jom click sini

ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Tuesday, 30 April 2013

Jalan2 Cari Nahas

hi uollsss...

ari ni akak nak cakap pasal Jalan Jalan Cari makan... bukan nak kondem tapi rasa marah...

ahad lepas akak ngan kawan nak p tengok wayang di U8 shah alam.. so dekat lah dengan TTDI shah alam kan... so sementara tunggu wayang start ada lagi 2 jam lebih...

sorang dr kawan akak ajak pi makan.. dia kata ada satu restoran dia tengok dalam jala2 cari makan.. nama restoran tu  Restoran keluarga AFC (Anjasari Fried Chicken)...

dia cakap best sebab pengacara tu makan beria-ia.. resepi keluarga katanya... ala2 fast food melayu cam tu.. kita mesti lah kena support business melayu kan...

so sebab dua kawan akak tu lapar kitorang trus gerak ke kedai tu...


sampai je akak tengok orang agak ramai ..mungkin sebab masuk JJCM kot... so kitorang pun masuk.. kat luar ada 5 meja dalam ruang yang amat sempit....kat dalam penuh sempit

suasana ini adalah khayalan yer.. pelsu sangat

akak duduk and dua lagi kawan akak order... counter order makanan ala2 fast food gitu.. tapi makanan dia akan serve. akak tunggu dalam setengah jam macam tu baru air sampai...akak minum float.. kawan akak order coke and sorang lagi akak x ingat apa.. tapi yang sampai adalah sarsi float dan air sarsi.. di tukar sendiri oleh restoran dengan alasan coke dah abis...


orite..tunggu punya tunggu satu makanan sampai.. spegetti meat ball.. rasa x sedap presentation sedih.. meat ball dia besar guli ada dua ketul...seratus kali lebih baik makan kat kedai biase yang serve spegetti ni..


then sampai pulak chicken chop.. lagi sedih... x tau nak gambarkan cam ner...

yang penting yang serve yang lap meja kemas meja adalah kanak2 sekolah rendah.. akak pun heran cam ni punya servise ke deserve masuk JJCM...

then tunggu lagi stengah jam sampai satu makanan yang akak x tau gambarkan apa.. kawan akak kata dalam gambar kat counter tu nampak sedap... afc chicken bite...tapi yang sampai 2 helai daun salat yang kecil dengan lebih kurang 10 ketul ayang goreng kunyit ..potongan dia pun ada besar ada kecik...di curah dengan sos yang ala2 keropok lekor..rasa manis...dia curah terus belambak atas ayam tu..what is that?... 

akak pun x tau nak cakap cam ner dengan restoran ni... nama ..review dah membangkitkan selera..tapi bila datang sedehhh..

kepada orang2 melayu kat luar sana yang nak bukak restoran... tolong lah meniaga denga ikhlas..kalau makanan sedap..puas hati..layanan bagus pasti ramai yang datang lagi nak makan..kalau macam ni lah caranya... first and last lah gamaknya...

terus terang akak cakap..beli ayam kat pasar malas lebih baik...

sorry akak bukan nak kondem business orang..tapi kalau cam ni bukan akak je marah..semua pun marah.. ni namanya jalan2 cari nahas... masih banyak perlu diperbaiki sebelum semua pelanggan lari dan x moh datang lagi...

p/s : to JJCM lain kali x yah nak propa sangat..resepi keluarga lah apa lah..kalau macam ni punya rasa..maknyanya resepi keluarga ko sedehhhhhh!

47 comments:

Irfa said...

oh yg baru keluar dlm jjcm yg lepas
tak baik buat customer macam tu
macam mana nak support produk sendiri kalau mcm ni

Aris Poaka said...

JJCM actually bnyk propa kak. 60% restoran yg dia pergi makanan dia memang sedehhhh!! Serius. Beria2 kite pegi restoran yg da kuar kat tv tuh. Ingatkan best rupenyer mnangis aku kat situ. Da mcm kanak2 kenya datang malaysia.

ZarinAziz said...

Betul tu senduk..ada few restoran yang saya dah pergi..indah khabar dari rupa je..memang hampeh!!

Anonymous said...

ha..ha...suka..suka..padan muka ko senduk...terkena jugak..sbb ahkak pn dh terkena...ari ni kuar jjcm esk terus ahkak carik...cisss...indah kabar dari rupa...menci...menci...

