakar tapi ada part2 yang saya tak berapa nak setuju la. part nama lelaki tu, daniel tu nama nabi kak. nama nabi tu danial. rayyan tu pulak nama syurga . nanti akak google ea. semoga bermanfaat :)

Mikah Lurima said...

LOL! Kak, sampai sesak nafas saya ketawa kak. Memang betul. Nama saya pun 3 perkataan tp tak adalah perkataan mat saleh. Ejaan pun mudah. Sejak 2 menjak ni, tengok nama orang lain. Wajib ada huruf Q, X ke Y ke V ke... entahlah...

Suraya Nordin said...

setuju akak senduk! sy sebagai ckg da tak cukup space nk tulih dlm register. name anak da 5 perkataan, name bapak 3 perkataan. ruang 2 inci je. pastu kne tulih tiap2 bulan. aiyooo! menanges mbeks hoccay! len kali bubuh name anak 1 perkataan je kan senang. keje cepat siap. :P

Anonymous said...

NAMA ANK SY SHARIFAH AIMIE MEDINA DAN SYED AMMAR MUIZ.. TRUK SGT KE KAK SENDUK??

intandayani said...

tau xpe..dulu wad registration ward.Bile dapat tang nama pnjg2 ni nak je hulur kat mak die srh tulis sndri..org dulu2 kate nama pnjg2 ni xlrt budak tu nak bawak asik la sakit..wallauhalam

Anonymous said...

nama anak akak pulak
Nur Aireen Farisha Muhammad Fadzli panggil purple,
Nur Athirah Farisha Muhammad Fadzli panggil gegirl...
Kelas tak nama2 anak akak??ala2 omputih...kalu nak tgk omputihnya purple & gegirl bole tgk kat fb kazen akak,nina gaffal.

Anonymous said...

Astagfirullah..knapa teruk sgt bahasa2 org melayu kita.xtakut balasan lgsg.

Let's SHOPPING Uollss!