jom click sini

ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Monday, 21 January 2013

Perkahwinan!

sapa nak kawin.....

kalau cakap sapa nak kawen..semua orang nak...

listen, listen..listen..listen..listen ..listen...to the song here in my heart....gitu..akak bukan sharipah ok..akak beyonce...

akak nak tanya korang..kalau korang kawen bapa hantaran korang letak?...

sekarang ni semua nak letak atas RM10,000.00 kan.... amboi mahalnya...

dengan alasannya.... ok lah tu anak makcik ada kelulusan...anak makcik belanja tinggi...

kalau jantan tu kaya xpe...kalau jantan tu keje posmen?... bolehkah swipe credit card buat ezypayment 0% interest... 

so tepok dada tanya tetek....kannnnn...

bukan apa..akak tengok kawan2 akak kawen ..yg lelakinya kerja kuat nak ngumpul duit hantaran..manekan mak bapak mintak serba satu...pitammm

akak congak2... kalau hantaran RM 10,000.00... duit kenduri paling sikit 20,000.00... tu satu pihak kalau dua pihak...belanja lain2 lagi..hantaran..mak andam...ooooo pitam...

lepas kawen beli kemah kat giant duduk kat padang ragut..sebab dintis...

kalau yang pompuannya tu hantaran 10 ke 20 ribu tu pandai masak...pandai kemas..sebut je nak makan apa...boleh buat..pndai jaga laki..cantek macam erra fazira..xpe... kalau muka bisa ular tedung..lepas tu pemalas..cam ner? layakkah 10K?

terpulang..bukan aku yang kawen...

lagi satu akak nak cakap pasal baju kawen...

sekarang ni akak tengok merepek2 orang pakai baju kawen..ko kawen ke ko buat sarkis...baju kawen..hijau pucuk pisang campur pink...ko ni nak join noraniza idris buat show ke...

lepas tu..baju hijau pink..air pun sama..hantaran pun sama..scalope kemah pun sama..pening aku tengok...

sebenarnya kalau kita guna baju yang simple..warna pastel..cam cream...white pearl..kan nice...

supaya bila ko dah tua nanti gambar tu nampak timeless...tetap cantek...

cuba ko pakai baju biru terquas dengan pink..bila ko tua anak ko tengok gambar..mak i..mak bapak aku ni dulu join sarkis ke...kan bangang tu..tapi ape pun tu pilihan korang le....

kalau mata korang rasa cantek..nak buat cam ner..walau hakikat cam lahanat...

lepas tu kawen x payahlah nak ikut trent sgt...buang duit..buat simple..je..mak andam pun x pening..ini kalau korang mintak merepek2..ko ingat mak andam tu buat dengan muka senyum...semua akan jadi cincai...

so ukur baju di badan sendiri...kalau dintis buat cara dintis ok...


26 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

muka pecah pun kadang2 hantaran pecah kepala pihak lelaki nak pk nak korek duit celah mana walau skolah SRP pun tak pas.. org skrg demand dah tak tengok level education.. depa tgk tebal mana bedak & bapa dia mampu kaler mata dia.. berapa panjang bulu mata palsu dia pakai.. konon anak segak.. masak megi tu tak lepas tetap demand tinggi langit

Yang Seram >> GEMPAR! ZOMBIE DI TEMUI MERAYAP DI BUKIT UTAMA
Yang Hangus >> DALAM KAIN PUN SANGGUP TUNJUK KALAU BAIK

Kak Senduk said...

yes setuju uollsss.. uollss dulu hantaran berapa?..ahakkksss

Mek Tin said...

Meleis... sebena bukan ramai sangat nk hantaran tinggi2 pun.lagi takut dikutuk dek orang. Hilang dari dikutuk, utang betimbun.masyarakat jugak.antaran rendah dikutuknye, antaran tinggi dikatenye demand la nak menunjuk la.ade je tak kene

Shahada Fauzi said...

nak berlomba katanye..kang boleh la eksen2 dgn org laen..ntah le kak senduk oi..itulah ragam manusia..


naseb baek aku tak tergolong dalam golongan yg demand puloh2 ribu tu..aku ni ukur baju di badan sendiri dan badan bakal laki..hahaha..

Anonymous said...

betul la mek tin.rendah kena tinggi pun kena.hantaran tu bukan tujuan untuk sebahagian belanja kenduri ke?macam saya dulu itu la nilai yang diminta

kukukata.blogspot.com said...

makcik2 sekarang ni dah macm nak jual anak, harus bertabah

PASANGAN GAY BERSAMA DENGAN ANAK-ANAK MEREKA

La Cocca Di Papa' said...

kak senduk...
sedih taw, ada org tu kawen pinjam duit kite riban2 tp dah beranak keluar 2-3 eko pun tak bayo2 lagi utang...kejis khennn!!!

Nursaila Norman said...

pernah dulu kitorg g nikah kwn ramai2. lps majlis nikah,mkn ramai2..ms tgh mkn sorg kwn sy ckp 'eh! lupa la! nk tau berapa hantaran dia. jap lagi tny lah'. masa tu rasa nk telan pinggan terus. xsanggup dtg kenduri dgn pmpuan jenis keji mcm tu.

