ahli geng kongsi senduk

Kak Senduk Fan Club Klik sini

bit.ly/1c5OxpX

Thursday, 30 January 2014

Kak Senduk ke Medan Indonesia

hi uollsss....

baru ni akak nak cerita pengalaman akak ke kota medan pada 14 januari yang lepas... akak dah beberapa kali ke indonesia..tapi kota medan baru sekali ni...

mmg sonok lah sangat.. sebab akak telah di sponcer oleh orang kaya kelang yang bernama Tengku Nurveeda Daniella Hayden Chow... kelas x nama dia...tu baru nama..muka dia lagi kelas tauuu... tq tengku sebab sponcer kak senduk..jasa mu di kenang..

                      

lepas ni sila sponcer kak senduk ke negara bersalji pulak yer...

ok plan nak p 3 orang tapi one of the member Nur Natasya Syuyen Ah Kow x dapat pegi sebab terpaksa uruskan visa ke india atas urusan kerja...

so akak pi berdua je ngan tengku..

kadar tukaran wang masa kak p tu adalah RM 271 = RP 1,000,000.00... jutawan ko...

dan penerbangan kami dia taja oleh Air Asia..." every bapok can fly"... fly jam 8.45 pagi dari LCCT. pepagi subuh sepie akak dah sampai dengan hanya membawa 2 helai baju dan 2 helai suar... kata nak soping kan..so x yah bawak banyak barang....

pergi luggage kitorang x bayar.. balik baru kitorang beli luggage.

so kapal yang membawa kami ke kota medan adalah air asia indonesia... ada 3 stewardess yang bertugas... 3 perempuan indonesia yang muda biase2 je dengan makeup ala2 makan malam walaupun dia pagi hari.. biase lah tu stewardess air asia.. konsep makeup suka hati..

nak berangkat ke medan ramai sekali warga indonesia yang naik..kira cam balik kampung gitu...

penerbangan mengambil masa 1 jam..tapi sampai cepat kot sebab kapal terbang pecut..so sampai pada waktu yang sama dengan waktu berlepas..kerana masa di indonesia 1 jam lewat dari waktu malaysia.

kami sampai di medan..Kuala Namu international Airport yang menggantikan airport lama Polonia yang telah azab...


airport kuala namu ni airport baru..cantik..moden.. tapi x secantik klia lah...

bila sampai trerus ke imegresen mereka...

bila akak sampai hulur pasport.." slamat pagi pak"..akak ucapkan...

lantas di sangsang oleh indon jahanam itu dengan keras..." emangnya pagi..komu ingat ini sore"..

eh kimak ni..ucap selamat pun ko marah...rupa imegresen tu masam je..dalam hati berkata..berlagak ko kan..ko kalau kat malaysia tukang sapu jer yer...

lepas cop2 semua..kak tengku lapar..so kitorang pun ke A&W..tapi pronunciation dia adalah AAAA WEY .. ini kerana A di sebut Aaaaaa..W di sebut Wey... order apa thah..semua set di sediakan nasi.. konsep makan kat gerai gitu...

lepas mencekik terus mau ke bandar medan...dr kuala namu ke kota medan perjalanan mengambil masa 1 jam... ingat nak naik train dia...tren ala2 ERL cam tu.. tapi Kak tengku ajak akak naik teksi terus ke hotel...Kitorang di approach oleh pemand teksi.. tambang ke kota medan berharga RP150,000.00 .. bapa tu.. kira sendiri...

so terus ke kota medan.. jalan dr airport agak ok jalan dia x sesak... tapi pertengahan jalan ia mula menjadi buruk dan buruk dan buruk... 

apa yang akak boleh gambarkan kota medan ni adalah seperti tahun pertengahan 70an yang stuck sampai ke sekarang...

sesak.. sesak dia cam malam raya di jalan tar.. ramai orang... tapi x berapa jem sangat



so akak ngan kak tengku duk di Garuda Plaza Hotel.. bertaraf 3 bintang.. tapi kalau kat malaysia ala2 4 star gitu.. siap ada welcome drink bagai kan... hotel ni terletak di tengah kota medan. bilik dia agak cantik dengan rate yanga murah.. tapi pi booking kat agoda..lagi murah...

banyak hotel kat sini.. 

hotel ni juga menjadi tempat transit pilot, steward n stewardess Lion Air. so meriah sangat...kitorang duk 4 hari including breakfast.

