jom click sini

ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Monday, 22 April 2013

kalau dah kedekut tu..kedekut jugak

hey blog buddies,

sebelum kita mula ni kata2 pembuka kata kat ko..."sah ko ni bangang kedekut taik idung masin"

akak nak tanya ko!... ko tau x yang setiap sabtu adalah hari tanpa plastic bag. terutama kalau kita p 7-eleven, Giant, tesco bagai.... diorang akan charge 20sen utk satu plastik.. betul kan...

akak rasa semua tau kecuali ko cacat dan x mampu bangun hanya mampu terbaring kat umah....atau pun ko mmg totaly bangang...

bukan apa kadang tu akak rasa kenapa lah manusia ni bangang sangat.. beli barang punya banyak tapi bila cashier tanya nak plastik bag 1 harga 20 sen trus geleng kepala...sanggup ni kepit magie, telor bagai ni celah ketiak.. selalunya yang kedekut nak mampus ni adalah cha ya nun alip..

punya lah kedekut sampai kan sanggup pelok beras ngan barang lain ni demi nak membayar 20sen tu...

then bila cashier tu cakap..barang u banyak u amik lah pastik so x susah u nak bawak... then jawapan dia..." hey 20 cents is money too..why i need to pay extra 20 cents...we must support the campaign , if not u just a useless citizen".. cakap sambil bongkak .. feeeling hidup...

walaupun ko hanya beli beras kampit kecik, magie, telor 10 biji dengan coke satu botol..kan berat tu ..lebih mudah kalau ada plastik...

ujung2 5 langkah dr cashier beras ngan telur ko terhempas pecah terabur... padan muka ... rasakan...

then bangla security tu pun bahan ko ..." u xda mau bayar itu 20 sen..sekarang sudah rugi"...sebab kan sentap agaknya..dia biar je beras ngan telur tu kat lantai ..then ko berambus...

so sekarang campaign mana lak ko nak ikut... kalau dah dasar kedekut tu..matilah 20 sen pun mampus ko x nak bayar...

tapi ape nak buat kan..itu duit ko... pilihan terletak di tangan anda.. dan bukan di kepala lutut

38 comments:

|| A r a W a n i || said...

Hahahaha~
Kalau support the campaign..
Kenapalah kau xbawak beg ko sndri.
Ni kn dah mengena~

Kahkahkahkah~

Anonymous said...

mmg cha ya nun alif ni kalau dah kedekut tak bertempat. eksyen kekadang. padan muka, pesal tak lumurkan telur tu kat muka dia padan dengan muka.

edlidza said...

Kesiankan ajer orang cenggini... hihihi ^___^

Puteri Bt Ahmad said...

hahahha sian die :p

Anonymous said...

Klu da bangsa kodukut, no komen....

Anonymous said...

Klu da bangsa kodukut, no komen....

sally said...

sapot2 jugak, kolo dah sesambil eksen lps tu brg siap jatuh pecah buat dono,,mmg hanjj lah..

alang2 da blagak tu, ce la kepit kemas2,,da jatuh kan malu tu,,patu muke tipis je kan, mcm tak buat salah..jgn kata masa ari tanpa plastik, even kt jalanraya pon sama..dem betol

Irfa said...

mmg sakit ati pun..20sen pun duit
tak pasal2 sbb lupa bawak use bag kena bayar 20sen utk plastik..boleh tak cakap kat cashier..saya ambik barang esok la.sbb ada dapat plastik.hehe

Amanda Suria said...

amik ko..rugi berlipat kali ganda...20 sen jer kot..

alialisa said...

super kedekut..!! padan muka cha ya nun alif!!!!...eh kak senduk ko tak perasan ker ...muzik2 tu ada kak senduk belakang tabir hahahah

Ai Artkid said...

Kah kah kah... bwk lah multi purpose bag kalo xmo bayar. Sombong bodoh sgt kannn~

Shahada Fauzi said...

yang 1st komen tu aku setuju..kalau betol support mestilah bawak beg sendiri..

Hana Maroo said...

kalau dah bangsa tu mmg x pelik pown. pi la mane2 satu dunia ni klu x wat kecoh, x sshkn org mmg x sah

Siti Hawa said...

hehehehe..memang kelakar...memang dah diketahui bangsa itu begitu...
http://dandandiri.blogspot.com/

bLaCk Roses said...

lahaiiiiii kesian si org bangsa tu kan... ahhahaha... ape lah kebangang sgt... kalau menyokong bawak paper bag sendiri...ni x...kepit sane sini..lepas tu jatuh....mendapat lah kan.....

pucca said...

Ada tempat kita bayar 20 sen tp beg plastik hazab sikit, meaning kecik and kena byr lebih pulak. Dia siap charge 20 sean each beg yg kita minta.

Ada tempat, dia charge 20 sen one short..x kisahlah kena lebih dari 1 beg.

Ada tempat yg bagus, charge 20 sen tapi dia bagi beg plastic yg betul2 besar and quality pun tebal.

But, selalu yg kedekut ni...ada satu kaum je.. bukan racist, tp most of the time yg jumpa perangai pelik ni mmg mereka sahaja. Berkira sungguh!!