Anonymous said...

btl2..ari 2,sy g kat restoran mee kteam kat keramat ne..msuk jjcm gak..tp mcm akak kene la..service xbgs,tukang amek order campak2 menu kat kiroeg n y plg best,ISI KETAM die BUSUK..mmg xleh mkn lgsg..so,conclusion,jgn caye bulat2 pe y kite nmpk dlm jjcm..

Anonymous said...

masa JJCM datang dia buat la betul2. bos pun turun kedai. lepas tu dia buat asal boleh. kang tak laku kata org bomoh pulak bagi tak laku. niat tu kalau tak betul memang akan cepat lingkup. sama la macam kat param. nak untung byk nak kaya cepat. 2-3 hari pertama ramai la org dtg gerai. lepas tu merasa la jaga gerai tapi dok halau lalat je.

Anonymous said...

kalo macam tu punya niaga alamat melingkop la kedai tu...tuela org melayu(sambil fewling iolss org puteh) org lain nak meniaga ko p[on nak meniaga ujung2 biz ko macam sedehhhhhhhhhhhhhhhh

Miss Brenito said...

nak masuk TV kan, haruslah bodek JJCM yg sengal tuh.. presntation haruslah kalah hotel.. nk keluar tibi uols.. nah ko, sekali realiti tak kiralah siapa pon yg jd pengacara.. mmg sedehhhh.. kiranya keluraga ko punye resepi tak shedap langsung dikk oii... Sah2 la pengacara tuh pon dibayor kan

monstorious wife said...

iols baru feeling2 nak pegi.
Nasib baik ko senduk menyelamatkan duet hakak dari beriya pegi.

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Restoren yg masuk jjcm tu adalah penaja kpd rncgn jjcm..lbi kurang mcm iklan brbayar la jgk..dkt kk sbh pn da prna cuba 3 rest yg masuk jjcm tu hampeh sgt..

MasReena said...

Bagi Masreena produk yang keluar TV dan media ni belum tentu sedap pun... Silap-silap diorang sendiri yang proposed media massa untuk advertise produk diorang!

Cara Pengiraan Harga Kabinet Dapur 3D

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau restoran yg keluar JJCM tu rasanya serik dah nak makan.. termasuk Ahad lepas dah 3 kali terkena dengan restoran yang keluar JJCM.. Macam hampeh sangat2

Info >>Tolong Baca!!Sebelum guna produk Herbalife
PRA >>Pilihanraya artis, jom tengok
PRU >>Jom Tengok JANJI MANIS sempena PRU13
Wow >>Ini Kalilah.. Jom Ubah & Dapat RM20K tu.. Sapa Nak??
Terbaik >>Pelanggan RHB dapat RM50 cash sempena hari ibu. Jom tengok

:: Cik Viva :: said...

yeke macam tu?? tengok Qi promote pasal AFC ni beria2 makan macam sedap bebenor..tipah tertipu rupanya..tak patot!!

||alis|| said...

actly kdai2 mkn yg nk masuk JJCM ni.. deme kena bayar ke JJCM sebenarnya.

ribu riban.

sbb tuh yg x sdap nmpak sedap.

:)

luvelymummy said...

sedey sungguh kesah ko ahkak. Tapiii lebey sedey kesah aku.. uuhuuuu... Kejadian nie baru jer jadi last week. terpengaruh nengok JJCM pagi tu, terus ajak en hubby pecut gi area Alam budiman, Shah Alam. Jauh toksah cakaplah. terliuq daging rusa yg dorang dok canangkan aku usaha mencarik. Pastu x jumpe. Adalah 2, 3 round pusing, address dh betul tapi cmner bole kedai tu xde. uhhuu pastu bukak fb nengok kat page JJCM, nengok komen2 orang, rupenye kedai tu DAH DI TUTUP hokey.. read my lipsss DAH DI TUTUP. Dammmmmn!!! Sedey ker tak citer aku nie ahkak..!! sengall betul!! yg aku mushkil, rakaman tu kurun keberapa dorang buat nyek.. :(

Elle Elyssa said...

sedih kdg2 kalau tgk kedai makanan bangsa sendiri amatlah sedeh servis dan makanan dia. harap improve kan ler makanan dan servis tu. bila org pergi kedai mamak, pandai lak marah2 kan.