Day 1

sampai je letak beg..duk stengah jam..trus gerak kluar ke Pajak Ikan... nama je pajak ikan..tapi bukan jual ikan.. tempat jual2 kain..tudung bagai uollssssss....


kitorang p naik BETOR ..singkatan Beca Bermotor.. suka dia je kan... naik dua orang ngan Kak tengku...sebab kak tengku gajah n akak gajah kecil..terpaksa lah akak berhimpit skit... satu perjalanan RP 20,000.00... 



so sampai sana je turus trus ke tempat jualan..nak tengok2... tempat tu sempit..macam celah2 kedai kat jalan tar gitu lah... masuk je area tu... akak n kak Tengku telah di kompangkan ...

" Eh kak Lemon!... Kak lemon..kak lemon..Kak lemon mau belanja ya" ... aku pun x tau apa maksud kak lemon tu... kalau dalam erti kata lain cam kena kompang Pondan pondan pondan gitu lah...

sakit betul hati aku... diorang ikut je sambil bawak keychain suruh beli...Kak lemon kak lemon beli kado nya kak lemon..beli keychain kak lemon...

sepanjang jalan mengekor...sakit jiwa...akak terpikir adakah kak lemon itu bermaksud LE = Lembut dan Mon = Montel kerana kami gajah.. so kak Lemon = Lembut Montel...  yer kot...

mmmg rensa uolssss..menanah telinga ni semua kak lemon2..siap tukang jual tu pun ikut kak lemon kak Lemon...

sebab sentap kitorang di kompang dengan riang ria..kitorang x nak beli... kimak punya indon.. kalau x dah soping dah tadi...mmg vinats sangat

Kak tengku rensa sangat sebab dia yang di kompang lebih tadi..so trus berupah arah ke sun plaza...

tempat dia ramai orang x tau..sebab kak tengku dah beberapa kali ke sini so dia tau lah kan..so terus ke sun plaza...


sun plaza ni agak kelas skit..ala2 mid valley gituw lah...besar 5 tingkat cam tu lah..besar... siap ada sogo dalam ni...pasaraya kelas skit... kitorang ke sini nak beli lace.. pasaraya ni mmg agak gah tapi dia ada kedai kain yang menjual kain lace yang sangat murah... ko bayangkan lace satu bahan 2 meter lace yang kalau kat malaysia harga dia semeter RM 90..kat sana dua meter  RP 150,000 = RM 45..cam tu..so kalau 4 meter cuma RM 90.. kalau kat malaysia jangan mimpi yer.. kalau kat malaysia anggaran 4 meter 500 cam tu.. bermaksud kualiti yang mahal...

murah ke tidakkkkkkkkkkkkk

kak tengku borong satu guni.. di ulangi 1 guni... sebab dia kan weeding planer ter sohor Agong Touch Bridal.. naik  kusta kaki akak menggu dia memilih kain... muka gembira ria dapat beli kain...

lepas memborong kitorang nak p mencekik.... kena cari betul2 sebab banyak gak kedai cina..entah halal ke tidak x tau.. so kitorang makan jugak dalam mall tu... kat sini x kira lah ko dalam mall canggeh ke x ker... bebas untuk menghisap rokok.. so dalam mall pun leh makan sambil isap rokok...

so kerana akak n kak tengku ni spesis naga..kami amat gembira sbb  lepas mencekik leh trus menaga je kat situ.. itu satu part aku suka...

kat medan ni banyak gak yang kaya.. yang misekin pun banyak... kebanyakan yang kaya tu ramai cina.. cina indonesia yang berbahasa indonesia...

lepas kusta tangan dan kaki ikut kak tengku soping.. so balik lah hotel untuk rehat...