Anonymous said...

aku taknak tunang nak terus nikah je. tapi mak aku tak bagi nak kenduri beso gak mcm adik-beradik lain. kalo takde tunang takde kenduri sanding takut org kata kawin kena tangkap basah. cane tu?

aku nak wat majlis nikah simple tapi jemput la jugak org makan2. macam buat doa selamat tu. tapi mak aku riso mcmkan laki aku ni miskin sgt takleh wat kenduri meriah. padahal laki aku dah ada umah kete semua. padahal yg buat kenduri beso tu kete pun pakai yg 0 downpayment lepas kawen sewa flat je.

nak dengo kata org susah le. kang aku laki bini lepas kawen mkn megi je ade ke org kisah. masa kawen je briyani gam. lepas tu telan bubur nasi je hari2.

Anonymous said...

huhuhuhu... sib baek la aku kawen dah bejaman2! aku kawen rm3k je hantaran (tu sebenonye duit belanja brg kenduri weiii), duit yg aku dpt cuma rm100 (duit mas kawen) lps tu aku beli cincin belah rotan halus giler buat tanda kasih sayang laki aku kat aku.. kenduri sebelah aku je jemput kawan sedara mara sekali harung, majlis bawah khemah je. Alhamdulillah, xde pulak org ngata kitorg kawen tangkap basah!!

tapi... paling best, x pening coz xde utang lps kawen!!! yabedabedooooo...

Anonymous said...

hantaran kawen kitaorg yg letak,takat mana hubby mampu...lepas tu bg dekat mak ayah nak buat kenduri..buat simple2 jer..yg penting lepas kenduri tade hutang..buat apa nak tayang2 buat grand segala bagai.

alialisa said...

dema kreatif la kak oiii...sentap hahaha

aslina majid said...

Hantaran ni sebenarnya utk ape? Haha sori lah aku blur... Sebab dulu ustaz ustazah aku bilang ke aku mas kahwen je yg wajib... Bende lain semua optional... Lepas tu skang ni org kepoh2 pasal hantaran memahal, so aku confuse jugak... Lain la semua hantaran tu convert jadi mas kawen kan baru bahagia terasa idup...

Anonymous said...

patutnye kau tambah lagi kak senduk. cite pasal trend kawin skrg ni yg dah merepek2. pre-wed photoshoot, post-wed photoshoot, photo booth, candy booth, mcm2 laa yg merepek2 budak2 skrg ni berlumba2 nak buat. paling cikai punya candy booth letak coki2 je janji ade candy booth. ntah pape.

Lan LoloQ said...

Hantaran ni pengaruh amalan perkahwinan hindu...kan nenek moyang kita dulu agama hindu

Anonymous said...

HI KAK SENDUK

THE LEKAT LEKIT STORY said...

hantaran murah jer... mak bapak x demand tinggi, anak apatah lagi. hahahahaha

Anonymous said...

Adik aku kawin 2009 dulu mak pak aku letak hantaran rm15000 tp ok la psl adik aku arkitek n adik ipar doktor so sama2 mampu. Yg aku nk terkincit la ni bila aku tgok bdk2 operator kilang tmpt aku ni takat pmr je kawin pn dgn bdk stor je hantaran smpi 10, 11k pastu memasing sibuk wat personal loan nk kawen. Smpi ke tua le x abis bodohnya...

3n. j3m6414n9 said...

Hantaran tinggi. Kenduri grand. Baju lawa. Pelamin gempak. Fotografer glemer. Makanan mewah. Pengantin mampos.

sally said...

mesti la nk kawen, nk ikut sunnah Nabi,, tp skang ni aku tgk kan senduk, org yg kawen2 ni, yg sampingan tu mlebihi yg wajib..kolo dintis buat la yg wajib je,,mmg suruh hebahkan bior tak jdi pitenah, tp tayah la feeling2 jemput 1Malaysia..sekampung da memadai, ada lebih duit ha bru la bole feeling2 nk bg doorgif ke,,tp awas, jgn smpai mbazir..mbazir itu kan amalan setan..

Anonymous said...

satu lg Kak.. diorang ni klu kawin mintak kt Mak Andam mcm2.. nak yg grand2.. mcm raja2.. tp budjed ciput.. siap mntak discount..

Anonymous said...

semua ni trend nk tunjuk gah, riak belaka, ramai laki n pempuan bujang sampai ke tua sebab DUIT... kalau xsanggup sedia duit nikah kat thailand,pastu jd kontroversi xdpt restu....keberkatan sebuah perkahwinan berdasarkan mas kawin n hantaran.. semakin rendah mas kawin n hantaran berkat la

Chieft Harimo'malaya said...

Alah senang aje. . kepada pompuan pompuan yg feeling sangat yg dia tu 10, 20k org org laki sekali boikot kat depa, x kawen dgn depa baru ada hakai .. hahahha
suma bajek retiss, padahai gambo masuk pesbuk geli mak noqq ~~

nanahardlove said...

Setuju kak senduk oi....huhu kelakar btl celoteh akk ni...

Anonymous said...

Duit hantaran mahal sikit bkn sbb pa, blnje kt mesia nih dh mahal akak oi. Kontrak kawin pon dok mencekik mahal. Padahal kalo masak sedap xpe, nih masak cam harooom adik ak masak lg sedap.

Mikah Lurima said...

noraniza idris eyh?? hahaha... tapi betul lah... kawan sy pun macam tu. i mean baju kawen the theme everything. ewwwww! #rainbowpuke

Let's SHOPPING Uollss!