sesiapa yg berminat untuk beriklan atau membeli produk di blog ini boleh whatsapp ke 60173806280.

Wednesday, 23 August 2017

Awas ! bahaya ada di mana2

salam rabu uollsss..

akak ada satu kisah ...

semalam akak motor adik akak rosak. so dia call akak suruh belikan spark plug motor sbb motor start x idop. so dalamvpukul 11 malam cam tu akak p tempat keje adik akak untuk anta plug tu..

akak ni bab plug2 ni mmg terror skit..maklum lah selalu service plug kan..aippppp jangan piker lain... so akak pun tlg dia tukar plug tu.. start2 x idop gak.. maka akak menggunakan kepakaran akak godik2 lagi.. akak transformkan diri akak jadi abang bengkel jap.. and Alhamdulillah hidup.. yeahhhh..

 
CLICK MORE - UNTUK CERITA SELANJUTNYA
 


so akak suruh adik akak bawak laju2 takut mati lagi enjennya..then akak and kawan akak izabel trus nak pi makan...

then adik akak call lagi katanya enjen mati lagi start2 x mau idop.. dia berhenti di area LRT.. so akak pun patah balik untuk tlg dia semula.. bila akak sampai je..ada satu motor berenti.. katanya nak tolong sebab dia kata dia boleh buat..

1st akak tengok mamat ni macam betul nak menolong.. tapi kita kadang tu boleh tahu yg orang ni ada muslihat atau x kan...

mmg jarak dr lrt tu ke umah akak dekat je.. kalau akak naik motor gak leh akak tolak je motor guna kaki.. tapi akak naik kreta..


then mamat tu godek2 motor tu.. bukak plug.. goyang2 skit.. hidup balik motor tu.. dia pun kenalkan diri dia kata ada bengkel lah..mmg buat keje betulkan motorlah apa lah.. ni mmg saja jalan2 cari mana motor rosak.. tapi kalau dia mmg buat part time kerja2 ni mesti ada tools kan.. tapi xde.. tools adik akak semua dia pakai..

orang nyer rendah jer..awal 20an.. muka ada banyak parut2 macam bekas eksiden or apa x tau. gigi rongak2.. mata macam melilau jer.. semacammmm sangat... sesuatu tau...

then dia cakap " bro ni ada bayaran tau".. ok paham.. sbb mmg kadang tu ada orang2 keje bengkel ni buat keje part time tolong motor rosak tepi jalan kan..

then akak Tanya..berapa ni.. 5 lah.. akak tanya lagi RM 5 ke bro..dia jawab macam marah " agak2 lah bro highway ni.. RM50 lah" nak tak nak kena lah bayar sbb dia dah tlg betul kan ..

bila dah hidup dia kata dia mmg menghala ke arah jalan sama.. adik akak pun gerak balik...tapi malangnya uollss motor tu mati lagi skali dekat area tol..dlm 200 meter dr umah akak.. so mamat ni offer untuk tolak motor adik akak sampai umah...

akak lak dah berambus pi makan...

menurut adik akak... sampai umah dia godek2 lagi .. dalam 5 10 minit. x idop gak.. then mata dia macam melilau je tengok sana sini..tetiba dia cakap " bro leh tumpang tandas x?... adik akak tengok lain macam je mamat ni kan... so adik akak cakap ko pancut je tepi tu nanti aku jirus...

then dia nak mintak air plak... adik akak cakap lagi " kalau nak air aku bg ko duit p beli".. bukan sombong tapi langkah berhati2..

then tetiba dia kata.. saya nak balik lah..dah lewat lah.. bro saya dah tolong tolak bagi lah lagi RM20..
then adik akak cakap  " aku x nak ko tolak tapi ko yang nak offer kan".. tapi dia nak jugak.. so adik akak bg lah lagi RM10... dia x betul kan apa2 pun .. cuma tolak je..

then dia cakap.." esok saya dtg lagi betul kan"..mmg semalam lah mamat ni...adik akak cakap x payah..esok aku anta bengkel..

so malam tadi kul 10.30 cam tu dia datang lagi.. dia cakap nak betulkan.. dia Tanya mana dik akak.. sapa ada rumah.. akak cakap lah x payah sbb akak dah anta pi bengkel.. dia macam marah..

then dia nak gak duit sbb dia dah datang dr jauh katanya. so sbb malas nak banyak bunyi akak hulur RM 10 untuk duit minyak..  dia macam x puas hati.. macam nak lagi.. and one thing dia x bawak tools apa2 pun untuk betulkan  motor.. lenggang naik motor cam tu je..

akak apa lagi buat lah muka2 ganas.. nasib  aku muka cam akak cam Elly suriati masa marah... so dia macam undur n blah.. akak tenung je dia...takut gak kalau dia cam rumah ke apa ke kan...

walhal siang tu masa akak anta motor tu pi bengkel.. dia godek skit je trus elok..tukar plug..then akak betulkan brek lah and macam2 lagi tau..kos nya RM50 jer..

jiran akak cerita dia pun kena cam tu gak dulu..ujung2 kena rompak lak dengan orang yg konon2 tolong tu..

so moral of the story akak nak cakap..hati2 lah kalau motor or kereta rosak tepi jalan..ni adik akak lelaki tau..kalau uollss yg pompuan or yg pondan di luar sana... mmg banyak yg nak menolong...dan banyak gak nak amik kesempatan.. kita x kenal orang kat luar sana.. kot perompak ke apa ke.. bukan nak bersangka buruk..tapi berhati2.. kalau dah jadi nanti baru menyesal..

mmg banyak yag mencari rezeki hahal bantu orang susah tepi jalan.. tu akak salute..

kalau betul niat dia ikhlas nak betulkan motor.. mesti caranya berbeza dengan apa yg dia buat.

nasib muka aku ada biser2 skit.. kalau muka aku cantik putih halus mesti dia leh apa2kan akak.. ada benefit gak berwajah biser ni ek..

 walau akak biser..akak ni pompuan insan yg lemah.. paham..

3 comments:

Suria Lekatlekit said...

taktik penyamun ni macam macam.. samada dia buat2 nak tolong motor atau kereta rosak atau dia buat2 kereta atau motor rosak tepi jalan. So hati hati la.. hidup zaman sekarang memang kena bersangka buruk juga untuk protect diri sendiri..

Kisah blogger kena saman >> SAYA TERPAKSA MENGEMIS UNTUK MEMBELA DIRI

Ann Ishak said...

masuk air jugak ek mamat tu, sanggup datang semula lepas tu mintak duit pulak...

Amanda Suria said...

giler la...bleh dia dtg balik..memang sesuatu uolss...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...