semua perjalanan kitorang menaiki BETOR..sebab murah n cepat... kat medan ni semua bendar ko leh tawar.. so nak beli apa nak naik apa tawar je kaw kaw... kak tengku mmg kaki tawar..so semua dapat super murahhhhh.... jangan gila2

tapi jangan terperanjat..sbb kat sini rule jalan raya diorang main bedal je..nak lalu arah bertentangan ke..nak pakai helmet ke..nak naik 3 orang ke.. suka hati yer.. lampu merah hanya perhiasan ok...


malamnya kitorang makan di Merdeka Walk... yang kononnya ala2 bintang walk... banyak stall makanan yang ok.. kat sini orang kelas bawahan x makan.. mereka kata mahal..walhal kalau kat malaysia harga nya stardat biase2 je..kira ok..

tempat selesa..macam ko duk kat sidewalk cafe bintang walk.. open..

ko duduk je semua waiter dr kedai berlainan berebut nak lempar menu kat meja... kena pilih mana ko nak makan..macam2 makanan... kat ni agak terjamin kebersihan dia..sbb kita tau mana dia cuci pinggan n masak.. so x lah takut sakit perut...

di nasihatkan supaya jangan makan sembarangan di tepi jalan..sbb kat indon ni..air paip dia sendiri kotor tau.. so kalau nak minum air mineral sila pastikan beli di kedai cam 7eleven cam tu...so kita tau dia bersih.. kalau beli tepi jalan or makan kat warung entah apa2 tu..yakin akan sakit perut.....

so makan kat sini santai.. suasana pun ok..bersih... mereka kata sapa makan kat sini orang kaya je.. walhal harga dia macam ko makan kat medan selera je... sedeeeh kan sebab diorang kat sini dintis...

yang penting waiter dia semua kendu uollsss... semua elok...semua elok untuk di bawa pulang... kata meraka kalau mereka di medan..siapa yang enggak ganteng..peluang pekerjaan agak susah.. sebab rakyat dia ramai..who look the best senang dapat keje.. sapa yang muka tahap besi buruk tu lah susah dapat keje.. sbb tu lah yang datang malaysia semua muka cam selipar buruk..sbb kat negara sendiri susah dapat keje.. pahammmmm

lepas makan balik tidooooo... dalam masa 3 saat kat tengku trus berdengkur...bunyi dengkur dah macam enjen lori tanah dah ....penat yer soping kak tengku.... 

Day 2

bangun pagi turun bekpes kat hotel... bufet breakfast yang pelbagai..sedap..makan kenyang2 sebab nak teruskan soping lagi.... horeyyyyyy.... kak tengku yang soping.. aku tukang angkat barang je...

kami terus ke pasar sentral @ medan mall...

kat sini banyak jual barang borong.. pasar dia ada 3 bahagian ..buruk..separa buruk..cantik berekon (medan mall).. so kitorang p tempat buruk... sini orang malaysia ramai x tau sebab dia buruk n jarang orang malaysia p...

kat sini banyak barang boleh beli..macam2..cadar..baju..rambut palsu..mekap..barang pengantin..n bagai2 lagi...

kat sini barang pengantin cam dulang hantaran n lain2 mmg murah tahap dewa....tahap dewa...

kat sini kak tengku beli sanggul pengantin..mmg murah...RP 25 000 ke atas jer .. dalam RM 6 - 10 cam tu...
sanggul besar n sangat cantik.. kalau kat masjid india sanggul tu diorang jual RM 50 yer... so sekali lagi kak tengku beli seguni rambut...

akak sempat juga belikan rambut palsu untuk kawan akak..anggaran dalam RP120,000 = RM 35 -40 cam tu... kalau kat malaysia RM 120 ke 200 harga dia... so belilah rambut seperti orang gila..hari2 leh tukar rambut palsu lain2...

sangat kusta yer kaki ni..dengan barang banyak..sampai terpaksa naik dua bentor utk balik hotel sebab banyak sangat beli....

blah petang lak kitorang ke Petisah... macam semuahouse lah kaedahnya... kat sini banyak jual tudung...baju pun banyak..tapi tung2 dia semua pesen indon yang orang malaysia takut nak pakai..pesen yang melampau2..yang soooooo indon style...kiranya kalau ko pakai kena hina lah...tapi bagi mereka cantik sangat lah tu...