Puteri Bt Ahmad said...

hihihi jalan jalan cari nahas

Anonymous said...

diaorg nie mmg suka propa....
ye ye ja 'terbaikkkkkkkkk'.....
~Jolie~

Shida Idris said...

oh my, first time komen kat sini sbb my friend pun kena.

kak senduk dan semua pembaca, masa maria tunku sabri tu jd pengacara mmg betul best sbb dia mmg cerewt tp ntah kenapa tv3 kick die.

tapi lps tu si iqram dan qi, janganla pegi sbb kawan saya sdr terkena. kemain teringin nak pegi makan sup tulang katanya.

sekali pegi, makanan x best service hampeh dan tempat kotor.

Anonymous said...

Betol tu. Atas alasan kate kay maria makin gems. Tgk iqram dinzly bernanah mata. Xsuka mat rogayah embong itu. Si Qi plak cr dia makan mcm xlazat. Penampilan sakai. Ujung2 rs nk bako tv3.

Anonymous said...

Sedeh kisah sgt kak senduk. Berdarah idong saya baca. Skrg ni jus kakton comel da melanda. Demam gwiyomi bangang plak berleluasa. Bobo plak makin dicerca. Aiyoo. Tambah2 lg manifesto2 kat tv. Kalau kak senduk bertanding, saya undi kak senduk. Saya pangkah kak senduk tnpa pikir 2x. Muhaha.

Mikah Lurima said...

Biasalah tu kak... selamat akak dah post kat sini. Dia ingat customer main-main ke zaman sekarang ni. Tak suka cakap je tak suka.

Anonymous said...

kenapa blog akak senduk mcm dah tak kelakar sangat kebelakangan nie...? mcm tawar jer.

Anonymous said...

celah mana lak kena byr riban-riban dekat tv3 kalau nak masuk JJC dek?nak komen tu biar ada fact lah..jangan main tibai. benda PROMOTE FREE ja! propose depa dtg kedai then depa food tasting dulu. pahtu barula dapat result depa nak shoot ke tak.
tp mmg betui kak senduk. kadang menu nampak mantap dlm tv,sampai kat kedai..sentap!!
indah kabo dari rope!
maybe mula2 sebelum masuk tv sedaplah jugak..dah masuk tv terus hampeh.

Anonymous said...

tq senduk sbb inform sesuatu yg patut diberitahu pd umum... ai dah tak percaya kt JJCM ni sbb dah terkena... pegi ke tempat yg di tunjukkan dlm cite tu... bila dah sampai,dah merasa segala makanan minuman kt situ, ianya indah khabar dari rupa sajork... serik ai nk percaya lagi kt JJCM... dan skrg ai prefer cari sindri kt blog atau forum utk JJCM my version... huhuhu...

Anonymous said...

Saya penah makan nasi ayam linda onn.. Dengan jumpe anak lipas celah timun, teh o ice yg lupa taruk gula, servis teruk, pekerja kurang n tempat makan bersepah2. Itu la kali pertama adn last saya pegi. Ajak makan free pon tak hingin

Anonymous said...

Hahahahahahhaahaha siyes lawak

ShirVen said...

stuju dgn senduk. kedai mkn bangsa kita mmg slalu sedeh. aku pernah pi satu kdai mkn dlm kuk 8.00pm, nak order mkn tapi diberitau tkg masak belum sampai. bongok kan. nak buka kdai mkn tkg msk takda, abis tu customer nak mkn apa?? mkn angin? tak kira ker tkg msk takda ms tu je ke or slalu ke yg penting dah nama kdai mkn so perlu ler ada spare tkg msk.

Anonymous said...

kak senduk, lepas tgk JJCM, ayah sy beria ajak gi makan kat Bangi tu ha. mungkin sbb expectation yg amat tinggi,bila mknn tu xsdp saya memaki hamun didalam hati. dah la mahal. kalau sedap mahal takpelah jugak puas hati. bukan nak aibkan tapi toksah la aniaya org mcm tu.. yg QI tu pon makan siap ckp "wow sedap gila" la apa la.. haih saba jela..

maria la costa gemuk said...

Mak heran betul la, apa yang ditelan dek si maria, iqram dgn Qi tu tak sedap, tapi kata sedap. Menipu sangat. Mak berdoa siang malam mendapat belaan ikan ikanan seperti Iqram tau. Walaupun mukanya bisa, tapi mak tau dia hebat diranjang.

aslina majid said...