THE LEKAT LEKIT STORY said...

ni la pepatah mengatakan yang di kendong berciciran.. hahahahaha

Cantik >>Kosmetik percuma untuk perempuan.Cepat clik
Ngeri >>Video Kemalangan Ngeri di Federal Highway
PANAS >>PELAKON AZEAN IRDAWATY DI DOAKAN MAMPUS
Terbaru >>Perisai Wajah yang menghalang Penuaan.Jom tengok
Filem >>Awas! Mereka yang suka tengok filem IRON MAN
Girls >>Hal Orang Perempuan. Jom tengok. Hanya Perempuan
Terbaik >>Tiket Flight Ke Jakarta Lagi Murah dari Tambang Bas Rapid KL

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Paling bkin sakit hati geram mnyampah is bla bngsa cha ya nun alif nie..tym parking..sngaja lmbt2 da tau org sdg tnggu d blkg lmbt2 lg kluar...dan yg slalu hati kering kedekut x mo bg laluan..if kta driving mnta jln signal la mcm mn jgn hrp d bg laluan..selfish..

Mikah Lurima said...

Ok, macam ni... saya rasa apek ke nyonya tu bengang sbb dia lupa hari tu Sabtu then nak SUPPORT the campaign katanya so dia carut lak si cashier. Walhal, dia malu nak spent 20 sen tu. Apa apa jelah... haha!

Ida Hasawi said...

setuju dgn comment 1st di atas, xkesah la dia xnk beli plastik atas dasar supporting campaign, tapiiiii x perlu la bahasa tu nak kasar sangat "useless citizen" really?!!! haish manusia spisis camni patot masuk sekolah adab

wani ezryl * said...

mengada-ngada betul org yg kedekut tak bertempat ni.

hanjeeeng sgt said...

bangsa tu la yg suka picit buah dekat tesco/giant. habis rosak kena kuku diaorang. babieyy.kalau pi kfc nak ayam besar2, hanjenggg!

Anonymous said...

Diorg ni bab kuarkan duit payah.. Bab free nombor satu..

Anonymous said...

Diorang juga lah yang membungkus makanan kat hotel... kalau ade meeting company dgn shareholders, siap bawak tupperware and plastik nak membungkus makanan kat hotel.. org hotel refill la banyak kali pun, still habis sebab diorang ni membungkus...

dzull 'benjy' hairey said...

aritu beli hadiah kahwin,,agak berat jugak la hadiah tu tapi sebab nak bungkus terus, x perlu la nak guna beg plastik.bukannya kedekut pun walaupun kena bayar RM0.20.lepas jer dah bungkus, kakak pembungkus tu pun offer plastik bag.die ckp senang sikit kalu nak angkat.huhu kalu niat tu baik, everything will be fine

Anonymous said...

ada sekali tu.. tak ingat kat mana saya beli barang then dia kata harini xde beg plastik.. saya cakap la nak beli beg plastik dia kata tak ada pun.. dah la barak grocery agak banyak.. terpaksa gigih transfer sikit2 ke kereta... kejamm hahahhaha...

### err.. kalau nak cari kain pasang sulam murah meh la ke https://www.facebook.com/TheZByZam #### (tolong promot untuk biz bestie) huhuhu

Azree said...

Senduk, ko review sikit video ni.
https://www.facebook.com/photo.php?v=10151418511788553

Anonymous said...

kak senduk patutnya sokong campaign ni.
kurangkan penggunaan plastik. my mom pun kadang kadang suka membazir plastik.

orang tua ni, kita kene ajar die sikit. ajar bukan bermaksud dengan cara kasar.

terangkan kenapa mereka buat campain ni. bukan saja saja.

Anonymous said...

Ap salahnya. Veg plastik 20sen tuh derma ok. Ke rumah anak2 yatim. Bkn nyer membazir sgt. Kedekut burek

Anonymous said...

hmm... kalu cha ya nun alif nih mmg berlagak pandai tapi bebal nk mampos sebenarnya... bab kiasu diorg mmg tahap cilake nyer... pasal tu bangsa ni dibenci org merata dunia...

Elle Elyssa said...

kalau dah kedekut sgt plus dah tau nak gi shopping brg bwklah recycle beg. bangang x sudah2.

Thanyaporn said...

haji bakhil sgt

supermommapots said...

Bukan setakat beg plastic okeh.. Kalau bab sopink time tgh bulan Kita Pakai cash pun dok jeling Dengki leteww.. Ingat dia je beruang

noorcahaya said...

ni bukan pasal kedekut... ni pasal... bongok ke tak... dah tau sabtu.. bw la beg plastic sendiri... btol dia ckp... support kempen... sy pon support.. kalo sy nak bli pon.. beg recycle.. singgit jek... ok kak senduk... support kempen.. this is not about doposen.. kaum tu jek... 1 sen pon nak berkira kalo leh..

Anonymous said...

hakikatnye, kalo jumpe doposen kt jln, pandang sebelah mata je. kdg tu bersepah terselit bwk kusi kete, dlm pasu kecik, dlm mug letak pen. x heran lgsung ngan 20sen tuh. tp bile part beg pelestik, kemain berkira x hingat.tu lh mentaliti org msia.bkn kaum tu jer, sume sama.

Anonymous said...

mmg org jenis tu kedekut tahap cip cip.... Klo brg free tu xmandi pn xpe.. Pakai sapu la katakan... Budus

Anonymous said...

hah simpan la 20sen ko tu..
ngn beras ngn telOr ko xdpt
puih!!

sham said...

Allah kak senduk jenis bangsa non Malay Kat Malaysia/Singapore memang camtu..syakeje sbgai receptionist Kat slh sebuah hotel di jb..mereka2 ney kalo dtng cin mostly xde Adab sopan bila dtng apporch org..lebih2 g kalo mabuk..kurang ajar sangat..pastu bila ckp ng kite ckp omputeh tpi x pandai..klaka2

Let's SHOPPING Uollss!