barang mekap pun banyak jual..best sangat leh jalan2...

baju pun jubah2 style indon..ade banyak gak yang cantik... so adelah beli sikit2 kat sini kan...

malam cam biase makan di merdeka walk...

tapiiiiiiiiiii malam tu ada peristiwa yang berlaku yer....

malam tu akak n kak tengku nak p makan di merdeka walk..sewalah bentor.. yang bawak tu orangnya kecik je..halus... dan kami naik besar gajah...

malam tu jalan agak banyak keter...so sampai lah kat jalan ni ..jalan keretapi yang menyeberangi jalan raya.. yang pelik x de pagar penghalang yer..apakah lagi lampu isyarat.. kiranya kalau keretapi lalu main redah je lah...

sampai je kat jalan tu..macam banyak lobang2..lalu je situ.. betor tu tayar sebelah masuk kat lobang kat rail keretapi tu.. lantas betor tu terbalik ko..sebab dua gajah naik so x seimbang...tengah jalan ..akak n kak tengku tercampak keluar ko..2 gajah tergoleh atas jalan...betor tu nyer canvas terkoyak dengan orang bawak tu skali tergolek...


mmg sakit tapi sebab kelakar kitorang ketawa x henti2 yer... bayangkan lah dua galah tercampak kat landasan keretapi..x ke hazabbb...nasib baik kereta belakang benti kalau x dah jadi lempeng aku kat medan... azab azab...orang etngok je aku..rasa dah macam pertunjukan sarkis dahh... hahahaha

Day 3

hari ketiga kami menuju ke pajak sambas...kat sini jual barang mekap, barangan saloon... kawasan dia buruk..cam haram..tapi jual barang mmg murah..nak beli barang saloon mmg murah gila...kalau ko beli barang saloon kat sungaiwang tu murah sini ko murahkan lagi 3 kali... so pikir sendiri...

akak banyak lah jugak memborong kat sini... kawasan dia cam busuk je ..cam sedehhh..tapi barang dia tip top uollsssssss

hari ketiga ni dah rilek2 je..sebab banyak barang kak tengku dah dapat...so cuma chek2 mana yang belum beli or nak tambah...

malam nya akak n kak tengku p ke medan fair.. pasaraya besar ..barang dia murah2..macam2 ada.. kat sini akak memborong kasut kat payless... harga semua diskaun..semua bawah RP100,000 ...beli kasut x hengat dunia... saiz besar banyak...

kalay Payless malaysia harganya mahal .. kat medan ni akak dapat beli stiletto yang meletop dengan harga RP70 000 = RM 20 000 je..yang kalau kat malaysia harga nya RM 100 lebih... so agak2 kalau ko jumpe murah cam ni ko beli satu je ke..akak borong sekedai ok...hahahahaahahahaha.... seronoknyaaaaa


so sempat juga beli ole2 depan hotel hotel kitorang.. bika ambon..macam kek gula hangus cam tu..diorang siap pek kan senang bawak naik kapal terbang.. mur mur sahaj uollssss


malamnya kitorang lepak di warkop = Warung Kopi.. kak sini bukak malam sampai ke pagi..warung panjang dan banyak anak muda melepak...kalau kita lepak kedai mamak kan..diorang lepak kat warkop lah.. warung buruk je..tapi banyak anak ikan meletop lepak lepas abis kerja ok...pemandangan indah uollssssss


adalah gak akak nampak pondan2 indon kat sini..tapi nasib baik aku n kak tengku lagi cantik...