Aku layan ho chak! je... Ade jugak tempat halal dorg pegi. Dah, jgn nak racist sangat bile baca statement first aku tu.

Anonymous said...

pernah pegi makan kedai nogori kt kelana jaya..tertarik sbb mase tu akak maria yg promote kata sedap..mmg mase pegi full house sbb dgr yg duduk meja sbelah pn cakap datang kedai tu lepas tgk JJCM..tp bile datang je lauk2..aduhai, kecik je portion nye..ikan keli masak cili padi pn besar tapak tangan je tp rm5..makan bertiga tp nk dekat rm100 bayo..ape jek makan pun..menyesal..sekali tu je la pegi...haha

Anonymous said...

hahahaha kelas ko makkk...

Anonymous said...

aku rasa bkn kak senduk la yg karang mengarang citer ni.. tk best lngsongggg jalan crita.. kalu kak senduk yg karang bkn gni ni.. tk mcm crita2 yg lepass besttt sgt wlupun tk best.. crita ni plakkk mcm tk besttt sgtt wlupun bestttt... aku tau ni bkn ko sendukkkk... kembalikan senduk aku yg dluuuuuuu...

Anonymous said...

banyak orang melayu yang berniaga makan macam ni..
tak hargai customer..tapi harga nak mengkapak..
macam cari rezeki dengan tak ikhlas je..
xtau kenapa jadi macam ni..
mentaliti tak berubah ubah..

Anonymous said...

afc memang tahap biasa2 je. service out. tapi tak puas hati sebab kena juga bayar servive charge tu. tax kerajaan lagi. hmmm... kalau order kul 2 petang, harus kul 3 petang baru dpt. :p lambat.

ada gak service penghantaran ke rumah tapi extra charge rm1.

awal dulu mmg rasa nak sokong produk bumi,dah kita pun penduduk ttdi ni. tapi tak tahu la nak cakap. siap kami bertaruh lagi dgn family members, berapa lama hayat afc kalau gitu caranya. sorry afc.

Rosuci said...

senduk top ke bottom?

elly nadyra said...

Arghhhhh bkn semua jjcm tu sedap. Menipu lebey. Ada skali wat review rojak kt bangi. Kata sedap bagai. Member aku mkn skali ngan krew jjcm, actually kuah rojak masin sket. Dia punya review best2 je. Hampeh tul. Aku silent reader ko. Aku suka baca post ko sbb ikhlas dlm penulisan. Teruskan up entry byk2. Aku suka baca. Sempoiiiiii

Thanyaporn said...

lwk abis

Anonymous said...

JJCM tu sebenarnya review berbayor. ade duit, boleh masuk JJCM. X mahal, dlm 8-12k je kot. hihi

Anonymous said...

Last week pegi ke Taman dagang cari ketam lembut yang keluar kat JJCM jugak. Masa tengok Qi makan bukan main sedap dia cakap. Harga murah dari restoran lain katanya. Pegi2 indah khabar dari rupa. Harga Rm12 seekor ketam lembut masak masam manis. Rasa hampeh, masin, pedas. masam manis celah mana ntah. kalau masak sambil tutup mata kat rumah pun lagi sedap rasanya. nasik pulak keras. service out. menyesal pergi. Please la JJCM, carik la makanan berkualiti sikit. jangan nak redah aje asal ado. ujung2 nan hado.

Anonymous said...

senduk masak musti sedapp

syue said...

Sy penah bg komen dlm jjcm.ms kena intrvw tu,sy tnye kena ckp jujur ke?gagap terus krew tu.sbb kedai tu tak sedap langsung!tp orang sentiasa penuhh

merpati ikan koi said...

Utk musim terbaru JJCM kami akan merantau ke Iran dan negara2 teluk. Sah sah kau org tak mampu nak ke sana nak makan kan? - Penerbit JJCM TV3

merpati ikan koi said...

Utk musim terbaru JJCM kami akan merantau ke Iran dan negara2 teluk. Sah sah kau org tak mampu nak ke sana nak makan kan? - Penerbit JJCM TV3

Arina Yusof said...

jjcm ni di bayar oleh kedai untuk promote kedai depa. hahah... tak payah la tengok jjcm ni

Anonymous said...

Hahaha...vest mak ni...terbaek..

Let's SHOPPING Uollss!