Day 4

hari ni nak balik dah.. tapi akak mmg teringin nak beli sandal kat medan mall..mungkin sebab nak raya cina diskaun semua 70%... selipar aku cuma RP80 000 jer... kalau kat sini ratus rega dia uolsss....

waktu akak naik betor tu akak tanya dia..pak medan mall berapa pak..katanya 14 ribu.. so naik je lah..sbb xde duit pecah akak bg je lah 20 ribu tu..Pak bakinya disimpan aja ya pak...

punya lah gembira...dapat 20 ribu... siap dokan utk akak lagi..terharu akak tengok...

tapiiiii... kalau korang okhlas nak bagi boleh bagi... diorang ni pandai sangat drama tau... so hati2...

akak jalan sorang2 ..kak tengku sibuk pek barang.. pegi 2 beg..balik 7 beg...mampoooooo..

kul 12 checkout... pak supir yang kitorang naik waktu sampai tu kitorang dah charted utk kutip masa balik... so tambang ke kuala namu 150 ribu juga...

flight balik adalah jam 5.30 waktu indon.. so sampai awal lah kat airport... so pose je lah...yang penting dalam airport cafe dia leh isap rokok... suprise akak...

balik kena airport tax RP 75 000 seorang.. 

departure hall dia cantik tapi...tapi kalau nak kencing kena kuar balik..and kena lalu security check lagi...
balik naik air asia malaysia.. so lega..ramai rupanya orang malaysia pi becuti ke medan ni..ramai yang ke danau toba rupanya.. tapi masa akak p tu gunung sinabong ngah meletop uollsss..gunung berapi..

so akak mmg recomend korang ke kota medan.. kotanya x sehebat jakarta..tapi amat seronok utk soping n tengok budaya luar.. x perlu belanja besar sebab tiket bergi balik cuma RM130.. kalau pandai cari tarikh bawah 100 pun leh dapat...

akak bersyukur sangat sbb jadi rakyat malaysia..sbb sesusah2 kita kat indon sana hidup lagi hazab uollsss... yang belom tentu kais pagi dapat makan pagi.. so akak bersyukur sangat...

so cau cincau uolssss

38 comments:

Kifli Mally said...

betul tu noks, syukur kat malaysia ni kan ^_^ tu pun ada yang tak reti nak bersyukur yang penting gajah tergolek kat landasan kereta api. 110X gelak pecah perot hanjing kelakar uols

kak senduk said...

tapi i gajah comel ok

Suria Lekatlekitgurl said...

Aduhai.. syok dengar tang barang murah tu. Aku pun jadi rambang mata kak even belum sampai lagi baru cadang2 nak pegi sana tapi next year pulak la. setahun sekali je jalan jauh katanya.. tak berapa kaya raya. awal tahun ni dah coti2 sabah.. tahun depan pulak coti2 indon
Hot >>KOMPOSER & PENYANYI AJAI BUAT PEMBEDAHAN HIDUNG
Cerita >>KENAPA DALAM FILEM & DRAMA SERAM BOMOH DI PANGGIL TOK?

Miss Brenito said...

hahahahaa... bab gajah tergolek2 mmg tak dapat dibayangkan..ngeri uols.. sian tuan bentor koyak2 kanvas dia...

Irfa said...

kak senduk
u make my day lah
sakit perut gelak tau bab kak lemon dan yg tergolek kat rail keta api tu
tp part membeli belah tu..perghhh gila kental lah membeli smpi berguni

amie h said...

lame x gelak cam orang gile.... walaupon indon ni murah, x penak teringin nak gi walaupun diri sendiri ini dintis

cacah said...

hahahaha memang gelak kuat sangat.

NenetPenne (NP) said...

i suka baca blog kat senduk..besttttt... kelakar ...

Aini said...

akak senduk pasni masuk rajalawak okeh, confirm i undi!! Lawak gilaaaa... Akak lemon n part jatuh tu.. =)

Anonymous said...

akk mmg kelakar bab jatuh motor tu kak..terbahak2 saya gelak hahah best baca blog akk, really make my day gitu

A.I said...

bagus kau criter detail camni kakak. senang org len nk buat refer kalau gi sana. tp lawak giler ayat kau kak. semput aku gelak!! ^_____^

Anonymous said...

nice one!

sue said...

Giler gelak golek2 wei.....sesape yang ngah bersedeh tu masuk blog kak senduk pasti tergolek terguling ketawa.

alialisa said...

yup medan best!!!!

Anonymous said...

wahhh kak senduk..baru entry lepas kau kutuk indon suruh tangkap diaorg, pastu entry ni kau up plak pengalaman kau kat medan ye kak..ahahha..kelas kau kak

me! said...

gelak kluar air mata baca scene lemon2 jatuh tergolek kat landasan tu
kesian kat pak betor tuh...mesti melatah dia

Anonymous said...

aduh ko kak senduk.... aku ni kat opis ni... bos aku kiri kanan.. ko plak bagi punchline gila bab cmni..... terkemut2 aku menahan gelak smbil kena kaver line...
ko mmg setan la senduk... aku tgh bygkan ko tergolek tu... suar terkuar suara jantan ko ngan.. hahaha....

Mbok Ema said...

hahahaaha! best nya!

Anonymous said...

hahahahahhhh..memang tak boleh blahhh la saat jatuh tergolek di landasan tu uols. bole buat drama swasta tv indonpek tu uols...giteww...hahaahahh
kak lemon katenye..hazab telinga dengar..hiihhih...
entry lepas ko suh org indon balik,suh pulis tangkap.
ni ko pegi lak negara dioragn..
tulah tu kak senduk..hihihi..
papepun memang lawak....
tajuk album : gajah terkulai layu di landasan medan.

gitewwww...... :P

Anonymous said...

Baca 18x pun masih kelakar hahahaha

Anonymous said...

Lawaklah siap accident betor! Hahahahahahaha!

Amazing Azrina said...

Part accident tu mmg legend. Win.

erina said...

hahaha dah macam citer hindustan railway mesti ada

Blackcat Kleen said...
This comment has been removed by the author.
najah salwa ismail said...

Kak senduk,

Apakah brg spa yg dibeli tu? Sudikah berkongsi? Hehe

nurul insyirah said...

Assalam semua, berminat melancong ke medan dgn harga yang berbaloi dan dijamin puas hati, sila sila wassup saya 0175367426

Wan Shah said...

FULL PACKAGE MEDAN INDONESIA TOUR 3 DAYS 2 NIGHT
RM370 PER PERSON.
0124156404 IRWAN

Anonymous said...

Bestlah baca blog kak senduk.. sgt bermanfaat..I like

Giadola Iriscollection said...

salam..hi..kita ada menyediakan ground pakej Medan-LakeToba-Berastagi..harga yang sangat berpatutan..datang cuma bawa duit shopping je =D
boleh whatsapp: +6012-6047593
instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

Norhafeza Mustaffa said...

TRIP AND TOUR TO MEDAN INDONESIA
-BUMIPUTERA
-BERPENGALAMAN
-HARGA YANG BERPATUTAN
-MUSLIM DAN HALAL
CALL OR WHATSAPP
0124156404 -IRWAN-
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008715035638

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

Wan Shah said...

PERCUTIAN KE MEDAN DENGAN HARGA YANG MURAH DAN BERBALOI
IRWAN
0124156404
BUMIPUTERA
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008715035638

TIARA TOURS said...

Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
Sila click http//www.tiaraasia.com

TIARA TOURS
Jalan Panglima Denai No. 76
Medan. North Sumatera.Indonesia
Tel : + 62 61 - 7 333 845
Fax : + 6261 - 7 333 845
Call Center : +62 81 383 53 50 91
Mobile / WA : +62 853 5898 2828
EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
EMAIL : infotiaratours@gmail.com
EMAIL : tiaratours888@gmail.com
SKYPE : VICTOR12126
Facebook : TIARATOURS
Website : www.tiaraasia.com

Herry Cuti Bajet Medan said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kami dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. InsyaAllah Semua Happy...(^_^)



Hubungi kami untuk harga Menarik lagi Jimat $$$$$:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp:
+62 813 9788 0156 (Herry)------->>>>****INDONESIA****
+6013 4618637 (Ina)------------->>>>****MALAYSIA****

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

Giadola Iris said...

salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
Instagram : @percutianbajet
Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

Percutian ala Bajet said...

assalam, kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga dan servis yang sangat berpuas hati. servis driver + transport juga ada ^_^ paling best kami bagi tiket masuk PERCUMA ke Funland! jom cepat
.
whatsapp:+6012-6047593
ig @percutianbajet

Let's SHOPPING Uollss!